Evde Pizza Yapımı

Kulağa çok meşakkatli ve zahmetli gelse de, evde pizza yapımı aslında sanıldığı kadar uğraştırıcı ve zor bir iş değil. İşin aslına bakarsanız, siz de akşam yemeklerinizden birinde pizza yapmayı seçebilir ve ailenizle sıradandan oldukça uzak bir aile yemeği tadabilirsiniz. Özellikle en uğraştırıcı kısım olarak görünen pizza hamuru yapımının bile işinizi kolaylaştıracak pek çok püf noktası ve özel tekniği bulunuyor. Peki evde pizza nasıl yapılır? Ev yapımı pizzanın püf noktaları nelerdir? Ne tür malzemelere ve mutfak gereçlerine ihtiyacınız olacak? Hepsi ve çok daha fazlası, ev yapımı pizza tarifini A'dan Z'ye ele aldığımız bu yazımızda.



Evde Pizza Yapımına Başlamadan Önce

  • Planınızı önceden hazırlayın. Eğer gerçekten pizzacıdan çıkmışçasına lezzetli ve profesyonel bir tat arıyorsanız, pizza hamurunuzu pizzanın kendisini yapmadan önce hazırlamanızda fayda var. Böylece hamura kabarmak için ihtiyacı olan zamanı vermiş olursunuz.
  • Hem hamur hem de pizzanın üzerine koyacağınız malzemeleri itinayla ölçebilmek için bir hassas mutfak tartısı edinin. Özellikle söz konusu hamur işleri olduğu zaman hacimsel ölçülerden ziyade tartıda gördüğünüz ölçüler çok daha doğru sonuçlar elde etmenizi sağlayacaktır; bu yüzden de mutfağınızda bir hassas tartı bulundurmanız sizin açınızdan güzel bir yatırım olacaktır.
  • Evde pizza yapımı için geniş bir yüzeye ihtiyacınız olacak. Bu bir pizza taşı, pizza mermeri ya da birkaç tane 15 cm çapında sırsız seramik karo olabilir. Hangisini kullanıyor olursanız olun, bu yüzeyi pişirmeden en az 1 saat önce ısıtmanız gerekir.
 
Pizza Yapımı İçin İhtiyacınız Olacak Mutfak Malzemeleri/Gereçleri
  • Pizzanızı güvenle fırına ve servis gerecine aktarabilmek için profesyonel bir pizza küreği
  • (Pizza küreği temin etmek istemiyorsanız) büyük boy bir kesme tahtası
  • Pizzanızı üzerinde pişireceğiniz pizza taşı ya da fırınlarda kullanılmak üzere üretilen özel seramik karolar
  • (Pizza taşı ya da pizza mermeri temin istemiyorsanız) Metal fırın tepsisi
  • Malzemelerinizi ölçmek için kullanacağınız 1 adet su bardağı, yemek kaşığı, tatlı kaşığı ve çay kaşığı
  • Pizzada altın oranı yakalamak için kullanacağınız hassas mutfak tartısı
  • Sorunsuz çalışan bir fırın
  • (Kendi pizza sosunuzu kendiniz yapmak isterseniz) Blender
 
Mükemmel Pizza Hamuru Nasıl Elde Edilir?
Burada vereceğimiz pizza hamuru tarifi, buzdolabınızda rahatlıkla bir hafta boyunca tutabileceğiniz bir pizza elde etmenize yarayacak tatta ve dokuda bir taban elde etmenize yarıyor. Hacimden ziyade daha çok malzemelerin ağırlığına odaklanan bu tarif, İtalyan işi pizza hamuru elde etmenize olanak tanıyor. Bu hamuru elde etmek için işin sırrı, sıradan çok amaçlı tam buğday unu ile birlikte sadece belirli süpermarketlerde bulabileceğiniz ve üzerinde "00" ibaresi bulunan İtalyan pizza hamurunun karıştırılmasında saklı. Her türlü mayalanmış hamur işinde olduğu gibi bu hamurun elde edilme süresi de ortamın sıcaklığına ve nem oranına göre değişkenlik gösteriyor.

Pizza Hamuru İçin Gerekli Malzemeler
  • 153 gram (1 su bardağı + 1 yemek kaşığı) 00 un
  • 153 gram (1 su bardağı + 1 yemek kaşığı + 2 çay kaşığı) çok amaçlı un
  • 8 gram (1 çay kaşığı) deniz tuzu
  • 2 gram (3/4 çay kaşığı) aktif kuru maya
  • 4 gram (1 çay kaşığı) zeytinyağı
 
Pizza Hamuru Hazırlıkları
Adım 1: Büyük bir karıştırma kabı kullanarak unları ve tuzu bir araya getirin.
Adım 2: Daha küçük bir karıştırma kabında ise 200 gram (1 su bardağından bir miktar daha az) ılık suyu, mayayı ve zeytinyağını karıştırın, ardından da büyük karıştırma kabınızdaki un karışımına ekleyin. Tamamen hamur olana kadar elinizle yoğurun. Bu işlem yaklaşık 3 dakika sürecektir; ardından da hamuru 15 dakika kadar dinlenmeye bırakın.

