Hipnoterapi ya da yaygın bilinen adıyla hipnoz, yüksek konsantrasyondayken odaklanılmış bir dikkat halidir. Eğitimli, sertifikalı bir hipnozcu veya hipnoterapist tarafından yönlendirilen hipnoz, algılarınızda, duyularınızda, duygularınızda, anılarınızda, düşüncelerinizde veya davranışlarınızda sağlıklı değişiklikler yapmak için önerilere daha açık olmanızı sağlar. Hipnoz hakkında A'dan Z'ye merak ettiğiniz her şeyi bu yazımızda bulabilirsiniz.
Hipnoz Nedir?
Hipnoterapi olarak da adlandırılan hipnoz, derin bir gevşeme ve odaklanmış konsantrasyon halidir. Bir tür zihin-vücut ilacıdır. Eğitimli ve sertifikalı bir hipnozcu veya hipnoterapist, sözlü ipuçları, tekrar ve imgelerle bu derin odaklanma ve rahatlama durumuna sizi yönlendirir. Hipnoz altındayken, bu yoğun konsantrasyon ve odaklanma seviyesi, sıradan dikkat dağıtıcıları görmezden gelmenize ve sağlığınızı iyileştirmek için değişiklikler yapmak için rehberli önerilere daha açık olmanıza olanak tanır.
Hipnoz Türleri Nelerdir?
Hipnozun uygulanabileceği birkaç farklı yol vardır:
Güdümlü hipnoz
Bu hipnoz şekli, hipnotik bir duruma neden olmak için kaydedilmiş talimatlar ve müzik gibi araçların kullanımını içerir. Çevrimiçi siteler ve mobil uygulamalar genellikle bu hipnoz biçimini kullanır.
Hipnoterapi
Hipnoterapi, psikoterapide hipnozun kullanılmasıdır ve lisanslı doktorlar ve psikologlar tarafından depresyon, anksiyete, travma sonrası stres bozukluğu ve yeme bozuklukları gibi durumları tedavi etmek için uygulanır.
Kendi kendine hipnoz
Kendi kendine hipnoz, bir kişi kendi kendine hipnotik bir duruma neden olduğunda ortaya çıkan bir süreçtir. Genellikle ağrıyı kontrol etmek veya stresi yönetmek için kendi kendine yardım aracı olarak kullanılır.
Hipnoz Nasıl Çalışır?
Hipnozun nasıl çalıştığı tam olarak anlaşılamamıştır. Bununla birlikte, hipnozla elde edilen derin odaklanma ve gevşeme durumunda bilinçli zihninizin sakinleştiğine yaygın olarak inanılır. Beyninizin düşüncelerinizin, inançlarınızın, algılarınızın, duyumlarınızın, duygularınızın, hafızanızın ve davranışlarınızın kaynaklandığı kısmına girebilirsiniz. Bu durumda, mevcut davranışınızı yönlendiren bilinçsiz düşünceleri değiştirmenize veya farklılaştırmanıza yardımcı olması için hipnoterapistinizin nazik rehberliğine daha açıksınız.
Hipnozla İlgili Doğru Bilinen Yanlışlar
Efsane: Hipnoz gerçek değildir. Bu bir eğlence biçimidir.
Gerçek: Hipnoz bir sahne gösterisi ya da sihirli bir eylem değildir. Klinik hipnoz, genellikle geleneksel tıbbi yaklaşımları içeren bir tedavi planının parçası olarak kullanılan bir tıbbi terapi türüdür.
Efsane: Hipnotize olduğunuzda bilincinizi kaybedersiniz veya hafıza kaybı yaşarsınız.
Gerçek: Çoğu insan hipnoz sırasında olan her şeyi hatırlar. Kim olduğunuzun, nerede olduğunuzun farkında kalırsınız ve bir hipnoz seansı sırasında neler olduğunu hatırlarsınız.
Efsane: Hipnotize olduğunuzda hipnoterapistinizin kontrolü altındasınız.
