Hiç güzel bir sulu boya resmi görüp “Ben de böyle resim yapmak istiyorum” diye düşündünüz mü? Gelişmekte olan birçok sanatçı, suluboya resim yapmaya nasıl başlayacaklarını bilmedikleri için geride duruyorlar; ama bu böyle olmak zorunda değil. Çünkü suluboya ile bir şeyler yaratmanın keyfine herkes ulaşabilir. Bazı insanlar nereden başlayacaklarını bilmiyorlar. Diğerlerinin, sıçrama yapmalarını engelleyen korkuları ve hayal kırıklıkları olabiliyor. Ancak bir kez sulu boya yapmanın zevkine vardığınızda, bu keyif ve yaratıcılık sizi tekrar tekrar geri getiren etmen oluyor. Sizi engelleyen sebeplerin üstesinden gelmenize ve bu harika sanat ortamına başlamak için ihtiyacınız olan ilk adımları keşfetmenize yardımcı olacak bu yazıyı okumakla başlamaya ne dersiniz? Suluboya resim, sanatın en ödüllendirici ve cana yakın biçimlerinden biridir. Yaratıcı yolculuğunuza devam etmenizi sağlayacak birkaç basit fikri, başlamadan önce bilmeniz gerekenleri ve adım adım sulu boya nasıl yapılır rehberimizi birlikte inceleyelim.
Suluboya Resme Nasıl Başlanır?
Suluboya resim gibi yeni bir şeye başlamakta zorluk çekmemizin birçok nedeni olabilir. Belki de sulu boyalardan en iyi sonucu almak için nasıl kullanılacağını anlamlandıramıyorsunuz. Ya da hangi malzemeleri alacağınızı bilmiyorsunuz. Bazı insanlar resim yaparken doğru şeyleri yapmamaktan endişe duyuyor ve ilerlemek için ne uygulanmalı diye merak ediyorlar. Ve elbette bir de gerçekten resim yapmak için zaman ve motivasyon bulma sorunu var... Bunlardan herhangi birinin suluboyaya başlamanıza engel olmasına izin verirseniz, o zaman etraftaki en tatmin edici ve güzel sanat uygulamalarından birini kaçırmış olursunuz. En önemlisi de bu engelleri aşmak hiç de zor değil:
1. Güven eksikliği hissetmek: Bilinmeyenden korkmak, yeni olan her şeye karşı doğal bir insan tepkisidir. Bu konuda yalnız değilsiniz, zira bu hiç alışılmadık bir durum değil. Bu korkunun üstesinden gelir gelmez sizi neyin engellediğini unutmanız an meselesi! “Ama ya hata yaparsam” dediğinizi duyar gibiyiz. Ne olmuş? Kimse bunun bir hata olduğunu bilmeyecek ve sulu boya resmi bu kadar ilginç kılan şeylerden biri de budur.
2. Yaratıcılıktan uzak hissetmek: Çocukken endişelenmeden çizerdiniz, değil mi? Mesele şu ki, aslında her zaman yaratıcı oldunuz ve zamanla kendinizin bu yönünü unuttunuz. Her yeni resim, becerilerinizi geliştirmeye ve yaratıcı sesinizi bulmaya yönelik bir adımdır. Şüpheyi yenmenin en iyi yolunun harekete geçmek olduğunu zaten biliyorsunuz. Her gün birazcık suluboya çalışmak, şüpheleri dağıtmanın harika bir yoludur. Ve bunun eğlenceli olması gerektiğini unutmayın!
3. Zaman bulamamak: Neyse ki suluboya oldukça erişilebilir bir resim dalı. Suluboyalar çok portatiftir, bu yüzden onları hemen hemen her yere götürebilirsiniz. Bir eskiz defteri ve taşınabilir bir suluboya paleti çok az yer kaplar, böylece günlük hayata ara verdiğiniz her an resim yapmanın keyfini çıkarabilirsiniz. Bir kafede, yemek molasında, parkta, mutfak masanızda… Fırsatlar, onları ararsanız oradadır.
