Sosyal Öğrenme

İnsan doğası gereği sosyal varlıktır. İletişim kurmaktan, fikirlerini paylaşmaktan ve diğer insanların davranışlarını gözlemlemekten keyif alır. Öğrenme kuramları üzerine çalışan üç psikolog, Neal Elgar Miller, John Dollard  ve Albert Bandura ulaştıkları sonucu "İnsanlar çevresindekilerin davranışlarını ve bu davranışların sonucunu gözlemlerler, gözlediği davranışlardan sonucu olumlu olanları (pekiştirilenleri) taklit eder, fakat sonucu olumsuz olanları taklit etmez" şeklinde özetlemişlerdir. Bu bir anlamda modeli taklit etme ile edimsel şartlanmadır. Bu göre bir davranışın öğrenilmesi için, bireyin bu davranışın sonucunu kendisi yaşarak öğrenmesi gerekmekteğini belirtmişlerdir. Sosyalleşmenin eğitim kavramı üzerinde büyük rol oynaması kaçınılmaz olduğunu belirtmişlerdir. 

Eğitimlerimizde psikolog Albert Bandura’nın detaylandırarak geliştirdiği sosyal öğrenme kuramını, insanların çevrelerini gözlemleyerek, taklit ederek ve model alarak öğrenme yaklaşımlarını dikkate almaktayız. Bu doğrultuda sınıf içi ve online eğitim süreçlerimizde sosyal öğrenme kuramından yola çıkarak tüm etkinlik planlamalarımızı bu yönde gerçekleştirmekteyiz. Öğretim alanında tüm gelişmiş teknolojileri kullanarak sosyal öğrenme adımlarını eğitim uygulamalarımızın içerisine adapte etmekteyiz.

Sosyal öğrenme bölümümüzde sizlere çevre, insan, psikoloji, mimarlık, sağlık, gastronomi, yaratıcılık ve benzeri farklı konularda bilgi aktarmaya çalışacağız.
Dünyanın Öne Çıkan 10 Mimari Eseri

Dünyanın Öne Çıkan 10 Mimari Eseri

Dünya üzerinde görülmesi gereken pek çok mimari başyapıt bulunuyor. Geçmişten günümüze kadar gelen bu mimari şaheserler, insanoğlunun yaratıcılığını ve mühendislik yeteneklerini ortaya koyuyor. İnsanlar yüzyıllar boyunca mimari eserler aracılığıyla kültürel miraslarını günümüze kadar taşımayı başarmış durumda. Teknolojinin ilerlemesiyle beraber insanoğlu estetik anlayışını bu eserler vasıtasıyla gelecek nesillere aktarıyor.

Devamını oku
Makrome Nedir?

Makrome Nedir?

Makrome, çeşitli tekstiller oluşturmak için düğüm kullanan bir zanaat tekniğidir. Bu sanat formu son yıllarda yeniden popülerlik kazandığından, zanaatkarlar ve sanatçılar, makromeyi bitki askıları ve duvar süslerinin ötesine taşımak için yenilikçi yollar buluyorlar. Bu asırlık uygulama aslında binlerce yıllık bir popüleriteye sahip. Bununla birlikte, bu yöntemin pratikliği nedeniyle her zaman bir dereceye kadar ortalıkta olacağı da kesin.

Devamını oku
Doğru Zaman Yönetimi Nasıl Yapılır?

Doğru Zaman Yönetimi Nasıl Yapılır?

Zaman, herkesin en değerli kaynağıdır. Dolayısıyla verimli ve doğru bir şekilde kullanılması gerekmektedir. Başarı sadece yetenek ve hırsla değil aynı zamanda doğru bir zaman yönetimi ile mevcuttur. Hem kişisel hem akademik hem de iş hayatında başarıyı yakalamanıza yardımcı olan kritik bir beceri olarak bulunmaktadır. Doğru bir zaman yönetimi gününüzün daha verimli, odaklanmış ve rahat bir şekilde geçirmenize yardımcı olur.

Devamını oku
Nefes Egzersizi Nedir, Nasıl Yapılır?

Nefes Egzersizi Nedir, Nasıl Yapılır?

Gün içerisindeki yoğun tempo dolayısıyla stres, kaygı ve endişeye maruz kalınabiliyor. Hayatın hızlı akışına ayak uydurmaya çalışırken fiziksel ve zihinsel olarak yorulmuş hissetmek oldukça doğal. İşte bu noktada nefes egzersizi ile farkındalık yakalayabilir, zihinsel ve iç huzurunuzu bulabilirsiniz. Nefes egzersizi, derin ve bilinçli bir şekilde alınan nefes alıp vererek hem bedenen hem de zihinsel olarak rahatlamaya yardımcı olan bir teknik olarak biliniyor.

Devamını oku
Yaratıcılık Nedir, Nasıl Yaratıcı Olunur?

Yaratıcılık Nedir, Nasıl Yaratıcı Olunur?

Yaratıcılık, her insanda bulunan bir yetenek olup farklı koşullarda farklı şekillerde ortaya çıkar. İnsanların düşünme ve sorunları çözme yeteneği ile ilgili bir süreci kapsadığı gibi sanatsal faaliyetlerin ortaya çıkarılmasında etkilidir. Geliştirilebilir bir yetenek olan yaratıcılık için pek çok yöntem bulunmaktadır. Yaratıcı olmak, sadece sanatçı, yazar gibi kişilere özgü bir durum olmayıp her insanın içinde yaratıcı bir alan bulunur.

Devamını oku
Diyet Çeşitleri Nelerdir?

Diyet Çeşitleri Nelerdir?

Diyet, sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek veya kilo vermek için uygulanıyor. Beslenme alışkanlıklarını değiştirmeyi hedefleyen diyet, sağlıklı bir yaşam sürmek, ideal vücut ağırlığına ulaşmak ve korumak için de tercih edilen yöntemlerden biri. Diyet denildiğin her ne kadar akıllara kilo vermek için uygulanan bir yöntem gelse de pek çok farklı nedenden dolayı uygulanabiliyor. Dolayısıyla diyet, sağlıklı beslenmeyi bir yaşam biçimi haline getirmek için de tercih edilen yöntemlerden biri.

Devamını oku
Hipnoz Nedir?

Hipnoz Nedir?