Gerçek: Hipnozcunuz veya hipnoterapistiniz hipnoza rehberlik eder, ancak hipnoz kendiniz için yaptığınız bir şeydir. Kendinizi iradenize karşı bir şey yapmaya zorlayamazsınız. Gizli kalmasını istediğiniz hiçbir bilgiyi açıklamayacaksınız. Davranışlarınız üzerindeki kontrolünüzü kaybetmezsiniz. Hipnoz, telkinleri deneyimlemeyi kolaylaştırır ama sizi belirli deneyimler yaşamaya zorlamaz.
Efsane: Hipnoz, derin uykudan başka bir şey değildir.
Gerçek: Hipnoz uyku değildir. Vücudunuz çok hareketsiz ve sessiz olduğu için sizi uykuda gibi gösterebilecek bazı daha derin hipnoz biçimleri vardır, ancak siz uykuda değilsinizdir.
Hipnoz Hangi Hastalıkların Tedavisinde Kullanılır?
Hipnoterapi, psikolojik faktörlerin fiziksel semptomları etkilediği herhangi bir sayıda tıbbi durumun tedavisine yardımcı olabilir. Yaygın zihinsel ve tıbbi sağlık kullanımlarını şu şekilde sıralamak mümkündür:
- Özellikle dişçilik olmak üzere bazı tıbbi işlemlerinden önce stres ve kaygı
- Panik ataklar
- Travma sonrası stres sendromu (PTSD)
- Fobiler
- Sigarayı bırakmak, kilo vermek ve enürezis (yatak ıslatma) dahil olmak üzere davranış kontrolü sorunları
- Uykusuzluk
- Astım
- Menopoz sırasında sıcak basması
- İrritabl bağırsak sendromu (IBS) dahil olmak üzere gastrointestinal bozukluklar
- Ameliyat sonrası, doğum, kanser, fibromiyalji, yanıklar ve baş ağrıları (migren ve gerginlik) dahil olmak üzere ağrı kontrolü
- Siğiller ve sedef hastalığı dahil cilt problemleri
- Bulantı ve kusma dahil olmak üzere kanser kemoterapisi veya radyasyon tedavisinin yan etkileri
Hipnoz Nasıl Yapılır?
Hipnozun dört aşaması vardır: İndüksiyon, derinleşme, telkinler ve ortaya çıkma.
1. İndüksiyon: Bu aşamada rahatlamaya, dikkatinizi odaklamaya ve dikkat dağıtıcı şeyleri görmezden gelmeye başlarsınız. Hipnoterapistiniz, kontrollü nefes alma (yediye kadar sayarak nefes alma, sonra 11'e kadar nefes vererek nefes verme) veya progresif kas gevşetme (nefes alırken kasları germe ve nefes alırken kasları gevşetme) gibi özel tekniklerle bu aşamada size rehberlik edecektir.
2. Derinleşme: Bu aşama, rahatlamanızı ve daha derin bir seviyeye odaklanmanızı sağlayarak ilk aşamaya devam eder. Bu adım genellikle geri saymayı veya merdivenlerden aşağı inmek veya yavaş yavaş rahat bir yatağa daha derine ve daha derine batmak gibi benzer alçalan görüntüleri kullanmayı içerir. Bu ilk iki aşama, önerilere açıklığınızı kolaylaştırmayı amaçlar.
3. Telkinler: Bu, deneyim, davranış veya algıdaki gerçek değişimin aşamasıdır. Hipnoterapistiniz görüntüleri ve özenle seçilmiş bir dili kullanacaktır. Öneriler genellikle semptom odaklı (bir semptomu çözmek için) veya keşif amaçlıdır (semptomların başlamasıyla ilişkili deneyimleri keşfetmek için). Önerilen değişiklikler algı, duyum, duygu, hafıza, düşünce veya davranışta olabilir.
