Makrome Nedir?

Makrome, çeşitli tekstiller oluşturmak için düğüm kullanan bir zanaat tekniğidir. Bu sanat formu son yıllarda yeniden popülerlik kazandığından, zanaatkarlar ve sanatçılar, makromeyi bitki askıları ve duvar süslerinin ötesine taşımak için yenilikçi yollar buluyorlar. Bu asırlık uygulama aslında binlerce yıllık bir popüleriteye sahip. Bununla birlikte, bu yöntemin pratikliği nedeniyle her zaman bir dereceye kadar ortalıkta olacağı da kesin. Dikkat çekici bir şekilde, sadece ellerinizi ve birkaç bütçe dostu malzemeyi kullanarak duvar süsleri ve anahtarlıklar yapabilirsiniz. Makromenin nasıl ortaya çıktığı ve bir makrome projesine nasıl başlayabileceğiniz hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız, doğru yerdesiniz.



Makromenin Tanımı
Makrome, dekoratif öğeler üretmek için farklı türde düğümler atma tekniğidir. Gerçek güzelliği makinede değil, elle yapılmasından gelir. Çok detaylı olabilir ve küçük bir başlangıç yatırımı ve biraz pratikle herkesin yapabileceği bir hobidir. Dinlenmek ve eviniz için güzel parçalar yaratmak veya hediyelikler ortaya çıkartmak için harika bir yoldur. Bir parça en az bir makrome düğümü içeriyorsa makrome sanatı olarak kabul edilebilir. Projeler birkaç düğümle birleştirilir veya genellikle örgü veya dokuma gibi diğer tekniklerle bir araya getirilebilir.

Bir Şeyi Makrome Yapan Nedir?
Makrome, parçanın temel şeklini ve işlevini oluşturmak için birkaç düğüm kullanan bir tekstil işçiliği tekniği veya yöntemidir. Her düğüm ellerinizle oluşturulabilir ve siz çalışırken öğeyi yerinde tutmak için bir montaj halkası dışında başka bir alet gerekmez. Bir şeyin makrome olarak kabul edilebilmesi için projede en az bir makrome düğümü bulunmalıdır. Çoğu durumda, makrome projeleri birkaç düğümle birleştirilir. Bazı durumlarda makrome elemanlarını dokuma veya örme gibi diğer tekniklerle birleştirebilirsiniz. Makrome için kullanılabilecek malzemeler arasında pamuklu sicim, keten, jüt, deri, iplik ve naylon bulunur. Projeniz için doğru malzemeyi seçme kriterleri, göz önünde bulundurmanız gereken aşağıdaki niteliklere dayanmaktadır:
 

  • Dayanıklılık: Makrome ipinin mukavemeti büyük ölçüde üretim sürecine bağlıdır; başka bir deyişle de malzemeyi oluşturmak için kullanılan ipliğin bükülmüş veya örülmüş olmasına. Makrome ipleri arasında en güçlülerinden bazıları jüt, deri ve naylondur.
  • Doku: Özellikle makrome takılar yapıyorsanız ciltte pürüzlü bir malzeme istemezsiniz. Deri, kullanıldıkça yumuşama eğiliminde olduğu için mükemmel bir malzemedir.
  • Sertlik: Kullandığınız malzeme bükülebilecek kadar esnek olmalıdır. Daha ince ipler genellikle daha esnektir, daha kalın olanlar ise daha sert olma eğilimindedir. Takı yapıyorsanız, pamuk hem yumuşak hem de çok esnektir. Deri kullanmayı planlıyorsanız, genişliği 2 mm'den az olanı kullandığınızdan emin olun.
  • Kalınlık: Makrome ipi alırken mm olarak belirtilen kalınlıkla karşılaşacaksınız. Özellikle düğmeler, boncuklar ve diğer süslemeler kullanıyorsanız kalınlığı dikkatli seçmelisiniz.