Hipnoterapi ya da yaygın bilinen adıyla hipnoz, yüksek konsantrasyondayken odaklanılmış bir dikkat halidir. Eğitimli, sertifikalı bir hipnozcu veya hipnoterapist tarafından yönlendirilen hipnoz, algılarınızda, duyularınızda, duygularınızda, anılarınızda, düşüncelerinizde veya davranışlarınızda sağlıklı değişiklikler yapmak için önerilere daha açık olmanızı sağlar. Hipnoz hakkında A'dan Z'ye merak ettiğiniz her şeyi bu yazımızda bulabilirsiniz.

Devamını oku
Su Kirliliğinin Önüne Geçmek İçin Ne Yapmalı?

Su Kirliliğinin Önüne Geçmek İçin Ne Yapmalı?

Su yaşamın temel kaynaklarından biridir. Dünyadaki tüm canlıların hayatta kalması ve gelişmesi gerekli olan yapıtaşıdır. Fakat zaman içerisinde kirlenen su kaynakları yaşamımızı tehdit eden noktalardan birini oluşturmaktadır. Su kaynaklarının kirlenmesi gerek suda yaşayan canlılar gerek çevre gerekse insan sağlığı açısından ciddi bir sorun haline gelmektedir. Su kirliliği atık sular, endüstriyel atıklar, tarım faaliyetleri ve diğer insan etkinliklerinin önlenmesi ve azaltılması gerekmektedir.

Devamını oku
Enerji Tasarrufu Nasıl Yapılır?

Enerji Tasarrufu Nasıl Yapılır?

Enerji fiyatları zaten rekor seviyelerde ve önümüzdeki aylarda daha da artması bekleniyor. Bu yüzden de faturalarınızı azaltmanıza yardımcı olacak bazı basit adımlarda bulunmak hem haneniz hem de çevre ekonomisi için pek de fena bir fikir olmayabilir. Aile bütçelerinin büyük bir kısmı enerji faturalarına harcanırken, kullandığınız gaz ve elektrik miktarını azaltmanın yollarını aramak oldukça mantıklıdır.

Devamını oku
Manzara Fotoğrafçılığı Nedir?

Manzara Fotoğrafçılığı Nedir?

Fotoğrafçılığın başlangıç noktaları arasında sayılabilecek manzara fotoğrafçılığı, pek çok kişinin ilgi duyduğu bir alan. Fotoğrafçılık yeteneklerini geliştirmek, doğaya olan hayranlığı bir anıya dönüştürmek isteyenlerin başvurduğu bu alan fotoğrafçılığın temelini öğrenmeye yardımcı oluyor. Genel bir ifadeyle manzara fotoğrafçılığı, doğanın büyülü güzelliklerini yakalayarak estetik açıdan görüntüler oluşturma sanatı denilebilir.

Devamını oku
Mobbing Nedir? Mobbing Örnekleri Nelerdir?

Mobbing Nedir? Mobbing Örnekleri Nelerdir?

Mobbing, günümüzde iş hayatı başta olmak üzere pek çok alanda da maruz kalınan sorunlardan biri. İş yerinde insan ilişkilerinin karmaşıklığı ve stres ortamı kimi zaman istenmeyen davranışların ortaya çıkmasına neden olabiliyor. Mobbing olarak adlandırılan bu durumlar çalışana sistematik bir şekilde uygulanan psikolojik şiddeti ifade ediyor.

Devamını oku
Konkordato Nedir, Nasıl İlan Edilir?

Konkordato Nedir, Nasıl İlan Edilir?

Hem iş dünyasında hem de vatandaşlar arasında sıklıkla duymaya başladığımız bir kavram olan konkordato, bir şirketin alacaklılarıyla işbirliği yaparak yeniden finansal yapılandırma sürecine girmesini ifade eden bir kavramdır. Peki konkordato nedir, neden ve nasıl ilan edilir, şirketler için avantaj ve dezavantajları nelerdir? Bu yazımızda hep birlikte bakacağız.

Devamını oku
Airfryer Tarifleri

Airfryer Tarifleri

Hayatımıza yeni giren ve yeri kalıcı olacakmış gibi görünen airfyerlar, son teknoloji donanımları ve pratik kullanımları ile beraberinde sayısız tarif getiriyor. Eğer siz de bir airfryer sahibiyseniz ve bu yenilikçi cihazla yapabileceğiniz kolay ve yaygın tariflerin peşindeyseniz, doğru yerdesiniz.

Devamını oku
Mindfulness Nedir, Günlük Hayata Katkıları Nelerdir?

Mindfulness Nedir, Günlük Hayata Katkıları Nelerdir?

Yaşanılan anı ve o anda etrafta gerçekleşenleri olduğu gibi fark etmek anlamına gelen mindfulness, aslında beden ve zihinde gerçekleşenleri anlamak ve yargılamadan onlarla birlikte anda kalabilmek anlamına gelir. En basit şekliyle şimdiki anın farkındalığı olan mindfulness aslında insanda eskiden beri olan doğal bir yetenektir. Fakat insanoğlunun zamanla edindiği farklı alışkanlıklar ve davranışlarla bu yeteneği gitgide zayıflamıştır.

Devamını oku
Yazarlık ile İlgili Merak Edilenler

Yazarlık ile İlgili Merak Edilenler

Çoğu zaman yazma tutkusuyla gelişen yazarlık, en temelde bir insanın düşünce ve duygularını yazıya dökme arzusunun sonucudur. Yazmak eyleminden gelen yazar kelimesi, herhangi bir şeyi yazıya döken, anlamı taşır. Günümüzde ise yazarlık bir kitap yazmayı veya herhangi bir internet, dergi ya da gazetede yazmayı ifade eder. Profesyonel meslek gruplarından biri olan yazarlık mesleğini icra edebilmek için kişinin belli bir kabiliyetinin bulunması önemlidir.

Devamını oku
Küresel Isınma Nedir, Neden Önemlidir?

Küresel Isınma Nedir, Neden Önemlidir?

Fosil yakıtlar – kömür, petrol ve gaz – küresel sera gazı emisyonlarının yüzde 75'inden fazlasını ve tüm karbondioksit emisyonlarının yaklaşık yüzde 90'ını oluşturarak, küresel iklim değişikliğine açık ara en büyük katkıyı yapıyor. Sera gazı emisyonları Dünya'yı kaplarken, güneşin ısısını hapsediyor. Bu da küresel ısınmaya ve iklim değişikliğine yol açıyor. Dünya artık kayıtlı tarihin herhangi bir noktasında olduğundan daha hızlı ısınıyor.