Sulu Boyayı Anlamak
Yeni başlayanlar genellikle sulu boyaları nasıl kullanacaklarını ve bu olağanüstü sanat ortamından ne bekleyeceklerini bilmiyorlar. Belki de zaten akrilik gibi başka bir boya türü kullanarak boyamışsınızdır. Ya da ilk kez elinize bir fırça alıyor olabilirsiniz. Sulu boya sonsuz derecede ödüllendiricidir. Ama çok yönlü bir yapısı olduğu da kesin. Pigment ve su genellikle istediklerini yaparlar. Muhteşem renk desenleri üretmek için bir araya gelirler. Ancak sulu boya da saydamdır. Ve şeffaf boya, her fırça darbesini görünür bırakır. Bu nedenlerden dolayı sulu boyalar, öğrenmesi ve kontrol etmesi zor olmakla ünlüdür. Bazen beklenmedik bir anda fırçanızla ufak bir kaza geçirebilirsiniz. Ancak bu mutlu kazalar bir hata olarak değil, bir fırsat olarak görülmelidir. Bu şekilde boyama sürecinden daha fazla keyif alacaksınız. Suluboya hakkında anlaşılması gereken temel şey adında gizlidir: Su! Suyun ıslaklığı, akışı ve bunun yarattığı şeffaflık, resimlerinizin sonucunu belirleyen şeydir. Unutulmaması gereken kural şudur: Su her zaman ıslaktan daha az ıslak olana doğru akacaktır. Islak boya alanında denge arayacak ve daha az ıslak alana doğru ilerleyecektir. Su, pigmentleri bir yerden başka bir yere taşır, ve hızla buharlaştığı için kurur. Bu nedenle, boya ile oynama fırsatınız bazen tahmin edebileceğinizden daha kısıtlıdır.
5 Adımda Suluboya Resim
Hemen derine inmek cazip gelse de suluboya resme başlamadan önce tamamlamanız gereken bazı hazırlık çalışmaları var. Bu adımlar, sulu boya yapmayı öğrenme yolculuğunuzun sorunsuz ve başarılı olmasını sağlayacaktır.
1. Adım: Sulu Boyaya Başlamak İçin Neye İhtiyacınız Var?
Sulu boya kullanmayı öğrenmenin en iyi yanlarından biri, çok fazla malzemeye ihtiyacınız olmamasıdır. Normal suya ek olarak, aşağıdakilere ihtiyacınız olacak:
· Sulu Boyalar: Sulu boyaların sayısız stili ve markası vardır ve bunları hem setler halinde hem de tek tek boya kapları olarak satın alabilirsiniz. Yeni başlayanlar için işleri basit tutmak adına kapsamlı bir set seçin. Becerileriniz geliştikçe kendi paletinizi oluşturmaya geçebilirsiniz.
· Suluboya Fırçaları: Suluboya fırçalarının nüanslarını ve kullanımlarını anlamanıza yardımcı olması için temel fırça anatomisini düşünün. Suluboya fırçaları, her fırçanın farklı bir etki yaratması bakımından benzersizdir. Yeni başlayan biriyseniz ve hala sulu boya ile resim yapmayı öğreniyorsanız, kapsamlı bir sete ihtiyacınız olmayacak - temel bilgiler yeterli olacaktır - ancak sulu boyada yaratıcı çalışmalarınızı sürdürürken koleksiyonunuzu genişletmeyi seçebilirsiniz.
· Suluboya Kağıdı: Güzel bir sonuç elde etmek için suluboya kağıdının süslü olması gerekmez. Sulu boya ıslaktır, bu nedenle çalışmanızı korumak için belirli bir kağıt türüne ihtiyacınız vardır. Yeni başladığınızda, temel suluboya resim kağıdını tercih edin. Suluboya tekniğinizi geliştirirken, boyanızın resim yüzeyine daha adaptif bir şekilde uyum sağlamasına yardımcı olmak için kağıt germe türlerini düşünebilirsiniz.
· Kart ve Bant (Opsiyonel): Bazı sulu boya sanatçıları, resim yaparken hareket etmemesi için resim yüzeylerini bir tahtaya veya başka bir düz yüzeye bantlar. Birçok sanatçı, çalışırken yerinde tutmak için suluboya kağıtlarını bir tahtaya veya diğer sert yüzeylere bantlamayı sever. Tahtanızın özel bir şey olmasına gerek yok, sadece düz bir yüzey ve suluboya kağıdınızın kenarlarını tahtaya yapıştırmak için profesyonel ressam bandı veya maskeleme bandı kullanabilirsiniz.
2. Adım: Suluboya Resim Çalışma Alanınızı Kurun
Suluboya çalışma alanınızı nasıl kurarsanız kurun, yüzeylerinizin korunduğundan ve sanatınızı icra etmek için yeterince alanınız olduğundan emin olun. Artık suluboya resim malzemeleriniz elinizin altında olduğuna göre, yaratıcı çalışma alanınızı kurabilirsiniz! Malzemelerinizi alabilecek ve suyunuzu yanlışlıkla işinize dökülmeyecek bir yere koymanıza izin verecek bir alan bulun. Tahta kullanmıyorsanız, alttaki yüzeyleri korumak için çalışma alanınızın altına gazete veya kağıt havlu koymayı da düşünebilirsiniz.