Örneğin sigarayı bırakmak için hipnoz tedavisine bakalım. Bu süreçte sigara içmeyi istemek için tetikleyicilerinizi belirlemeyi, olumlu değişim yollarını öğrenmeyi, değişimi etkilemek için kaynakları anlamayı, düzeninizi bozmayı, aradaki farkı fark etmeyi ve değişen davranışı kurmayı öğreneceksiniz. Arkanızdaki aynada siyah ciğerleri olan “eski” benliğinizi ve önünüzdeki aynada temiz ciğerleri olan “yeni” sağlıklı benliğinizi görmeye teşvik edilebilirsiniz. Daha sonra hangi benliğinizi beğeneceğinizi seçmeye ve o benliğe doğru yürümeye yönlendirileceksiniz.
4. Yüzeye Çıkış: Bu aşamada hipnozdan çıkarsınız. Hipnozcunuz, size merdivenleri tırmandığınızı veya saydığınızı önermek gibi ters derinleştiriciler kullanabilir.
Hipnoz Riskleri Nelerdir?
Eğitimli bir terapist veya sağlık uzmanı tarafından gerçekleştirilen hipnoz, güvenli, tamamlayıcı ve alternatif bir tıbbi tedavi olarak kabul edilir. Ancak, ağır ruhsal hastalığı olan kişilerde hipnoz uygun olmayabilir. Hipnoza karşı olumsuz reaksiyonlar nadirdir, ancak şunları içerebilir:
- Baş ağrısı
- Uyuşukluk
- Baş dönmesi
- Anksiyete veya sıkıntı
- Sahte anıların yaratılması
Hipnoz, yaşamın erken dönemlerinden stresli olaylarla çalışmak için bir yöntem olarak önerildiğinde dikkatli olmanız gerekir. Bu uygulama güçlü duygulara neden olabilir ve yanlış anıların yaratılmasını riske atabilir.
Bir Hipnoterapist Nasıl Seçilir?
Hipnoza girmek için özel bir hazırlığa ihtiyacınız yok. Ancak rahatlamanıza yardımcı olacak rahat giysiler giymek iyi bir fikirdir. Ayrıca, seans sırasında uykuya dalmamak için iyice dinlenmiş olduğunuzdan emin olmalısınız. Hipnoz yapmak için sertifikalı bir terapist veya sağlık uzmanı seçmeniz de bir hayli önemlidir. Güvendiğiniz birinden tavsiye isteyebilir ve düşündüğünüz herhangi bir terapist hakkında bilgi edinebilirsiniz. Hipnoterapist seçmeden önce şu soruları sorarak başlayabilirsiniz:
- Psikoloji, tıp, sosyal hizmet veya diş hekimliği gibi bir alanda eğitiminiz var mı?
- Uzmanlık alanınızda lisanslı mısınız?
- Nerede okula gittiniz ve lisansüstü eğitiminizi nerede yaptınız?
- Hipnoterapi üzerine ne kadar ve hangi okullardan aldınız?
- Hangi meslek kuruluşlarına aitsiniz?
- Ne kadar süredir uygulamadasınız?
- Ücretleriniz nelerdir ve sigorta hizmetlerinizi kapsıyor mu?
Hipnoz Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
İnsanlar hipnotik deneyimi nasıl tanımlar?
İnsanlar hipnozu farklı şekillerde tanımlarlar. Kendinizi "bölgeye alınmış" veya trans benzeri bir durumda hissedebilirsiniz - o kadar odaklanmışsınız ki çevrenizdeki dikkat dağıtıcı şeyleri engelleyebiliyorsunuz. Bir TV şovuna daha önce bu kadar odaklandınız mı ya da iyi bir kitaba o kadar yerleşmişsinizdir ki, ailenizin etrafınızda konuştuğunu, hatta köpeğinizin havlamasını bile duymadığınız oldu mu? Bu deneyim, hipnotize olurken nasıl hissedeceğinize biraz benzer. Birçok insan artan konsantrasyonlarına rağmen kendilerini sakin ve rahat hissettiklerini söylüyor. Çoğu, bunu hoş bir deneyim olarak nitelendiriyor.