Devamını oku
Verimli Bir Gün Geçirmenin Yolları

Verimli Bir Gün Geçirmenin Yolları

Tabii ki, her gün birbirinin aynısı olamaz. Siz bir insansınız, makine değil. Ancak kendinizi "İş yerinde çok verimli bir gün geçirdim"den çok "Yapılacaklar listesi uzuyor" derken bulursanız, doğru sayfaya geldiniz demektir. Bu yazı herkes için; yöneticiler, çalışanlar ve günlerini kontrol etmek isteyen ya da görevlerle yönlendirilmek istemeyen kurucular.

Devamını oku
Mevsim Geçişlerinde Sağlıklı Kalmanın Yolları

Mevsim Geçişlerinde Sağlıklı Kalmanın Yolları

Mevsim geçişlerinde özellikle bağışıklığı güçlendirmek, uzmanların üzerinde sık sık durduğu bir konu. Yeni sıcaklık seviyelerine alışmaya çalışılan dönemler, kişiyi hastalıklara daha açık bir hâle getirebilmekte. Bu noktada vücut direncini artırmak, bağışıklığı güçlendirmek önemini artırır. Örneğin, sağlıklı beslenmek tüm zaman dilimlerinde taviz verilmeyecek bir rutin olsa da özellikle mevsim geçişlerinde daha çok üstünde durulması gereken bir konu. Peki bunun için neler yapmak gerekir?

Devamını oku
Duygusal Zekamı Nasıl Geliştiririm?

Duygusal Zekamı Nasıl Geliştiririm?

Her insanın duygu sahibi olması, insan olmakla ilgili çok basit bir gerçekliktir. Farkında olarak ya da olmayarak duygular kişinin özel hayatını, sosyal hayatını ve iş hayatını etkiler. Duygu; bir insanı hayatta tutmak ve yaşamını daha zengin kılmak için beyinde başlayan ve olaylar, durumlar, kişiler karşısında hem beyni hem de tüm vücudu hazırlayan süreci kapsar.

Devamını oku
Yaratıcı Yazarlık Üzerine

Yaratıcı Yazarlık Üzerine

Yazı yazmayı ya da yazarlığın inceliğini öğrenmeyi istiyorsanız yaratıcı yazarlık hakkında bilgi sahibi olmanız yararlı olacaktır. Temeli bir düşünce ya da ilhamı yazıya dökmeye dayanan yaratıcı yazarlık aslında yazarlığı öğrenme veya öğretme aktivitesi olarak da tanımlanabilir. Bir kişinin içinde oluşan yazma isteğinin yazıya dökülme sanatı şeklinde de değerlendirilen yaratıcı yazarlık gerek pratikle gerekse de bu alanla ilgili çeşitli eğitimlerle beslenebilir.

Devamını oku
Karar Verme Süreci

Karar Verme Süreci

Her gün kararlar alıyoruz. İşe gitmek için otobüse mi bineceksiniz yoksa taksi mi çağıracaksınız? Çikolatalı mı yoksa vanilyalı dondurma mı? Öğle yemeğinde tavuk mu et mi? Aslında bu küçücük kararları bile almaya giden bütün bir süreç var ve bunlar basit, kolay seçimler olsa da, bir karar verme süreci gerektirdiği gerçeğini değiştirmiyor. Öte yandan iş yerinde verilen ve verilmesi gereken kararlar, sabahları latte'nizde ne tür süt istediğinizi seçmek kadar basit değildir.

Devamını oku
Blockchain Nedir ve Nasıl Çalışır?

Blockchain Nedir ve Nasıl Çalışır?

Son yıllarda adını sıkça duyduğumuz kripto para ve blockchain dünyası ile ilgili bilmeniz gerekenleri sizler için derledik. Blockchain (blok zinciri) teknolojisi; aslında bir güvenlik aracıdır. Esasında 25 yıldan fazla bir süredir kullanılmakta olan blockchain teknolojisi; şeffaflık, güvenlik ve değişmezlik sunan, dağıtık ve merkeziyetsiz bir sistem olarak düşünülebilir. Blockchain sistemi sayesinde her türlü varlığın ve değerin takibi sağlanabilir, ticareti yapılabilir.

Devamını oku
Tükenmişlik Sendromu Nedir?

Tükenmişlik Sendromu Nedir?

Uzun süre işyerinde stres yaşamak tükenmişliğe yol açabilir. Tükenmişlik sendromu belirtileri arasında bitkinlik, boşluk ve günlük yaşamla baş edememe yer alır. Tedavisiz bırakılırsa, tükenmişliğiniz günlük hayatta işlev göstermenizi bile zorlaştırabilir. Tükenmişlik sendromunun fiziksel ve zihinsel semptomlarını, riskinizi artırabilecek faktörleri ve birkaç kurtarma stratejisini gelin, hep birlikte öğrenelim.

Devamını oku
Meditasyon Nedir, İnsan Psikolojisine ve Beynine Etkileri Nelerdir?

Meditasyon Nedir, İnsan Psikolojisine ve Beynine Etkileri Nelerdir?

Meditasyon veya farkındalık tekniklerini uygulamak daha sağlıklı ve daha mutlu bir yaşamın kapılarının aralanmasını sağlıyor. İş hayatı, okul hayatı, sosyal hayat, özel hayattaki artan sorumluluklar gibi faktörler kişinin stres seviyesinin yükselmesine sebep olabiliyor. Özellikle yaşadığımız çağda, insanların geçmişe oranla daha çok stres yaşadığını ve buna bağlı olarak da stres kaynaklı hastalıkların daha çok arttığını görüyoruz.

Devamını oku
Yaratıcı Düşünme ve Fikir Bulma Teknikleri

Yaratıcı Düşünme ve Fikir Bulma Teknikleri

Her alanda olduğu gibi yaratıcı düşünme ve fikir bulma alanında da birtakım pratik ve çalışmalar bulunmaktadır. Kişinin yaratıcı düşünme konusunda daha etkin olmasını sağlayacak, çeşitli kuramlara dayandırılan birtakım teknikler vardır. Bu teknikler daha çok yaratıcı düşünme ve problemleri yaratıcı bir biçimde çözme ile alâkalıdır. Bu teknikler kişisel gelişim için değerlendirilebileceği gibi aynı zamanda birçok sektörde de kullanılmaktadır.

