Filtre Kahve Nasıl Yapılır?

Kahveseverlerin en çok tükettiği kahve çeşitlerinden biri şüphesiz ki filtre kahve. Lezzetli bir filtre kahve yapabilmek için püf noktalarını bilmek, doğru kahveyi doğru ölçülerde hazırlamak son derece önemli. Elbette kahvenin hangi yöntemle hazırlandığı konusu da önem arz ediyor. Filtre kahveyi filtre kahve makineleri ile hazırlayabileceğiniz gibi French press, V60, chemex gibi ekipmanlar ile de hazırlayabilirsiniz. Peki makine ve French press ile filtre kahve nasıl yapılır? Kaç bardak suya kaç kaşık kahve eklenmelidir? Doğru filtre kahve seçimi nasıl olmalıdır? Bu ve daha pek çok sorunun yanıtını sizler için derledik. Eğer damağınıza layık bir filtre kahve lezzeti arzuluyorsanız okumaya vakit kaybetmeden başlayın!



Filtre Kahve Nedir?
Filtre kahve yapım tüyolarına geçmeden filtre kahveyi yakından tanımakta yarar var. Filtre kahve, öğütülmüş kahvenin bir filtreden geçmesi yöntemiyle demlendiği için bu adı alır. Kahve çekirdeğinin ince öğütülmüş hali olan filtre kahve, köpüksüz ve siyah renkte olur. Tadı Türk kahvesi ile kıyaslandığında daha sert bir aromaya sahip olan filtre kahve pişirilmez, demlenir. Filtre kahveyi diğer kahvelerden ayıran en önemli detay da budur.

Filtre kahve hazırlamak için farklı yöntemler bulunur. Bunlardan biri filtre kahve makinesi kullanmak, biri French press kullanmak bir diğeri ise filtre kahve demliği (filtre kahve demleme sürahisi kullanmaktır.) Damak zevkinize göre bu yöntemlerden birini tercih ederek leziz filtre kahveler hazırlayabilirsiniz. Hem yumuşak içimli hem de pratik kahve çeşitlerinden biri olan filtre kahvenin farklı aromalara sahip seçenekleri de bulunuyor. Fındık aromalı filtre kahve, vanilya aromalı filtre kahve, çikolata aromalı filtre kahve gibi çeşitlerden dilediğinizi seçebilirsiniz.

Makinede Filtre Kahve Yapmak: Filtre Kahve Makinesi Nasıl Kullanılır?
Evinizi, kahve dükkânlarındaki gibi eşsiz bir kahve kokusu sarsın isterseniz güne kahve ile başlayabilirsiniz. Filtre kahve yapmak için halihazırda bir makineniz varsa ya da filtre kahve makinesi satın almayı düşünüyorsanız işiniz oldukça kolay! Çünkü kahve makineleri ile yapılan kahveler adeta kahve dükkânlarından alınan kahvelerin lezzetini yakalıyor. Ancak elbette ki makine ile kahve yaparken de önemli noktalara dikkat etmek gerekiyor. Bu önemli noktaları şu şekilde sıralamak mümkün:

