Havaların soğuması ve kış aylarının kapımızı çalması ile birlikte hastalık sezonunun açılması da kaçınılmaz oluyor. Keskin bir rüzgar, beklenmedik donlar ve her yeri saran soğuk hepimizi rahatsız ediyor. Bu nedenle, çay tutkunlarını ve çabuk üşüyen herkesi düşünerek, sonbahar ve kış aylarında eve dönüşünüzü daha keyifli hale getirecek lezzetli ve içinizi ısıtacak kış çayı tarifleri hazırladık. İster tek başınıza battaniyenin altında ısınırken isterseniz de kalabalık arkadaş grupları eşliğinde eğlenceli sohbetler ederken bu çay tariflerini servis edebilirsiniz.
Tariflere Geçmeden Önce: Çay Bazı
Pek çok kış çayı tarifinin temeli olarak en sevdiğiniz siyah çay kullanılıyor. Bergamot ile tatlandırılmış yoğun Assam veya zarif Earl Grey - siyah çay tabanlı kış çayı tariflerinde kesinlikle herkes kendine göre bir şeyler bulacaktır. Bununla birlikte şifa değeri oldukça yüksek olan ve metabolizmayı da hızlandırması ile ön plana çıka yeşil çay da kış çayı tariflerinin vazgeçilmez bazları arasında. Paylaşacağımız tariflerde hem siyah çay hem yeşil çay ile elde edilen tatlar olduğu gibi pek çok farklı şifalı bitkinin kullanıldığı aromatik ve iyileştirici alternatiflere de rastlamanız mümkün.
Sağlığınıza İyi Gelecek Ek Malzemeler
Zencefil kökü, taze meyve, tarçın, karanfil, yıldız anason, ahududu şurubu, biberiye veya doğal bal… Çayınıza ekleyebileceğiniz faydalı malzemelerin listesi bitmez, sınırını sadece hayal gücünüz ve tercihleriniz belirler. Çayların çoğu mükemmel bir şekilde bir araya gelir ve birbirini tamamlar, sadece soğuk bedeninizi ısıtıp ruhunuzu yatıştırmakla kalmayan, aynı zamanda zorlu hava koşullarıyla karşılaşmadan önce bağışıklık sisteminizi uyarmanıza ve organizmanızı güçlendirmenize yardımcı olan sihirli kompozisyonlar yaratır.
Daha Çok Çay, Daha Çok Mutluluk
Çaylar hiç şüphesiz her yudumda eşsiz aromalar ve değerli vitaminler sunar. Bu yüzden onları büyük kaplarda, kupalarda veya daha iyisi sürahilerde demleyin. Narenciye veya elma dilimleri ve otlar sonuçta biraz yer kaplar. Ve daha fazla çay size daha fazla mutluluk ve uzun bir rahatlama anı getirir. Bununla birlikte unutmayın ki güzel şeyler paylaşmaya değerdir, bu nedenle bu tarifleri kullanarak güzel ambalajlarda sunacağınız kaliteli bir ev yapımı çay kutusu, sevdiklerinizi yılbaşında ya da doğum günlerinde mutlu edecek harika bir hediye olacaktır.
Rahatlatıcı Bir Kahve Tadında: Chai
Chai çayı, insanların severek tükettiği en popüler çay türlerinden biridir ve evde yapması en kolay çay tariflerinden birine sahiptir. Çaydan elde edilen doğal antioksidanlar ve chai baharatlarından gelen yatıştırıcı faydalar bakımından oldukça zengindir. Süt eklendiğinde, kalsiyum emilimini azalttığı için çaydaki antioksidanların bir kısmı azalır, ancak kalsiyum sizi rahatlatmaya yardımcı olur ve çayın sunduğu pek çok faydayı yine de korursunuz. Bu basit tarifi evde yapın ve evinizin rahatlığında kendi trend çayınızın tadını çıkarın:
Porsiyon: 4 kişilik
Malzemeler:
· 2 bardak su
· 4 chai aromalı siyah çay poşeti
· 1 çay kaşığı stevia, ¼ fincan bal veya ¼ fincan favori şeker alternatifiniz
· 1 çay kaşığı saf vanilya özü
· 1 çay kaşığı balkabağı turtası baharatı veya elmalı turta baharatı
· Bir tutam kakule
· 2 su bardağı süt veya şekersiz badem sütü
Yapılışı: Bir tencerede suyu kaynatın. Poşet çay, stevia, bal veya en sevdiğiniz tatlandırıcıyı ekleyin, ardından da vanilyayı koyun. Kabak turtası baharatı veya elmalı turta baharatı ve kakule ile tatlandırın. 5 dakika kaynatın. Sütü dökün ve kaynatın. Ateşten alın ve ince bir süzgeçten geçirin. Rahatlatıcı bir içecek için soğuk bir gecede servis yapın ve tadını çıkarın.