Devamını oku
Ebeveynlik Becerilerimi Nasıl Geliştirebilirim?

Ebeveynlik Becerilerimi Nasıl Geliştirebilirim?

Özellikle son 10 yılda çocuk bakımı ve çocuk gelişimi ile ilgili adeta bir bilgi patlaması yaşanması; ebeveynleri bu konuda daha fazla araştırmaya, merak etmeye, sormaya ve sorgulamaya sürüklüyor. Bireyin çocukluğunun, nasıl bir yetişkine dönüştüğünü etkilemesi konusunun önemini de düşününce ebeveynlik tarzının ne kadar ciddiye alınması gereken bir durum olduğu daha iyi anlaşılıyor.

Devamını oku
Sosyal Fobi ve Utangaçlık

Sosyal Fobi ve Utangaçlık

Toplumsal hayatı zorlaştıran ve çoğu insanın karşı karşıya kaldığı durumlardan biri olan sosyal fobinin altında devamlı olarak izlendiğini düşünmek, kalabalıklar karşısında çıplakmışçasına savunmasız hissetmek ve her an hata yapacağına ve bu sebeple de eleştiri alacağına inanmak gibi hisler yatmaktadır. Utangaçlık ve sosyal fobi sıklıkla birbirine karıştırılan iki kavram olsa da aslında bu iki kavram birbirinden tamamen farklıdır.

Devamını oku
En Yaygın Bilinen Sanat Akımları Nelerdir?

En Yaygın Bilinen Sanat Akımları Nelerdir?

Postmodern toplumumuz, aslına bakarsanız geçmişe göndermelerle dolu. Moda, geniş paçalara ve yüksek bellere tekrar merhaba derken mimari ve iç mekanlar düzenli olarak her daim déjà vu yaşıyor. Aynı şekilde ilginçtir ki yakın zamanda özellikle siyah beyaz çekilmiş bir film üç Oscar kazandı. Peki sanat ve tasarımdaki bu her zaman yeşil kalan trendler ilk olarak ne zaman ve nerede ortaya çıktı?

Devamını oku
Pilates Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Pilates Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Adını mucidi Joseph Pilates'ten alan pilates, ince, uzun, fit vücutlar ve güçlü çekirdek kaslarla eşanlamlı hale geldi. Bununla birlikte, matlar veya reformer aletleri gibi özel ekipmanlar içeren iki ayrı versiyonu olduğundan, öğrenmesi kafa karıştırıcı olabilecek bir egzersiz uygulamasına da dönüşmüş olabilir.

Devamını oku
Mikroekonomi Nedir, Mikroekonominin Temelleri Nelerdir?

Mikroekonomi Nedir, Mikroekonominin Temelleri Nelerdir?

Ekonomiyi tüketiciler, firmalar ve endüstriler düzeyinde inceleyen bir disiplin olarak özetleyebileceğimiz mikroekonomi; fırsat maliyeti, arz ve talep, elastikiyet gibi konular üzerinde durur. İnsanların malları üretmek ve tüketmek üzere toplumdaki çeşitli üyelere dağıtması için kıt ya da sınırlı üretim kaynaklarını ne şekilde kullanıldığını inceleyen iktisadın bir alt dalı olan mikroekonomiyi daha iyi anlamak için öncelikle ekonomi kavramını iyi anlamış olmak gerekir.

Devamını oku
Dikkat ve Konsantrasyon Pratikleri

Dikkat ve Konsantrasyon Pratikleri

Günlük yaşantımızda bilinçli ya da bilinçsiz olarak sıklıkla dikkat ve konsantrasyon eksikliği yaşıyoruz. Cep telefonumuza düşen bildirimler, çevresel faktörler ve bulunulan ortamın koşulları ya da kafamızda dönüp duran düşünceler bu dikkat ve konsantrasyon eksikliklerinin temel sebebi. Özellikle de yaş ilerledikçe dikkati bir yönde toplayabilmek gittikçe zorlaşan bir hal alıyor.

Devamını oku
Uykusuzlukla Nasıl Başa Çıkılır?

Uykusuzlukla Nasıl Başa Çıkılır?

Birçok insan hayatının bir döneminde uykusuzluk sorunu yaşamış ya da yaşıyor olabilir. Zira uykusuzluk, tahmin edilenden daha fazla kişinin yaşadığı bir sağlık problemi olarak biliniyor. Uykusuzluk sorunu yaşamanın pek çok farklı nedeni olabilir. Eğer siz de üç hafta veya daha fazla süre boyunca uykuya başlama ve devam etmede güçlük yaşıyorsanız, uykusuzlukla mücadele ediyorsunuz demektir. Peki uykusuzlukla nasıl başa çıkılır?

Devamını oku
Öfke Kontrolü ve Öfkeyle Başa Çıkma Yolları

Öfke Kontrolü ve Öfkeyle Başa Çıkma Yolları

Aslında tamamen normal çoğunlukla da sağlıklı bir duygu olan öfke, yıkıcı hale gelmeye başladığında kontrol altına alınmalıdır. Öfke ile başa çıkamamak ve öfkeyi kontrol altına alamamak iş yaşamında, kişisel ilişkilerde ve hayatınızın geri kalanında birtakım problemlere yol açabilir. Peki öfke kontrolü nasıl sağlanır ve öfke ile nasıl başa çıkılır? Bu konuda bilmeniz gerekenleri sizler için derledik. Keyifli okumalar!

Devamını oku
Yeni Başlayanlar İçin Sulu Boya Teknikleri

Yeni Başlayanlar İçin Sulu Boya Teknikleri

Hiç güzel bir sulu boya resmi görüp “Ben de böyle resim yapmak istiyorum” diye düşündünüz mü? Gelişmekte olan birçok sanatçı, suluboya resim yapmaya nasıl başlayacaklarını bilmedikleri için geride duruyorlar; ama bu böyle olmak zorunda değil. Çünkü suluboya ile bir şeyler yaratmanın keyfine herkes ulaşabilir. Bazı insanlar nereden başlayacaklarını bilmiyorlar. Diğerlerinin, sıçrama yapmalarını engelleyen korkuları ve hayal kırıklıkları olabiliyor.