Adım 3: Dinlenmiş hamuru 3 dakika daha yoğurun. 2 eşit parçaya bölerek her birine birer top şekli verin. Yoğun bir şekilde unladığınız zemine yerleştirerek üzerini nemli bir bezle kaplayın ve oda sıcaklığında 3-4 saat ya da buzdolabında 8-24 saat dinlendirin. Eğer buzdolabında dinlendirmeye karar verirseniz, hamurunuza pizza şekli vermeden önce onu buzdolabından 30-45 dakika kadar önce çıkartın.

Adım 4: Pizza hamuru elde etmek için her bir hamur topunu yoğun olarak unlanmış yüzeye yerleştirin ve parmaklarınızla onu esnetin. Ardından da ellerinizi kullanarak yuvarlak ya da kare olmak üzere dilediğiniz şekli verin. Topları birbiri üzerine yerleştirin; ardından pizza hamurunuz fırına vermeye hazır.



Pizza Hamurunu Muhafaza Ederken
Hamurunuzun kabarması için oda sıcaklığında en az 3-4 saat bekletmeniz gerektiğinden bahsetmiştik. Bununla birlikte evde pizza yapımında tüm adımlarınızı önceden planlamak, size pek çok açıdan avantaj sağlayacaktır. Örneğin pizzanızı pişirmeye hazır olana kadar hazırladığınız hamuru buzdolabında saklayabilir, dolayısıyla pizzanızı hafta içi bir akşam yemeği için bile pişirebilirsiniz.

 

Pizza hamurunuzu yükseltmek için onu buzdolabına koyarken hamur toplarını unlanmış bir fırın kabına yerleştirmeli ve üzerini temiz, nemli bir mutfak bezi ile örtmelisiniz. Buzdolabındaki soğukluk yavaş bir kabarmaya elverişli olduğu için hamurun gece boyu buzdolabı içerisinde kalmasında bir sakınca bulunmuyor. Daha seri bir kabarma için elbette pizza hamurunuzu mutfak tezgahınızda bırakabilir ve 3-4 saat içerisinde hazır hale gelmesini sağlayabilirsiniz. "Hazır hale gelmek"ten kastımız, hamurun orijinal hali ile arasında 2 kata yakın hacimsel farklılık olması.

 

Pizza hamuruna müsaade ettiğimiz bu zaman dilimi, hamura mükemmel bir doku sağlıyor. Bu süreçte hamur üzerinde bir deri tabakası oluşmasını engellemeniz oldukça önemli. Hamur yükseldikten sonra eğer onu hemen kullanmayacaksanız onu streç film ile sıkıca sarmanız ve yine buzdolabında muhafaza etmeye devam etmeniz gerekiyor. Bu şekilde sarılı olarak muhafaza edilen pizza hamuru, 3-4 gün kadar dayanabilecektir.

Pizza Hamuruna Şekil Verirken
Pizzaya istenen kusursuz şekli vermek, ancak zamanla ve pratikle olabiliyor. Burada amaç, kenarları katlı, ince bir hamur yuvarlağı elde etmek. İlk birkaç evde pizza yapımı denemenizde tam istediğiniz formda bir pizza tabanı elde edememeniz oldukça doğal; unutmayın ki şekli ne olursa olsun evde yaptığınız pizzanın tadı aynı derecede lezzetli olacaktır.

 

Adım 1: Çalışacağınız yüzeyi önceden cömertçe unlayın. Yine unlanmış ellerle yükselmiş hamurunuzu döner el hareketleriyle yavaş yavaş yayvan bir daireye dönüştürün.

Adım 2: Parmak uçlarınızı kullanarak dairenin çevresel uzunluğuna nazikçe baskı yapın ve bu şekilde pizza hamurunun köşelerini oluşturun.

Adım 3: Hamuru elinize alarak avuç içleriniz arasında onu hafifçe oynatın ve her oynatma esnasında hamuru kendi etrafında döndürmeye çalışın. Pizzanın çapı ortalama 30 santimetreye ulaştığında istenen büyüklüğe ulaşmış demektir.

Adım 4: Pizza hamurunu tekrar unlanmış yüzeye yerleştirin. Bunu yaparken bastırarak oluşturduğunuz kenarların ve köşelerin yukarıya baktığından emin olun. Hamur dairesinin alt yüzeyini birkaç kez unlanmış yüzey üzerinde gezdirerek yapışmamasını sağlayın. Eğer yüzeye yapışıyorsa, altına bir miktar daha un ekleyebilirsiniz.