  • Leziz bir filtre kahveye giden yol doğru filtre seçiminden geçer. Filtre malzemesi olarak kâğıt, metal, bez ve plastik gibi seçenekler bulunuyor. Filtre kahve makinelerinde en çok kullanılan filtre çeşitleri ise kâğıt ve metal olanlar. Kullan at filtre seçimi için kâğıt olanları, yıkayıp tekrar tekrar kullanabileceğiniz bir filtre seçimi içinse metal olanları tercih edebilirsiniz.
  • Kahve miktarını doğru ayarlamaya dikkat! Makineye fincan başı doğru oranda kahve eklemek son derece önemli. Ne kadar çok kahve koyarsanız kahveniz o kadar acı ve sert olur. Filtre kahve su oranı normal bir filtre kahve ölçüsü için 125 ml suya, 7 gram kahve şeklindedir. Bu ölçü ile orta sertlikte bir filtre kahve elde edilebilir. Eğer daha sert bir kahve elde etmek isterseniz 125 ml suya 8 gram kahve kullanabilirsiniz.
  • Su kalitesinin önemi… Kahve lezzetini etkileyen en temel ikinci unsur su kalitesi. Su ne kadar yumuşak olursa kahvenin asitleri o kadar açığa çıkar. Ancak su ne kadar sert olursa kahve asitleri de o denli nötrleşir. Bu yüzden orta sertlikte taze su kullanmaya özen göstermek gerekir.
  • Eğer kahve makinenizin öğütme fonksiyonu varsa ya da ayrı bir kahve öğütücüde kahvenizi kendiniz öğütüyorsanız, taneciklerin aynı boyutta olmasına dikkat etmeyi unutmayın. Kahve aromaları her bir kahve çekirdeğinin içinde gizli olduğundan kahve çekirdeği küçültülüp, öğütüldüğünde bu aromalar açığa çıkar. Kahve öğütme ayarı kahve keyfini doğrudan etkiler. Eğer kahvenizi yanlış ayarda öğütürseniz, kahvenin tadı su gibi ya da ekşimsi, sert veya acı olabilir. Filtre kahve öğütme derecesi için orta ayarda öğütme yapmak idealdir.
  • İdeal kahve, su ve öğütme oranı tamamsa sırada kahveyi demlemek var. Kahve makinenizin düğmesine basarak, demlemeyi başlatabilirsiniz. Kahve makinesinin demleme işlemi bittiğinde kahveyi hemen tüketmemek önemli. Kahve su oranının dengelenmesi ve aromanın iyice birbirine geçmesi için birkaç dakika bekledikten sonra kahveyi tüketmek çok daha keyifli bir lezzet elde etmenizi sağlayacaktır. Ayrıca hazırlanan kahvenin çok uzun süre bekletilmesinin de kahvenin bayatlamasına neden olacağını unutmamak gerekir.
  • Filtre kahve makinesi kullanarak kahveyi hazırladıktan sonra makine temizliğinin atlanmaması da önemli konular arasında yer alıyor. Filtrenin makinenin içerisinde kalarak kötü kokular yaratmaması için makineyle işiniz bittikten sonra kullanılmış olan filtreyi mutlaka çıkarın ve demliği güzelce yıkayın.
Makinesi Olmayanlara: French Press ile Kahve Nasıl Yapılır?
Eğer kahve makineniz yoksa ve buna bütçe ayırmak istemiyorsanız, uygun fiyatlarla edinebileceğiniz French press’lerle de lezzetli filtre kahveler hazırlayabilirsiniz. French press ile kahve demlemek için ihtiyaçlarınız yalnızca kahve, su ve French press. Hazırlaması son derece kolay ve pratik olan French press kahvesinde dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunuyor. Şu noktalara dikkat ederek çok leziz filtre kahveler elde edebilirsiniz:

  • French press ile kahve demlemenin ilk adımı suyu kaynatmak. Ve bu ilk adım French press kahvesinin lezzetinde doğrudan etkili. Çünkü işin püf noktası kullanılan suyun sıcaklığında saklı. Lezzetli bir French press kahvesi için kullanılacak suyun 90 derece sıcaklıklarda olması gerekiyor. Bunu ayarlamak için suyunuzu kaynattıktan sonra 2 dakika bekleyebilirsiniz. Kaynar suyu direkt olarak kahveye boşaltmak kahvenin yanmasına ve acı bir tada sahip olmasına neden olabilir.
  • Lezzetli bir filtre kahve demleyebilmek için French press’e uygun ölçüde kahve eklemeniz gerekir. Burada baz almanız gereken ölçüyü fincan başına 1.5 tatlı kaşığı olarak düşünebilirsiniz. Yani 140 ml suya yaklaşık 13 gram toz kahve eklenmelidir. (Bir yemek kaşığı toz kahve 7-9 grama eşittir.) French press’inize ideal kahve miktarını ekleyin.
  • Geldik sonlara… İdeal sıcaklığa ulaşan sıcak suyunuzu, French press’e eklediğiniz kahvenin üstüne yavaş yavaş ekleyin. Suyu bir anda boca etmemek ve yavaş yavaş eklemek önemli püf noktalardan biri. Eğer kahve kabarmaya ve üstünde köpükler oluşmaya başlarsa, sıcak su ekleme işlemine 10-15 saniye kadar ara verin. Daha sonra kalan sıcak suyu yine yavaş yavaş eklemeye devam edin.
  • Suyu ekledikten sonra French press''in pistonu yukarıda kalacak şekilde kahvenizi 4 dakikalığına demlenmeye bırakın. Süreyi doğru ayarlamak için dilerseniz kronometre başlatabilirsiniz. 4 dakikanın ardından pistonu yavaş şekilde tamamen aşağı indirin ve yine yavaş bir şekilde süzerek kahveyi bardağınıza alın. İşte French press ile kahve hazırlamak bu kadar kolay!