Stres Giderici: Ahududu Çayı
Hiç ahududu çayı yaptınız mı ya da denediniz mi? İşte size bir fırsat. Ahududu çayı, kadınların hormonal sağlığı için harikadır ve canınız tatlı çektiğinde ya da stresli olduğunuzda yapabileceğiniz en iyi çaylardan biridir. Ahududu yaprağı özellikle adet öncesi sendromu için idealdir, ancak yenileyici ve dengeleyici özellikleri nedeniyle stresli olduğunuz her an tüketilebilir. Evde kendi ahududu çayınızı yapmak için aşağıdaki kolay ve düşük maliyetli tarifi kullanabilirsiniz:
Porsiyon: 1 kişilik
Malzemeler:
· 1 adet ahududu yaprağı çayı poşeti
· 1 çay kaşığı sevdiğiniz tatlandırıcı
· Yarım limon dilimi
· 2 bardak su
Yapılışı: Suyunuzu ocakta kaynatın. Poşet çayınızı bir bardağa ekleyin ve üzerine kaynar suyu dökün. İstediğiniz tatlandırıcıyı ekleyin ve içine taze limon sıkın. Tatların gelişmesi için 5 dakika demlendirin ve sıcak olarak için. Dilerseniz bu tarifi buzdolabında soğumaya bırakabilir ve daha sonra bir bardak buzun üzerine dökerek de tüketebilirsiniz - bu da yaz için harika bir alternatif olacaktır.
Favori Lezzetler Bir Arada: Bal Vanilya Papatya Çayı
Şeker alımıma dikkat etmeye çalışıyorsanız tariflerinizde her ne kadar pek çok sağlıklı etkisi olsa da bal kullanmaktan kaçınabilirsiniz. Bununla birlikte özellikle kışın grip, nezle ve benzeri salgın hastalıklara karşı olan olumlu etkisi göz önünde bulundurulduğunda bazı kış çaylarının balsız olmasını düşünmek de mümkün değil. Başta boğaz ağrısı ve öksürük olmak üzere pek çok iyileştirici etkisi bulunan bal, bu tarifimizde vanilya ve papatya ile bir araya gelerek harika bir bütün oluşturuyor. Buna ek olarak da beyaz şekerden daha kalorisiz ve zararsız olduğu için yine şeker tüketiminizi bir nebze de olsun kontrol altında tutmanıza yarıyor. Bu tarifi yaptığınızda ve çayınızdan ilk yudumunuzu aldığınızda sizi tatlı ve sakinleştirici bir rüya ülkesine göndereceği kesin.
Porsiyon: 1 kişilik
Malzemeler:
· 2 su bardağı su
· 1 adet papatya çayı poşeti
· 1 tatlı kaşığı bal
· 2 yemek kaşığı şekersiz badem sütü
· Bir tutam tarçın
Yapılışı: 2 su bardağı suyu ocakta kaynatın. Poşeti büyük bir bardağa koyun ve üzerine kaynar suyu dökün. Beş dakika demlenmesini bekleyin ve ardından balınız, sütünüzü ve tarçını ekleyin. Yatmadan önce veya stresli bir öğleden sonranın tadını çıkarın. Bu aynı zamanda soğuk algınlığı ve grip mevsimi için de harika bir çaydır.
Kokusuyla Cezbedici: Elmalı Baharatlı Yeşil Çay
Yeşil çayı, özellikle diğer tüm çaylardan daha fazla antioksidan içeren matcha çayı başta olmak üzere, düzenli olarak tüketme alışkanlığı edinmenizi tavsiye ederiz. Yeşil çay metabolizma, beyin, kalp, sinir sistemi ve sindirim sistemi için harikadır. Aynı zamanda hormonları da ciddi derecede dengeleme yeteneğine sahiptir. Genellikle tatlandırıcı ve bir dilim limonla tercih edilen sade yeşil çay, sakinleştirici bir dokunuş için elma baharatlarıyla bir araya geldiğinde de sizi bambaşka bir dünyaya götürebiliyor.
Porsiyon: 4 kişilik
Malzemeler:
· 4 su bardağı su
· Tercih ettiğiniz tatlandırıcı (15 damla sıvı stevia, 2 yemek kaşığı bal, 2 yemek kaşığı Hindistan cevizi şekeri veya 1 çay kaşığı saf stevia özü tozu)
· 1/4 çay kaşığı öğütülmüş Hindistan cevizi
· 1/2 çay kaşığı toz tarçın
· ½ çay kaşığı toz zencefil
· ⅛ çay kaşığı öğütülmüş karanfil
· 1 adet çekirdeği çıkarılmış ve iri doğranmış elma
· Servis için dilimler halinde ilave elma
· 1/3 fincan yeşil çay
Yapılışı: Büyük bir tencerede suyu ocakta kaynatın. Kaynamaya başlayınca ateşi kısın ve yaprak çayını, baharatları ve tatlandırıcıyı ekleyin. Her şeyi birleştirmek için bir çırpma teli ile birkaç dakika iyice karıştırın. Ardından, 1 adet doğranmış elmayı ekleyin ve 10 dakika kısık ateşte demlenmesine izin verin. Geri geldiğinizde karışımı süzgeçten geçirerek geniş bir kaseye alın. Kepçe ile 4 porsiyon ölçün, bir dilim limonla çayınızı hemen için veya sürahiye döküp buzdolabında saklayın. Elmanız yoksa, kaynattıktan sonra biraz elma sirkesi kullanmaktan çekinmeyin. Aynı tat olmasa da, ona güzel, şekersiz bir elma tadı verecektir. Bu tarifi bir parti için yapıyorsanız, her kupayı başka bir taze elmadan tek bir elma dilimi (çok ince) ile süslemeyi ihmal etmeyin.