Devamını oku
Faiz Kavramı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Faiz Kavramı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Kimi zaman emeklilik için yeterli miktarda paraya sahip olmak, kimi zaman çocuklarımıza destek olabilmek, kimi zamanda gayrimenkul ya da otomobil gibi satın alınması güç olan ürünleri temin edebilmek için kendimize para biriktirme hedefi koyuyoruz.

Devamını oku
Evde Çalışma Alanı Nasıl Yaratılır?

Evde Çalışma Alanı Nasıl Yaratılır?

Özellikle pandemiyle de birlikte evden çalışanların sayısı hayli artış gösterdi. Kimilerinin halihazırda evde bir çalışma alanı bulunurken kimileri ise bu duruma hazırlıksız yakalandı. Evde bir çalışma alanının olması kişinin çalışma verimliliği ve motivasyonunda büyük rol oynadığından eğer evden çalışıyorsanız ve hala bir çalışma alanınız yoksa, girişimlere şimdiden başlamanızı öneririz.

Devamını oku
Moda Eskizleri Nasıl Çizilir?

Moda Eskizleri Nasıl Çizilir?

Moda dünyasından kişilerin hayal dünyasından ortaya çıkan tasarımları somut olarak çizimlerle aktarması sonucu kıyafetlerin geliştirilme, hazırlanma süreçleri başlar. Yani yeni tasarımlar biçilip dikilmeden önce elle çizilmiş eskizler halinde sunulur. Eskiz çizimlerin yapılması kıyafetlerin ve birtakım parçaların geliştirilmesinde oldukça etkilidir.

Devamını oku
Alışkanlıklarınızı Nasıl Yönetirsiniz?

Alışkanlıklarınızı Nasıl Yönetirsiniz?

Alışkanlıklarınızı yöneterek yaşamınızı değiştirmek sizin elinizde… Alışkanlıkların gücünü fark ederek insan ilişkilerinizi iyileştirebilir, daha sağlıklı ve zinde hissedebilir, düşünce kontrolü kazanabilir ve başarılarınızı arttırabilirsiniz. En basit tanımıyla bir davranışın sürekli tekrar edilerek otomatik hale getirilmesi olan alışkanlık; her birey üzerinde sihirli bir değnek etkisine sahiptir.

Devamını oku
Hikâye Anlatıcılığı Üzerine

Hikâye Anlatıcılığı Üzerine

Etkili bir hikâye anlatıcısı olmak sizlere pek çok alanda yarar sağlar. Çünkü hikâye anlatımını hayatın hemen her alanında kullanabilirsiniz. Hikâye anlatıcılığı becerisi kişiye büyük artılar kazandırır ve özellikle sahnede, iş hayatında, toplantılarda ve sunum yaparken kişinin kendini daha iyi ve rahat hissedebilmesine yardımcı olur. Hikâye anlatıcılığı kabiliyeti yüksek biri kendini daha iyi ifade etme, daha özgüvenli bir duruş sergileme noktasında da başarılı olur.

Devamını oku
Sanat Terapisi

Sanat Terapisi

Bilerek ya da farkında olmayarak gün boyu uğraştığımız stres ve kaos durumu, kimi zaman birtakım psikolojik problemlere ve farklı mental sorunlara sebep olabiliyor. Günümüz modern insanın en büyük problemlerinden biri olan stresle başa çıkmak için pek çok farklı yöntem bulunuyor. Son zamanlarda bu gibi sorunlarla başa çıkmanın en yaygın ve popüler yöntemlerinden biri ise sanat terapisi olarak öne çıkıyor.

Devamını oku
Sabun Nasıl Yapılır?

Sabun Nasıl Yapılır?

Evde kullandığımız temizlik malzemelerinin içerisinde birçok kimyasalın yer alması sabun gibi kişisel temizlik ürünlerini evde yapmayı daha cazip ve kıymetli hale getiriyor. Üstelik evde doğal sabun üretmek hiç de zor değil! Özellikle son yıllarda artan doğal ve ev yapımı merakıyla yeme içme ürünlerinin yanı sıra temizlik malzemeleri de evde yapılmaya başlandı. Siz de birkaç malzeme ile evde kendi sabununuzu kendiniz yapabilirsiniz.

Devamını oku
Boş Zamanınızı Harcamanın 8 Verimli Yolu

Boş Zamanınızı Harcamanın 8 Verimli Yolu

Gerçekten elimizde çok fazla zaman yok - hem bir toplum olarak, hem bir tür olarak (küresel ısınma sağolsun), hem de salt bireyler olarak. Kendiniz için zaman bulmak, günlük hayatın koşuşturmacasında gerçekten de zorlayıcı olabilir. Yaklaşık 7 saat uyku ve çalışıyorsanız 8 saat ofiste veya okuyorsanız sınıfta kalırsanız, bu size dinlenme için günde yaklaşık 9 saat bırakır - elbette günlük ritüellerinizi, tazelenme anlarınızı, yemek zamanlarını ve işe gidip gelmeyi katmaksızın.

Devamını oku
Sosyolojiye Dair Bilinmesi Gerekenler

Sosyolojiye Dair Bilinmesi Gerekenler

Toplum bilimi olarak da bilinen sosyoloji, toplum ve insanın etkileşimi konuları üzerinde çalışma yapan bir bilim dalıdır. Sosyolojinin ilgi konusu olan toplumsal araştırmalar, sokakta karşılaşan farklı bireyler arasındaki ilişkilerden küresel sosyal işleyişlere kadar geniş bir alana yayılmış durumdadır. Sosyoloji tüm bu ilişki ağları, sosyal ilişki kalıpları, sosyal etkileşim ve günlük yaşam kültürü konuları üzerinde araştırmalar gerçekleştirir.

Devamını oku
Barista Nasıl Olunur

Barista Nasıl Olunur

Günlük hayatta vazgeçemediğimiz içecekler arasında yer alan kahve, birçok farklı türe sahip bulunmaktadır. Sert kahve çeşitlerinden aromalı kahvelere, yumuşak içimli kahve çeşitlerinden süt, krema, şurup gibi lezzetlerle hazırlanan kahvelere pek çok farklı kahve çeşidi vardır. Çoğu kahve dükkanında bu kahve çeşitlerinin her biri yer almaktadır. Gittiğiniz kahve dükkânında, arzu ettiğiniz kahve çeşidini sizler için hazırlayan kimseye “kahve barmeni” ya da daha yaygın ismiyle “barista” denmektedir

Devamını oku
Yenilenebilir Enerji Kaynakları

Yenilenebilir Enerji Kaynakları

“Temiz enerjilere” duyulan ihtiyaç her geçen gün daha fazla artmaktadır. Çünkü fosil yakıtlı enerjiler atmosfere yaydıkları sera gazı ile iklim değişikliği ve çevre kirliliğinin en önemli sorumlusu olarak görülmektedir. Karbondioksit ve metan gibi sera gazı salınımları ile her geçen gün dünyanın ekolojik dengesini tehdit etmekte olan enerji kaynakları yerine temiz ve yenilenebilir özellikteki enerji kaynakları her ülke için daha fazla revaçta olmaya başlamaktadır.