Hario V60 ile Kahve Demleme Püf Noktaları
Filtre kahve demleme sürahisi olarak da bilinen Hario V60 filtre kahve demlemek için kullanabileceğiniz araçlardan biri. Büyük bir sürahinin üstünde filtre kâğıdından oluşan bir kapağın bulunduğu Hario V60, kahvenizi diğer ekipmanlara kıyasla daha kısa sürede demleyebilmenize olanak tanır. Hario V60 ile kahve demlemek için bilmeniz gereken püf noktalar şunlar:

  • Filtre kahve demlemek için ilk olarak filtre kâğıdını çizgili yerinden düzgün bir şekilde katlayın ve yerleştirin. Ardından Hario V60’ı kahveyi servis edeceğiniz fincanın üzerine yerleştirin.
  • V60 ile bir kişilik kahve hazırlamak için 240 ml suya 16 gram orta derece öğütülmüş kahve kullanılması gerekiyor. Kahveyi filtrenin üstüne ekleyin ve düzlemek için hafif bir şekilde sallayın.
  • İlk olarak yaklaşık 40 ml su ilave edin ve 30 saniye boyunca bekleyin. Böylece çok daha lezzetli bir kahve elde edebilirsiniz. Ardından kalan suyu da kâğıda değmeyecek şekilde kahvenin üzerinde yavaş yavaş gezdirin.
  • Bu şekilde 3 dakika bekledikten sonra kahveniz tüketmeye hazır hala gelecektir.

Hario V60 ile kahve demlemek için filtre kâğıdına kahve ekledikten sonra suyu dairesel hareketlerle üstünde gezdirmek gerekir. Kahveye temas eden su filtre kâğıdından damlayarak yavaşça sürahiye dökülür. Bu demleme yönteminde su tüm kahveye yavaş bir şekilde temas ettiği ve filtre kâğıdından süzüldüğü için çok daha aromatik ve berrak bir kahve elde etmek mümkün olacaktır.

Eğer Hario V60 ile mükemmel bir kahve lezzeti yakalamak isterseniz kahvenizi doğru bir şekilde ölçmek için hassas tartı kullanabilirsiniz.



Filtre Kahve ile İlgili Bilinmesi Gerekenler

  • Filtre kahve, suyun filtrenin içindeki öğütülmüş kahvenin üstünden geçerek dökülmesi ile demlenir.
  • Filtre kahvelerin genellikle orta kalınlıkta öğütülmesi tavsiye edilir.
  • Filtre kahve en fazla tercih edilen kahve türlerinden biridir.
  • Filtre kahve; French press, kahve makinesi, Hario V60, chemex ya da Aeropress gibi demleme yöntemleriyle demlenebilir.
  • Eğer metal filtre kullanıyorsanız kahve çekirdeklerinin filtreden sızmaması için daha kalın öğütülmüş filtre kahve, kâğıt filtre kullanıyorsanız ise daha ince tanecikli olarak öğütülmüş filtre kahve tercih edebilirsiniz.
  • Kahvenin daha uzun süre taze kalması dolayısıyla da daha lezzetli olması için öğütülmüş olarak değil çekirdek olarak satın alınması önerilir. Bunun için kendinize ekstra bir kahve öğütücü almayı düşünebilirsiniz.
  • Filtre kahvenin kalitesinin kahve çekirdeklerinin yanı sıra filtrenin ve suyun özellikleri de belirler.
  • Filtre kahvenin demlendikten sonra çok uzun süre bekletilmemesi ve yeniden ısıtılmaması gerekir.
  • En çok tercih edilen filtre kahve çeşitlerinden bazıları şunlardır:
  • Brezilya: Yumuşak içimli ve genellikle hafiftir. Fındık aromasına sahiptir.
  • Guatemala: Hafif asitli olmasına rağmen yumuşak içimlidir. Kakao ya da baharat aromasına sahiptir.
  • Kenya: Asiditesi yüksek bir kahve çeşidi olan Kenya, turunçgiller aromasına sahiptir.
  • Afrika: Dolgun ve yoğun aromalı olan bu kahve meyvemsi aromalara sahiptir.
  • Filtre kahvenin sağlığa pek çok faydası bulunur. Bunlardan bazıları; yaklaşık %10 oranında metabolizmanın hızlanmasına yardımcı olma, antioksidan özelliğe sahip olma, kalp hastalıklarına yakalanma riskini düşürme, siroz ve karaciğer kanseri gibi karaciğer rahatsızlıklarını önleme, idrar söktürücü olma, reflekslerin hızlı çalışmasına ve enerji seviyesinin artmasına yardımcı olma gibi maddelerdir.

Eğer filtre kahve tüketmeyi seviyorsanız yukarıda saydığımız püf noktalara dikkat ederek kendinize çok daha leziz kahveler demleyebilirsiniz. İşi bir tık ileriye taşımak isterseniz ise Barista Nasıl Olunur başlığımızı incelemeyi unutmayın!