3. Adım: Renk Referansları Oluşturun
Renk referansları, suluboya sanatçılarının boyalarına ve fırçalarına aşinalık kazanmasına yardımcı olur, bu da yaptığınız işi anlamak ve planlamak için oldukça faydalıdır. Renk teorinizi ve karıştırma becerilerinizin yanı sıra fırça tekniğinizi geliştirmenin en iyi yollarından biri, renk örnekleri (hatta bir renk tablosu veya tekerlek) oluşturmaktır. Suluboya fikirleri düşünürken veya yeni projeler planlarken tablonuza güvenebilirsiniz.
Temel bir suluboya resim renk şeması oluşturmak için su, bir parça suluboya kağıdı ve suluboya paletinizle başlayın. Kağıdın sol tarafında dikey olarak hareket ederek paletinizdeki her rengin adını listeleyin. Listenizi yatay olarak soldan sağa doğru hareket ettirerek kağıdınızın alt kısmında çoğaltın. Ardından, renkleri eşleştirip etiketlerinize göre karıştırarak "ızgarayı" doldurmak için suluboya boyalarınızı ve fırçalarınızı kullanın.
4. Adım: Isınma Egzersizleri Atlamayın
Suluboya boyama alıştırması olarak direnç tekniği gibi yeni bir şey deneyebilirsiniz. Suluboya resme başlamanın bir sonraki adımı, boyama becerilerinizi geliştirmek için ısınma yöntemlerini ve alıştırmaları denemektir. Alıştırma egzersizleri, suluboya resimleriniz için eskiz yapmaktan renk karıştırma çalışmasına veya yeni fırça tekniklerine kadar her şeyi içerebilir. Henüz ısınırken sulu boya ile nasıl resim yapılır sorusunun doğru ya da yanlış bir cevabı yoktur. Yaptığınız şey, yaratıcı hissetmenize ve sürece bağlı olmanıza yardımcı olduğu takdirde, doğru yoldasınız demektir.
Adım 5: Bir Suluboya Projesi Seçin
Tüm beceri seviyelerine hitap eden ve devam etmenize yardımcı olacak rehberli talimatlar sunan projelerle başlayın. Şimdi gerçek eğlence için - bir suluboya resim projesi seçme zamanı! Hâlâ yeni başlayanlar için sulu boya sularında ilerliyor olsanız bile, ilgi alanlarınıza uygun bir proje seçin veya yalnızca yaratıcı gelişiminizi destekleyecek bir suluboya sanatçısı olarak kendinizi nasıl tanımladığınızı keşfedin. Belki vurgulamak istediğiniz bir gücünüz veya projeniz aracılığıyla geliştirmeye çalışabileceğiniz bir fırsat alanınız vardır. Tüm beceri düzeyleri için sunulan ve yetkinliklerinizi hızlandırmaya yardımcı olacak sulu boyanın nasıl kullanılacağına ilişkin rehberli talimatlar içeren derslere ve projelere özellikle dikkat edin.
Sulu Boya İpuçları
Suluboya resim, sanatın en keyifli türlerinden biri olarak müjdelenir, ancak aynı zamanda zorlayıcı da olabilir. Suluboya araç kutunuza sığdırmak için bazı ipuçlarına ihtiyacınız varsa, daha fazla kendinizi yormayın. İşte sulu boya süreci boyunca dikkat etmeniz gerekenler:
1. Suluboya Resim İçin Zaman Ayırın: Suluboya sanatınız için zamana öncelik verin. İlk olarak, zanaatınızı geliştirmek için yeterli zaman ayırdığınızdan emin olmanzı lazım. İster kişisel programınıza yaratıcı zaman ayırın, ister kendinizi sorumlu tutmak için derslere kaydolun, düzenli olarak pratik yapmak gerçekten ilerlemenize yardımcı olacaktır.
2. İlerlemeyi Düzenli Olarak Ölçün: İlerlemenizi ölçmenin harika bir yolu, sanatınızı dijitalleştirerek gittiğiniz her yerde portföyünüzü değerlendirmek için zaman bulabilmenizdir. Suluboya sanatınızı icra etmek için zaman ayırmanın yanı sıra, tamamladığınız işi değerlendirmek için de vakit ayarlamanız elzemdir. Yeni bir fırça tekniğinde ustalaşmak veya daha gerçekçi resimler yapmak gibi başarı için kendi kişisel hedeflerinizi belirleyin ve hedeflerinize ulaşmanıza yardımcı olması için çalışmalarınızı düzenli olarak gözden geçirin.
3. Sabırlı Olun: Uzmanlar, sabrın herhangi bir sanatçının sahip olması gereken en önemli beceri olduğunu belirtiyor. Özellikle öğrenirken kendinize karşı nazik olmanız ve sanatınızda büyümek ve gelişmek için kendinize zaman ve alan tanımanız çok mühimdir.