Devamını oku
Karakalem Çalışmalarına Nasıl ve Nereden Başlanır?

Karakalem Çalışmalarına Nasıl ve Nereden Başlanır?

Kurşun kalem ya da kömür kalem ile gerçekleştirilen tek renk çizim sanatı olan karakalem, birçok insanın merak ve ilgi duyduğu resim sanatları arasında yer alır. Resim yapmak isteyen bir kişinin öğrenmesi gereken en temel teknik olan karakalem tekniğinde farklı renkler yerine aynı rengin farklı tonlarıyla resme boyut kazandırılır. Zaman içerisinde başlı başına bir sanat olagelen karakalem çoğunlukla portre çiziminde kullanılır.

Devamını oku
Multitasking Nedir?

Multitasking Nedir?

Multitasking, Türkçe adıyla çoklu görev, aynı anda çok şey yapmak için harika bir yol gibi görünüyor, ancak araştırmalar beynimizin birden fazla görevi yerine getirmede sandığımız kadar iyi olmadığını gösteriyor. Aslında, bazı araştırmalar çoklu görevlerin anlama, dikkat ve genel performansınızı azaltarak üretkenliğinizi gerçekten engelleyebileceğini öne sürüyor. Çoklu görevi bu kadar üretkenlik katili yapan nedir?

Devamını oku
Ortaçağ Mimarisi

Ortaçağ Mimarisi

Ortaçağ mimarisi, kabaca 5. yüzyıldan 15. yüzyıla kadar uzanan Orta Çağ boyunca inşa edilmiş binaları ifade eder. Mimari daha önceki çalışmalar üzerine inşa edilmiş ve Rönesans'a kadar devam etmiştir. Ortaçağ mimarisinin örnekleri, İskandinavya'nın yanı sıra batı, orta ve güney Avrupa ile sınırlı olma eğilimindedir. Ortaçağ mimarisi güçlü, dini, kamusal ve işlevsel olarak tanımlanabilir. Eğer siz de bu döneme ve bu dönemdeki mimari yapıtlara ilgi duyuyorsanız, bu yazımız tam size göre.

Devamını oku
Diksiyon ve Etkili Konuşma

Diksiyon ve Etkili Konuşma

Doğru ve güzel konuşma pratikleri; kişilerin kurdukları iletişimde daha başarılı, daha özgüvenli ve daha samimi olmalarına yardımcı olur. Hiçbir insan doğuştan güzel konuşma yeteneğine sahip değildir. Zamanla konuşma sanatının inceliklerini öğrenerek ve pratikler geliştirerek, kişinin konuşma yeteneği gelişir.

Devamını oku
Güneş Enerjisi ve Teknolojisi

Güneş Enerjisi ve Teknolojisi

Türkiye’de ve dünyada enerji gereksinimi sürekli olarak artış göstermektedir. Enerji ihtiyacını karşılamada kullanılan fosil yakıtlar ise hızlı bir şekilde tükenmektedir. Üstelik fosil yakıt kullanımının olumsuz etkileri sebebiyle gezegenimizde ortam sıcaklıkları artış göstermekte, buzullar erimekte ve birtakım doğal felaketler meydana gelmektedir.

Devamını oku
Ev Dekorasyonu Tüyoları

Ev Dekorasyonu Tüyoları

Modern hayatın bir getirisi olarak insan yaşamının büyük bir kısmı kapalı alanlarda geçmektedir. Gününün önemli çoğunluğunu evde ve iş yerinde geçiren modern günümüz insanları için bu alanların psikolojik etkisi son derece büyüktür. Dekorasyon tüyoları ile içinde yaşanılan kapalı alanlar çok daha pozitif ve yaşanabilir hale getirilebilir. Dekorasyonun dinamik bir ruha sahip olması, bilinmesi ve yapılması gerekenlerin de zaman içinde değişmesine neden olmaktadır.

Devamını oku
İdeal İşinizi Nasıl Bulursunuz?

İdeal İşinizi Nasıl Bulursunuz?

Sevdiğiniz işi yapmak ve sizin için en ideal işi bulmak, daha mutlu ve sürdürülebilir bir iş yaşam için ilk kurallardan biri. Gerçekten yapmayı sevdiğiniz bir işte çalışıyor olmak sabahları bile daha mutlu uyanmanızı sağlar. Bu yüzden pek çok insan ideal işini aramakta ya da hayalindeki işi kurmakta. Peki ideal iş nasıl bulunur?

Devamını oku
Seramik Yapımı ile İlgili Bilmeniz Gerekenler

Seramik Yapımı ile İlgili Bilmeniz Gerekenler

Köklü bir geçmişe sahip olan seramik sanatı, ilk çağlardan günümüze kendine geniş çaplı bir yer bulmuştur. İlk çağlarda bardak, tabak, çanak, çömlek yapımı için seramikten faydalanılırken günümüzde seramikten pek çok farklı ürün elde edilmektedir. Seramikten yapılan küpe, kolye, anahtarlık, fincan, sunum tabağı, duvar süsü bunlardan yalnızca birkaçı. Seramiğe ilgi duyanlar arasında hem yeni bir hobi edinmek isteyenler hem de kendi işini kurmak isteyenler bulunuyor.

Devamını oku
Denizlerin Korunması ve Temiz Tutulması

Denizlerin Korunması ve Temiz Tutulması

Dünyanın neredeyse dörtte üçünü kaplayan ve dört milyar yıldan daha uzun süredir var olan okyanuslar aynı zamanda iki yüz binden fazla canlıya da ev sahipliği yapıyor. Daha temiz bir çevre ve daha yaşanılabilir bir dünya için okyanusların temiz tutulması bunun için de denizlerin, plajların korunması ve temiz tutulması son derece önemli.

