Kitap Nasıl Yazılır?

Bütün bir kitabı yazmak, özellikle bu alana yeni başlayanlar için göz korkutucu olabilir. Bir kitabı yazmaya başlayıp tamamlamak, sıkı bir çalışma, yüksek oranda adanmışlık ve yoğun disiplin gerektirir. En çok satan kitapların başarılı yazarları için bile yazma sürecinin en zor kısmı, oturup ilk sayfayı yazmaktır. İşin aslında kitap yazmak için oturduğunuz her seferde ufak ya da büyük bir adım atarsanız, kitap yazmak aslında ulaşılabilir bir hedeftir. Sizin için adım adım oluşturduğumuz bu kılavuz, yeni yazarların kitap yazmanın göz korkutucu kısımları üstesinden gelmesine yardımcı olabilir, odaklanmalarını ve yaratıcılıklarını en üst düzeye çıkarmalarını sağlayabilir. Eğer siz de yeni bir hobi arıyor ve bir sonraki hobinizin uzun zamandır aklınızda olan bir konu üzerine kitap yazmak olmasını istiyorsanız, bu rehber tam size göre.



Kitap Yazmaya Başlamadan Önce Nelere Dikkat Edilmelidir?
İster bir sonraki kitabınız üzerinde çalışan çok satan bir yazar olun, ister kendi kendini yayınlamayı hedefleyen amatör bir yazar olun, kitap fikriniz üzerinde çalışmaya başlamadan önce kendinize sormanız gereken birkaç temel soru vardır: Bütün bir kitabı yazmaya ayıracak zamanınız ve zihinsel enerjiniz var mı? Günlük bir yazma planına bağlı kalmaya ve yazma sürecindeki diğer uğraşları feda etmeye istekli olmalı ve en önemlisi de bunu yapabilmelisiniz. Kendi kendini düzenleme ve yeniden yazma gibi potansiyel olarak alışılmadık beceriler geliştirmeye hazır mısınız? Yeni bir kitap yazmak genellikle güçlü ve zayıf yönlerinizi ortaya çıkarır ve bu becerileri geliştirmek için çok zaman harcamanız gerekir. Ana karakterleriniz, olay örgüsü veya konu hakkında temel bir fikriniz var mı? Elbette kitaba dair A'dan Z'ye her şeyi halletmiş olmanıza gerek yok, ancak yazmaya başlamadan önce kitabınızın şekli ve yönü hakkında makul bir fikre sahip olmanız yararlı olacaktır.

Peki kitap yazmaya başladıktan sonra sizi hangi süreçler bekliyor? Gelin kuşbakışı şekilde büyük resme bakalım:

  • Başlangıç Evresi: Bu kulağa çok bariz gelse de süreçte en çok gözden kaçan adım olabilir: Yazmaya başlamalısınız! Önce ne yazacağınıza ve nasıl yazacağınıza karar vererek yazım sürecinize start verebilirsiniz.
  • Süreç Boyunca Motivasyonu Koruma: Yazmaya başladığınızda, kendinizden şüphe duyacak, bunalmış hissedecek ve daha yüzlerce başka düşmanla karşılaşacaksınız. Bu engeller için önceden planlama yapmak, geldiklerinde onları kolayca savuşturmanıza yardımcı olur.
  • Bitirme Evresi: "Neredeyse" yazdığınız kitap pek kimsenin umurunda değil, ne de olsa okuyucu kitleniz "bitirdiğiniz" kitapla ilgileniyor. Başka bir deyişle ne olursa olsun, sizi yazar yapan şey, bu projeye başlama değil, onu tamamlama becerinizdir.


Bütün bunları belirledikten, cevap verilmesi gereken sorulara olumlu yanıt aldıktan ve olay örgüsünü ve karakterlerinizi değerlendirdikten sonra, artık kitap yazmaya başlayabilirsiniz. Bu adım adım yazma ipuçlarını takip etmek, kendi kitabınızı yazmanıza yardımcı olacaktır.