Hipnoterapi gerçekten işe yarıyor mu?
1700'lerden beri kullanımına rağmen, hipnoterapi tıp camiasında şüpheci olmaya devam ediyor. Bununla birlikte, daha kabul gören ve tanınan bir terapi şekli haline geliyor. Hipnoterapiyi uygulamalarına dahil eden sertifikalı ve lisanslı tıp uzmanlarının sayısı artıyor. Hipnoterapinin faydalarını destekleyen bilimsel kanıtlar sınırlı olmakla birlikte artış gösteriyor. Bazı araştırmalar “umut verici” veya "destekleyici" sonuçlar gösteriyor. Hipnotik tedavilerin kullanımını destekleyen en güçlü kanıt, ağrı, IBS ve TSSB semptomlarının tedavisi için hipnoz üzerine yapılan araştırmalardan geliyor. Çoğu tıp birliği ve kuruluşu, hipnoterapinin etkinliği hakkında anlamlı sonuçlar çıkarmak için daha fazla çalışmaya ihtiyaç olduğunu belirtiyor.
Herkes hipnotize edilebilir mi?
Her insanın hipnotize olma yeteneği farklıdır. Bir kişinin hipnozla ilgili korkuları veya endişeleri, hipnotize olma yeteneklerini etkileyebilir.
Hipnozdan en çok hangi insanlar yararlanır?
Fayda sağlama olasılığı en yüksek olan kişi, bir sorunun üstesinden gelmek için yüksek motivasyona sahip olan kişidir. Diğer herhangi bir tedavi gibi, hipnoz da belirli koşullar veya belirli insanlar için yararlı olabilir, ancak yararsız da olabilir.
Hipnoterapi bazı insanlar için veya belirli durumlarda uygunsuz olabilir mi?
Hipnoz, halüsinasyonlar ve sanrılar dahil olmak üzere psikotik semptomlar gibi ciddi zihinsel sağlık sorunları olan kişiler için uygun olmayabilir. Uyuşturucu veya alkol kullanan biri için de uygun olmayabilir. Hipnozun hafızayı geri almak için kullanımı araştırmalar tarafından büyük ölçüde desteklenmemektedir. Erken yaşamdan stresli olayları yönetmede kullanımı konusunda da dikkatli olunması önerilir. Bu durumlarda hipnoz kullanımı, özellikle istenmeyen telkinlerde bulunulursa, yanlış hatıralar oluşturabilir ve daha fazla sıkıntı ve endişeye neden olabilir.
Hipnoterapi tehlikeli midir?
Hipnoterapi, eğitimli bir terapist tarafından yapıldığında güvenli bir prosedürdür. Hipnoterapi zihin kontrolü veya beyin yıkama değildir. Terapistiniz size utanç verici veya yapmak istemediğiniz hiçbir şey yaptıramaz.
Kendi kendine hipnoz mümkün mü?
Evet, kendi kendine hipnoz uygulamak mümkündür. Derin nefes alma, imgeleme, ilerleyici kas gevşetme ve farkındalık teknikleri hipnozun bazı yönlerine benzer şekilde çalışabilir. Bu, özellikle kemoterapinin yan etkilerini kontrol etmek veya baş ağrısı gibi tekrarlayan sağlık sorunlarını yönetmek için faydalı olabilir.
Uyku hipnozu nedir?
Uyku hipnozu, uykusuzluk ve uyku kaygısı gibi uyku problemlerini yönetmek için hipnoterapi kullanıyor. Bir hipnoterapi seansı sırasında uyumanıza yardımcı olmakla ilgili değildir. Uyku hipnoterapisi, kaliteli uyku almanızı engelleyen temel sorunlar üzerinde çalışmanıza yardımcı olur. Uyku hipnoterapisi, uykusuzluk için bilişsel davranışçı terapi gibi diğer tedavilerle birlikte kullanılabilir.