Şifa Deposu: Narlı Zencefilli Yeşil Çay
Nar aslında tüketebileceğiniz en düşük şekerli meyvelerden biridir. Ayrıca çoğu meyveden daha fazla antioksidan içerir ve özellikle kırışıklıklarla savaşmak için birebirdir. Tarife eklenen yeşil çayın güçleri ile bu lezzetli çayın antioksidan yükünü arttırabilir ve müthiş bir lezzet kombinasyonu oluşturabilirsiniz. Biraz baharatlı ve yatıştırıcı bir karışım için taze zencefil dilimleri ekleyerek tarifinizi bir şifa deposuna çevirebilirsiniz. Zencefil ayrıca çok sakinleştirici ve güçlü bir sindirim yardımcısıdır. Çayınızdan geriye kalan artıklar varsa onları bir kavanoza dökün ve buzdolabına atın. Tatların birbirine karışması daha uzun sürdüğü için ertesi gün buzla tüketildiğinde de yine enfes olacaktır.
Porsiyon: 2 kişilik
Malzemeler:
· 2 su bardağı su
· 2 poşet yeşil çay
· 2 ince dilim zencefil
· 2 dilim taze limon
· 4 yemek kaşığı ezilmiş nar tanesi
· Tercih ettiğiniz tatlandırıcı
Yapılışı: Yeşil çayı kaynar su, zencefil, limon dilimleri, nar taneleri ve tatlandırıcı ile kaplayın. Çayın 5-10 dakika demlenmesine izin verin ve çıkarın. Bir kevgir veya elekten geçirin; çayınız tüketmeye hazır. Nar aromalı bir çay poşeti kullanıyorsanız, nar çekirdekleri yerine onu eklemeniz yeterli. Bu çayı da tıpkı diğer tariflerimiz gibi br kavanoza döküp daha sonra buzla bir araya getirmek üzere buzdolabında muhafaza edebilirsiniz; her iki şekilde de gayet lezzetli olacaktır.
O Bir Klasik: Limonlu Zencefilli Nane Çayı
Elbette şifalı ve sağlıklı kış çayı tariflerinden bahsederken limon - zencefil - nane üçlüsüne değinmemek olmaz. Grip, nezle ya da soğuk algınlığı olanlara mütemadiyen önerilen ve her seferinde de etkisini en hızlı biçimde gösteren bu çay, kış aylarının vazgeçilmezleri arasında. Bu tarifi dilerseniz hasta olduğunuzda hazırlayabilir ya da henüz hasta olmasanız bile vücudunuzda ufak kırgınlıklar hissetmeye başladığınızda önlem amaçlı tüketebilirsiniz. Limonlu zencefilli nane çayının tek etkisi, zayıflamış bünyeleri iyileştirmekle de sınırlı kalmıyor. Bu çay, zihinsel odaklanmayı artırmanın yanı sıra mideyi sakinleştiren ve sindirime yardımcı olan özellikler açısından odlukça zengindir. En iyi yanı, kafein içermemesidir, bu nedenle daha sonra sizi gerginleştirmez. Ayrıca geceleri yatmadan önce ya da stresli olduğunuzda gevşemek için de pekala tüketebilirsiniz.
Porsiyon: 1 kişilik
Malzemeler:
· 1 tutam nane
· 1 dilim taze limon
· 2 ince dilim zencefil
· 2 su bardağı kaynar su
· Tercih ettiğiniz tatlandırıcı
Yapılışı: Ocakta suyu kaynatın. Çok büyük bir bardağa limonu, naneyi ve zencefil dilimlerini koyun. Kaynar suyu üstüne dökün ve dilediğiniz tatlandırıcıyı ekleyin, 5-10 dakika kadar demlenmesini bekleyin. Dilerseniz tatlandırıcı yerine 1 tatlı kaşığı bal kullanarak çayı hem daha lezzetli hem de daha doğal ve şifa verici hale getirebilirsiniz. Zencefil halihazırda oldukça baharatlı ve yoğun bir lezzet olduğu için bu çayda kullandığınız dilimlerin birkaç gün boyunca farklı tariflerde de kullanılabileceğini unutmayın.