Adım Adım Nasıl Kitap Yazılır?
1. Tutarlı bir yazı alanı oluşturun: Harika bir kitap yazmak için harika bir alana ihtiyacınız olacak. Bu kesinlikle çarpıcı bir manzaraya sahip ses yalıtımlı bir oda olmak zorunda da değil. Gerçekten ihtiyacınız olan tek şey, sürekli olarak iyi yazılar yazabileceğiniz, dikkat dağıtıcı unsurların olmadığı sessiz bir yer. İster bir ev ofisi, koltuğunuz veya bir kafe olsun, çalıştığınız ortam saatlerce kesintisiz odaklanmanıza izin vermelidir.

2. Kitap fikrinize odaklanın: Belki kitabınızın ne hakkında olduğunu zaten tam olarak biliyorsunuz ya da milyonlarca farklı fikir arasında karar vermeye çalışıyorsunuz. Belki de sahip olduğunuz tek şey kitap kapağı için bir resimdir. Koşullar ne olursa olsun yazmaya başlamadan önce kendinize birkaç basit soru sorun. Kitabım ne hakkında? Hikaye neden ilginç veya önemli? İlk etapta beni bu fikre çeken neydi? Kitabımı kim okumak isteyecek?

3. Hikayenizin ana hatlarını çizin: İyi yazarlar, kitap yazmadan önce ana hatları çizmek için bolca zaman harcarlar. Ana hatlar, ayrıntılı bölüm ana hatları veya kitabın her bir bölümünün çizildiği basit vuruş sayfaları olabilir. Kitabınızın nereye gittiğinin grafik temsili olarak hizmet eden görsel haritalar yaratabilirsiniz. Metodunuz ne olursa olsun, önemli olan gelecekteki yazma seanslarınız için bir yol haritanızın olmasıdır.

4. Araştırmanızı yapın: Araştırma, profesyonel yazarlar için önemli bir araçtır. Kurgusal olmayan bir kitap yazıyorsanız, muhtemelen kitaplıklarda ve arşivlerde zaman geçirerek konunuzla ilgili elinizden gelen her şeyi özümsemek isteyeceksiniz. Araştırma, kurgu yazarları için de yararlıdır, çünkü hakkında yazdığınız zaman dilimi veya karakter arketipleri için faydalı bir bağlam sağlayabilir. Sizinkine benzer konuları kapsayan kitaplar okuyabilir veya podcast'ler dinleyebilirsiniz.

5. Yazmaya başlayın ve bir rutine bağlı kalın: Araştırma, taslak oluşturma ve fikir geliştirme, ilk kitabınızı yazmak için kritik adımlardır, ancak hazırlığın ertelemeye dönüştüğü bir an gelebilir. Belirli bir noktada, kaba taslağınızı yazmaya başlama zamanı gelecektir. Bu, tutarlı rutinlere ve üretken yazma alışkanlıklarına bağlı kalmayı gerektirir. Başarı şansınızı en üst düzeye çıkarmak için atabileceğiniz basit adımlar var. Karıştırmamakta fayda vardır ki bu, azmayı tam zamanlı işiniz gibi görmemeniz gerektiği anlamına gelmez. Sizi doğru yolda tutmak için günlük kelime sayısı hedefleri belirlemeyi deneyebilirsiniz. Yazma zamanını planlayabilir ve bu periyotları atlamamak için takviminize ekleyebilirsiniz. Buna ek olarak bir arkadaşınızdan o gün ne kadar yazdığınıza dair güncellemeler göndererek sizi sorumlu tutmasını da istemek etkili bir fikir olabilir.