Devamını oku
Suşi Nasıl Yenir?

Suşi Nasıl Yenir?

Bir Japon mutfağı yemeği olan suşi, pirinç sirkesi (Mitzukan) ve şeker ile tatlandırılmış birçok defa yıkanıp pişirilmiş özel bir pirinç üstüne veya içine balık, diğer deniz ürünleri ya da sebze gibi malzemeler konarak servis edilir. Japonya çıkışlı bir yemek olmasına rağmen tüm Uzakdoğu ülkelerinde tüketilen suşi, özellikle son yıllarda ülkemizde de hayli ilgi görüyor.

Devamını oku
Yeme Bozuklukları

Yeme Bozuklukları

Kısaca yeme alışkanlıklarındaki sapmalar olarak tanımlanan yeme bozukluğu, oldukça yaygın görülen psikiyatrik problemler arasında yer alır. Çoğunlukla genç kadınları etkilediği bilinen yeme bozukluğu özellikle ergenlik dönemindeki bireylerde ve genç erişkinlerde oldukça yaygındır. Son yıllarda gittikçe önem kazanan ve özellikle de gençlerde yaygınlığı ve sıklığı gittikçe artan yeme bozuklukları, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından “önemli tıbbi durum” olarak tanımlanmaktadır.

Devamını oku
Sürdürülebilirlik ve İklim Değişikliği

Sürdürülebilirlik ve İklim Değişikliği

Üretimin ve çeşitliliğin devamı sağlanırken insanlık yaşamının daimî kılınabilmesi yani sürdürülebilmesi, gelecek kuşaklara ekonomik, ekolojik ve aynı zamanda sosyal koşulları devam ettirilebilen bir dünya bırakmanın ilk şartlarından biridir. Çevre-kalkınma ilişkisinin odağında yer alan tartışma konularından iklim değişikliği ise sürdürülebilirliğin odak noktalarından biri olarak karşımıza çıkar.

Devamını oku
İkna Stratejileri Nelerdir?

İkna Stratejileri Nelerdir?

İnsan yaşamının vazgeçilmez bir unsuru olan iletişim; geçmişten günümüze kadar olan süreçte sürekli olarak kullanılmıştır. Kişilerin birbirini anlaması ve kendi aralarında duygu, düşünce, bilgi ve haberlerin, akla gelebilecek her türlü biçim ve yolla karşılıklı aktarılması esasına dayanan iletişim pek çok farklı nedenden ötürü gerçekleştirilmektedir. İletişim hangi nedenden ötürü gerçekleştiriliyor olursa olsun, hemen her iletişimde bir ikna unsuru bulunur.

Devamını oku
Yürümenin Sağlık Açısından Faydaları Nelerdir?

Yürümenin Sağlık Açısından Faydaları Nelerdir?

Fiziksel hareketsizliğin hem birçok hastalığa hem de obeziteye neden olduğu biliniyor. Bu olumsuzlukların önüne geçmek ve hem ruhsal hem de fiziksel sağlığı korumak için düzenli egzersizi hayatımızın bir yerine taşımamız son derece önemli. Ancak her egzersiz herkes için uygun olmayabiliyor ya da spor salonlarına gitmek kimileri için maliyetli bir süreç olabiliyor.

Devamını oku
Kitap Nasıl Yazılır?

Kitap Nasıl Yazılır?

Bütün bir kitabı yazmak, özellikle bu alana yeni başlayanlar için göz korkutucu olabilir. Bir kitabı yazmaya başlayıp tamamlamak, sıkı bir çalışma, yüksek oranda adanmışlık ve yoğun disiplin gerektirir.

Devamını oku
Meditasyon Teknikleri

Meditasyon Teknikleri

Latince meditatio kelimesinden türemiş olan meditasyon, “derin düşünme” anlamına gelir. Bireyin iç huzur, sükunet ve değişik bilinç halleri elde etmesini; öz varlığına ulaşmasını sağlayan meditasyon bir zihin denetleme tekniği ve deneyimi olarak da tanımlanmaktadır. Günlük yaşantının yol açtığı yoğun tempo, gelecek kaygısı gibi problemler hem beden yorgunluğuna hem de strese neden olabilmektedir. Günümüzde stresle başa çıkabilmenin en pratik ve kolay çözümlerinden biri de meditasyon yapmaktır.

Devamını oku
Kendi Markanızı Nasıl Yaratırsınız?

Kendi Markanızı Nasıl Yaratırsınız?

Markalaşmak yalnızca ünlü kişilere mahsus bir kavram değildir, aslında her insan birer marka olabilir. Doğru stratejiler ve doğru adımlarla siz de kişisel markanızı oluşturabilir, çeşitli araçları kullanarak daha fazla görünürlük kazanabilirsiniz. 

Devamını oku
Bahçe Bakımı ve Tasarımı ile İlgili Önemli Hususlar

Bahçe Bakımı ve Tasarımı ile İlgili Önemli Hususlar

Günümüz modern insanı, sıkışıp kaldığı şehir hayatında kendisine az da olsa rahat nefes alacağı mekanlar oluşturma; doğayla bağ kurabileceği küçük de olsa bir bahçe tanzim etme gereksinimi hissetmektedir. Şüphesiz bulunduğu her yeri güzelleştiren estetik, görselliğe dayalı peyzaj çalışmaları ve bahçe düzenlemelerinde de devreye giriyor. Peyzaj çalışmaları hakkında temel bilgiler edinerek, bahçe bakımı konusunda yeni şeyler öğrenerek kendinize şehir içinde de doğal bir dünya yaratabilirsiniz.

Devamını oku
Kripto Para ile İlgili En Çok Merak Edilenler

Kripto Para ile İlgili En Çok Merak Edilenler

Kripto para kavramı, her ne kadar yalnızca 2009 yılından bu yana hayatlarımızın bir parçası olsa da, ulaştıkları yüksek profil aslında ne kadar popüler hale geldiklerinin bir göstergesi niteliği taşıyor. Bir zamanlar sadece teknoloji meraklılarının ve yazılım heveslilerinin uzmanlık alanı olan kripto para, bugünlerde geleneksel para birimlerine en güçlü rakip olarak finans piyasalarındaki yerini almış durumda.