Adım 5: Hamurunuzu pizza küreğine ya da unlanmış fırın tepsisine yerleştirirken de yapışmadığından ve yüzey üzerinden kayıyor olduğundan emin olun.

Hamur Üzerine Pizza Malzemeleri Eklerken Nelere Dikkat Etmeli?
Pizza malzemelerinizi hamurunuzun üzerine yerleştirirken nazik ve kibar olmanız, kilit nokta. Her şeyden önce hamuru - özellikle de ortasını - gereğinden fazla doldurmamaya çalışmalısınız. Bu, hamurun yeterince pişmemesine yol açabilir. 30 santimetre çapında bir pizza hamuru için ihtiyacınız olan 2-3 yemek kaşığı pizza sosu, göz kararı zeytinyağı ve peynir, şarküteri ve yeşillik seçenekleri arasından damak zevkinize göre tercih ettikleriniz.

 

Pizza sosunu elde etmek için hazır konserve soslar kullanabileceğiniz gibi çok kısa bir sürede onu kendiniz de elde edebilirsiniz. Önceden herhangi bir pişirme işlemi gerektirmeyen ev yapımı pizza sosunu elde etmek için tek yapmanız gereken bir avuç domatesi bir tatlı kaşığı zeytinyağı ve bir çimdik tuz ile blenderdan geçirmek. Sosu pizzanın üzerine yayarken tahta bir kaşığın arkasını kullanabilirsiniz. Gereğinden fazla pizza sosu kullanmamaya da özen gösterin; eğer sosun fazla geldiğini düşünürseniz gerisini kavanozlayıp buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.

 

Söz konusu pizza malzemeleri olduğu zaman bu konuda herhangi bir kısıtlama ya da kural olmadığını belirtmekte fayda var. Kendi damak zevkinize göre hangi malzemelerden hoşlanıyorsanız – buna çok tepki gören ananas da dahil – onları pizzanızın üzerine koyabilir ve kimseden özür dilemeden ev yapımı pizzanızın keyfini çıkarabilirsiniz. Hamur üzerine malzemeleri yerleştirirken dikkat etmeniz gereken yegane konular arasında konserve pizza sosundan ziyade ev yapımı pizza sosu tercih etmeniz, sos konusunda olabildiğince cimri davranmanız ve malzemeleri pizzanın üzerine eşit bir biçimde, ortaya yığılmasını önleyecek şekilde yerleştirmeniz bulunuyor. Pizza malzemeleri yerleştirme konusunda dikkate alabileceğiniz bir diğer püf nokta da roka ya da fesleğen gibi yeşillikleri her daim en son olarak eklemeniz. Yeşilliklerinizin olabildiğince taze kalmasını istiyorsanız, yerleştirme işlemini pizza piştikten ve fırından çıktıktan sonra da yapabilirsiniz.



Son Dokunuş: Pizzayı Fırına Atmak
Lezzetli ve bu tarife yarışır bir pizza pişirme şekli, elbette fırında pişirmekten geçiyor. Pizzanızı fırında pişirmek için taş ya da metal bir yüzeye ihtiyacınız olacak, dolayısıyla fırınınızın içerisindeki pişirme tepsisini güvenle kullanabilirsiniz. Burada en önemli olan nokta, fırını pişirmeden tam 1 saat önce en yüksek sıcaklığa ayarlamanız ve ısıtmanız.

 

Eğer pişirmek için fırın tepsisi yerine pizza taşı ya da seramik karo kullanmayı tercih ederseniz, onu da fırının orta rafına yerleştirerek önceden ısıtmak iyi bir fikir olabilir.

 

Pişirmeye hazır olduğunuz anda şekil verdiğiniz pizza hamurunuzu hafifçe unlanmış pizza küreğinize yerleştirin ve küreği nazikçe sallayarak pizzanın yapışmadığından emin olun. Pizza malzemelerinizi ancak bu adımdan sonra üzerine yerleştirmeye başlayabilirsiniz. Bu işlem tamamlandıktan sonra ise kürekteki pizzayı yavaşça pişirmeyi gerçekleştireceğiniz fırın tepsisine, pizza taşına ya da seramik karoya doğru kaydırın. Pizza kenarları altınımsı bir renge kavuşana ve pizza sosu ile peynir ahenk içinde kaynamaya başlayana kadar (ki bu 4 dakika ila 8 dakika arasında değişebilir) pişirmeye devam edin. Pizzanız hazır olduğunda yeniden pizza küreğini onun altına yerleştirin ve servis edeceğiniz yüzeye aktarın.


Ev yapımı pizzanız hazır, afiyet olsun!