6. İlk taslağınızı bitirin: İlk taslağınızı yazarken, kendinizden şüphe duyma, motivasyon eksikliği ve yazar tıkanmasıyla karşılaşacaksınız. Bu çok normal. Ne zaman sıkışıp kaldığınızı hissetseniz, taslağınıza geri dönmeyi deneyin veya ilham almak için araştırma yapın. Beklentilerinizi de yönetmeye çalışın. İlk kitabınız büyük olasılıkla kuşaklar arası bir şaheser veya New York Times'ın en çok satan kitabı olmayacak; bu da gayet normal ve olağan. Kendinizi büyük edebiyatçılarla karşılaştırırsanız, işinizi kötüye kullanmış olursunuz. Tek yapabileceğiniz, sonuna ulaşana kadar yazmaya devam etmek.

7. Gözden geçirin ve düzenleyin: Her iyi kitap birçok revizyondan geçer. Düzenleme sürecine kendiniz katlanabilir veya bir arkadaşınızdan ya da profesyonel bir editörden yardım isteyebilirsiniz. Her iki durumda da, neyin yeniden çalışılması gerektiğini bilmek için yazınız üzerinde dürüst ve acımasız bir göz olması gerekir. Klişe mecazlara veya aşırı yaygın tanımlayıcılara dayanan cümleler arayın. Kurgu yazıyorsanız, nerede karakter tutarsızlıkları, olay örgüsü boşlukları veya mantık boşlukları olduğunu belirlemeye çalışın. Düzenlemelerinizi takip etmek için bir sistem geliştirin.

8. İkinci taslağınızı yazın: İkinci taslak, revizyonlarınızı ve düzenlemelerinizi uygulama fırsatıdır. Ayrıca, yalnızca ilk taslağınızı tamamladıktan sonra yanıtlanabilecek, daha büyük, daha kapsayıcı soruları düşünmek için de bir şanstır. Kitabınızın tutarlı bir tonu var mı? Geliştirilebilecek ve güçlendirilebilecek kapsayıcı bir teması var mı? Kitabın tamamen kesilebilecek zayıf kısımları var mı? Kitabın güçlü bir açılış kancası var mı? Sonuç kısmı etkileyici mi? İkinci taslak aynı zamanda daha ayrıntılı soruları ele almanıza olanak tanır. 

9. Kitabınızı yayınlayın: Son taslağınızı da bitirdikten sonra, artık yayınlama zamanı. Çevrimiçi pazarların ve e-okuyucuların yükselişiyle, kendi kendine yayınlama her zamankinden daha kolay. Alternatif olarak, geleneksel yoldan gitmek istiyorsanız, ideal olarak bir edebiyat temsilcisinin yardımıyla bir yayınevine kitap önerisi gönderebilirsiniz. Başarılı bir şekilde yayınladıktan sonra, yapmanız gereken tek şey arkanıza yaslanmak, rahatlamak ve ikinci kitabınız üzerinde çalışmalara başlamak!

Çoğu İnsan Neden Kitaplarını Bitiremiyor?
Her yıl milyonlarca kitabın yarım kaldığını biliyor muydunuz? Belki de insanlara yardım edebilecek, dünyaya güzellik ya da bilgelik getirebilecek kitaplar... Belki siz de bununla baş etmiş olabilirsiniz. Bir kitap yazmaya başladınız ancak bir türlü tamamlayamadınız. Sıkıştınız ve nasıl bitireceğini bilemediniz. Ya da taslağınızı tamamladınız ama sonrasında ne yapacağınızı kestiremediniz. Daha da kötüsü, bir kitap yazdınız ancak beklentileri karşılamadı. Bu ve bunun gibi senaryolar içerisinde kendini bulan yazar sayısı bir hayli fazla.