Devamını oku
Evde Pizza Yapımı

Evde Pizza Yapımı

Kulağa çok meşakkatli ve zahmetli gelse de, evde pizza yapımı aslında sanıldığı kadar uğraştırıcı ve zor bir iş değil. İşin aslına bakarsanız, siz de akşam yemeklerinizden birinde pizza yapmayı seçebilir ve ailenizle sıradandan oldukça uzak bir aile yemeği tadabilirsiniz. Özellikle en uğraştırıcı kısım olarak görünen pizza hamuru yapımının bile işinizi kolaylaştıracak pek çok püf noktası ve özel tekniği bulunuyor. Peki evde pizza nasıl yapılır? Ev yapımı pizzanın püf noktaları nelerdir?

Devamını oku
Felsefeye Dair Bilinmesi Gerekenler

Felsefeye Dair Bilinmesi Gerekenler

Diğer hiçbir alana benzemeyen felsefe, hem metodolojisi hem de doğası bakımından eşi benzeri bulunmayan bir kavram olarak karşımıza çıkıyor. Felsefe, insan yaşantısının pek çok farklı boyutunda sorulabilecek soruların peşinde koşuyor; bunu yaparken kullanılan teknikler ise farklı alanlarda ortaya çıkan problemlerin çözümüne destek sağlayabiliyor. Dünyayı başka bireylerin perspektifinden görebilmemize olanak sunan felsefe kavramı hakkında bilmeniz gerekenleri bu yazımızda derledik.

Devamını oku
Yoga Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Yoga Hakkında Bilmeniz Gerekenler

İnsanlar binlerce yıldır yoga yapıyor; ve bugün de milyonlarca insan hem yeni hem eski pek çok farklı tarzda yoga yapmaya devam ediyor. Yogadan daha fazla sürekliliği olan ve bu kadar keyif alınan başka bir sağlık trendi bulmak gerçekten de zor. İnsanların bu eski spor dalına yönelmelerinin tek bir sebebi yok; uzmanlara göre ise yoganın popülerliğinin sebepleri başında hem ruhsal hem de fiziksel sağlığa getirdiği faydalar yer alıyor.

Devamını oku
Taş Boyama Sanatı

Taş Boyama Sanatı

Taş boyama sanatı, aslında insanlık tarihinin en eski ve en köklü sanat geleneklerinden biridir. Eski atalarımız, günlük hayatı simgeleyen sembolleri taş duvarlar üzerine kazıyarak hikayelerini anlatmaya çalışırlardı. Bu taş boyama sanatı efsanelerin, dinin ve farklı harita türlerinin renkli resimlerini aktarırdı. Bugünlerde ise taş boyama sanatı, küçük ve doğal taşlar üzerine renkli kanvaslar yaratarak kendini ifade etmenin yollarından biri haline geldi.

Devamını oku
Okula Başlayan Çocuk Psikolojisini Anlamak

Okula Başlayan Çocuk Psikolojisini Anlamak

Okula ilk kez başlamak hem çocuklar hem de ebeveynleri için önemli bir dönüm noktasıdır. Okula geçiş, küçük çocukların kendilerini güvende hissettikleri bir yer olan anaokulunun veya çocuk bakımının sonunu ve genellikle alışılmadık ve bilinmeyen yeni bir şeyin başlangıcını ifade eder.

Devamını oku
Filtre Kahve Nasıl Yapılır?

Filtre Kahve Nasıl Yapılır?

Kahveseverlerin en çok tükettiği kahve çeşitlerinden biri şüphesiz ki filtre kahve. Lezzetli bir filtre kahve yapabilmek için püf noktalarını bilmek, doğru kahveyi doğru ölçülerde hazırlamak son derece önemli. Elbette kahvenin hangi yöntemle hazırlandığı konusu da önem arz ediyor. Filtre kahveyi filtre kahve makineleri ile hazırlayabileceğiniz gibi French press, V60, chemex gibi ekipmanlar ile de hazırlayabilirsiniz. Peki makine ve French press ile filtre kahve nasıl yapılır?

Devamını oku
Banyo Dekorasyonu Fikirleri

Banyo Dekorasyonu Fikirleri

Evin en çok kullanılan alanlarından biri olan banyoların yerleşimini ve dekorasyonunu planlamak biraz zorlayıcı olabiliyor. Küçük banyosu olanlar alandan en iyi şekilde tasarruf etmeye uğraşırken büyük banyoya sahip kimseler ise bu geniş alanı nasıl dekore edeceğine karar vermekte zorluk yaşayabiliyor.

Devamını oku
Elde Dikiş İçin Bilmeniz Gereken Tüyolar

Elde Dikiş İçin Bilmeniz Gereken Tüyolar

Elde dikişi bilmek hem sökülen kıyafetlerinizi kolayca dikebilmek hem de kendinize yeni bir hobi edinebilmek açısından önemli. En eski sanat dallarından biri olan dikiş dikmek, gerçek bir beceri ve sanat işi olarak değerlendirilebilir. Günümüzde de geçerliliğini koruyan bir el sanatı olan dikiş dikmek için elinizin altında çeşitli boy ve kalınlıkta çelik iğne, kumaş, iplik, makas ve dikiş yüzüğü yeterli olacaktır.

Devamını oku
Finans ve Sermaye Piyasaları

Finans ve Sermaye Piyasaları

Bir ülke ekonomisinde fon transferlerinin gerçekleştirilmesinde kullanılan ve ülke ekonomileri için büyük önem arz eden bir organizasyon olan finansal sistemin birtakım işlevleri bulunur. Bu işlevlerden biri finansal sistemin tasarrufları dolayısıyla ellerinde fon fazlası bulunanlarla, fon açığı olan ekonomik birimler arasındaki transfer işlemlerini gerçekleştirmesidir.

Devamını oku
Stres Yönetimi ve Stresle Başa Çıkma Yolları

Stres Yönetimi ve Stresle Başa Çıkma Yolları

Yaşadığımız çağın gerekleri sebebiyle stres, hayatımızın kaçınılmaz bir parçası haline gelmiş durumda. Bu yüzden stres yönetimi ve stresle başa çıkma yolları her zamankinden daha fazla önem kazanıyor. Stresten uzaklaşmak ve hayatımızı daha yaşanabilir, kaliteli ve anlamlı kılmak için birtakım yollara başvurmak gerekiyor. Stresle başa çıkma yöntemlerini uygulamadan önce elbette ki öncelikle stresin neyden kaynaklı olduğunu bulmak büyük önem taşıyor.

Devamını oku