Buradan elde edebileceğimiz dersler ise bir hayli önemli. Her şeyden önce bir bestseller çıkarabilmeniz için önce bir tane yazmanız gerekiyor. Dünyanın en yetenekli ve başarılı yazarları, sadece oturup kelimelerin akmasına izin vermekten çok daha kasıtlı davranırlar. Ne de olsa satan işler üretmek, sadece iyi olduğunu düşündüğünüz şeyleri yazmakla ilgili değildir. Burada başarıya giden yol, hem sizi heyecanlandıracak hem de okuyucu kitlenizde coşku uyandıracak bir fikir bulmaktan geçiyor. Bu, devam etmenizi sağlamak için uygun hesap verebilirliğe sahipken, kasıtlı olmayı ve tüm süreç boyunca düşünmeyi de gerektirir. Başka bir deyişle, yazma sürecinin kendisi çok mühimdir. Kitabınızı sadece bitirmekle kalmayıp, satılmaya değer bir hale getirmelisiniz. Kitabınızı bitirme şansınızı en üst düzeye çıkarmak istiyorsanız, kanıtlanmış bir plana ihtiyacınız var.

Kitap Yazımı Esnasında Dikkat Edilmesi Gereken Tüyolar

  • Daha kısa bir kitap yazmayı deneyin: 500 sayfalık bir şaheser yazma fikri felç edici olabilir. Bunun yerine, kısa bir şiir veya hikaye kitabı yazın. Uzun projeler yıldırıcıdır, dolayısıyla küçük başlamakta her zaman fayda vardır.
  • Erken geri bildirim almak için bir blog başlatın: Erken ve sıklıkla geri bildirim almak, bunalımın kırılmasına yardımcı olur. WordPress veya Tumblr'da bir web sitesi başlatın ve kitabınızı her seferinde bir bölüm veya sahne yazmak için kullanın. Ardından, sonunda tüm gönderileri basılı bir kitapta yayınlayın. Bu, geleneksel bloglamadan biraz farklıdır, ancak burada da benzer kavramlar geçerlidir.
  • Bir ilham listesi tutun: Taze fikirlerin akmasını sağlamak için buna ihtiyacınız var. Sürekli olarak okuyun ve derlediğiniz içeriği yakalamak, düzenlemek ve bulmak için bir sistem kullanın.
  • Kitabınızı tutarlı bir şekilde sunun: Bazı günler yazmak kolaydır. Bazı günler ise inanılmaz derecede zordur. Gerçek şu ki, ilham, yalnızca sıkı çalışmanızın bir yan ürünüdür. İlham için bekleyemezsiniz. İlham perisi, maalesef siz hareket edene kadar hareket etmez. Ona patronun kim olduğunu ve ciddi olduğunuzu göstermenin zamanı geldi.
  • Sık sık ara verin: Bitmemiş kitabınız konusunda sürekli stres altındaysanız, sonunda programınızı bozarsınız. Bunun yerine, zinde kalmak için önceden molalar planlayın: Dakikalık molalar, saat molaları ve hatta birden fazla gün molası bile olabilir.
  • Dikkat dağıtıcı unsurları ortadan kaldırın: Dikkatinizin tamamen dağılmadığı bir ortamda yazmanıza olanak tanıyan uygulama ve araçlardan faydalanın. Bu şekilde e-postalarınız ya da sosyal medya hesaplarınıza gelen bildirimler yazım akışınızı kesintiye uğratmaz.
  • Başkalarının yazdığı (veya çalıştığı) yerde yazın: Kendi başınıza tutarlı bir şekilde yazmakta sorun yaşıyorsanız, diğer insanların da çalıştığı yerlerde yazın. İnsanların sadece sosyalleşmekle kalmayıp fiilen çalıştıkları bir kafe veya kütüphane yardımcı olabilir. Diğer insanların işleri hallettiği bir yerdeyseniz, onlara katılmaktan başka seçeneğiniz kalmaz.
  • Devam ettiğiniz sürede düzenleme yapmayın: Bunun yerine, önce kendinizi ve hikayenizi yargılamadan yazın, ardından geri dönün ve daha sonra düzenleyin. Daha iyi bir akış sağlayacak ve kendi işinizin sürekli eleştirisiyle kesintiye uğramayacaksınız. Unutmayın ki zamanı geldiğinde düzenlemek için daha çok yazınız olacak!