 

Makromenin Tarihçesi
Makromenin şu an popülerlik konusunda tavan yaptığı kesin, ancak bu makromenin ilk yükselişi değil. Çoğu insanın makrome dediği zaman, akıllarına 1960'ların ve 70'lerin bohem esintili duvar süsleri gelir. Bu yöntemin kökenlerine ulaşmak için bazıları düğümlemenin 13. yüzyılda başladığını dahi öne sürüyor. Diğer tarihçiler, Perslerin ve Babillilerin M.Ö. yüzyıllara tarihlenen eserlerde düğüm kullandığına inanıyor. Modern tarihte makrome, Arap ülkelerinden batıya getirilen bir sanat dalıydı. Dünyanın bu bölgesinden dokumacılar, dokuma duvar halılarının, kilimlerin ve saçaklı şalların kenarlarını bitirmek için çeşitli düğümleme teknikleri kullandılar. Bu dokumalar Avrupa çapında dağıtıldıkça, daha fazla insan eğlence olarak düğüm atmayı denemeye başladı. 17. yüzyılda, teknik İngiltere'ye kadar ulaştı ve burada bekleyen bayanlara Kraliçe II. Mary'nin rehberliğinde öğretildi. Makrome uygulayanlar yalnızca kadınlar da değildi. Denizciler pratik amaçlar için düğüm atarlardı, ancak uzun yolculuklarda düğüm atma eylemi, meşgul kalmanın ve can sıkıntısından kurtulmanın bir yolu olarak hizmet ediyordu. Bu denizciler nihayetinde bu sanatın tüm Avrupa'ya yayılmasına yardımcı oldular. Yeni limanlara girdiklerinde tüccar oldular ve gemide yaptıkları makrome eşyaların ticaretini yaptılar. Popüler ürünler arasında hamaklar, şapkalar ve kemerler vardı. Sonunda da Viktoryalılar, 18. ve 19. yüzyıllarda Sanayi Devrimi'nden sonra tekniğin yerini büyük ölçüde dikiş makinelerine bırakana kadar tekstilleri bu yöntemle düğümlüyordu. El düğümü 60'ların sonlarında ve 70'lerin sonlarında yeniden popüler oldu, ancak 1980'lerde hızla modası geçti.

 

Makrome Düğüm Çeşitleri Nelerdir?

  • Kare Düğüm: İki farklı yönde bağlanmış iki düz düğümden oluşur. Temel düğümlerin dört ucu vardır, bu da bir araya getirildiğinde kare düğümle sonuçlanır.
  • Başlangıç Düğümü: Bu dikey, çapraz veya yatay olabilir ve dört düz düğümden oluşur. Düğümü oluşturmak için sol kenar sağa doğru çekilir.
  • Frivolité veya Lark's Düğümleri: Bu düğümlerde, düğümler birincil iplik üzerinde, iplik üstünde ilmekler şeklinde yapılır.
  • Kapuçin / Fıçı Düğümü: Fıçı düğümü, düzgün bir görünüm verdiği için şal ve püsküllerin uçlarında kullanmak için idealdir.
  • Uzun Namlu Düğümü: Bunlar, dekoratif bir öğeye bitmiş bir görünüm vermek için tasarlanmış uzun düz düğümlerdir.
  • Rüzgar Düğümü: Düş kapanı gibi dekoratif duvar askılarının sonunda göreceğiniz makrome püskül düğümüdür.
  • Kenar Düğümü: Makromenizin ucunda püskül istemiyorsanız bu düğümleri kullanırsınız.
  • Bağlantı Düğümü: Düğüm, iki veya daha fazla ipliği birbirine bağlar ve ağ benzeri bir etki yaratır.
  • Yarım Düğümlü Spiral: Yarım düğümlü spiral, bir kare düğümün yarısını birleştirir. Hamak ve mücevher yapımında kullanılır.
  • Sarma Düğümü: Bu, nesneye güç vermek için tasarlanmış bitki askılarında görülen eski bir düğümdür.
  • El Düğümü: İp veya kordon bağlamak için kullanılan en basit düğümdür.
  • Yılan Düğümü: Bu düğümde, ipin bir ucunu alıp önden arkaya doğru dübel boyunca sarmanız gerekir.


Makrome İçin Gerekli Malzemeler

  • Makrome İpi: Seçilecek en önemli malzeme, düğümleri neyle yapmayı planladığınızdır. Bazı seçenekler arasında pamuk ipi, iplik, jüt, deri şeritler veya naylon kordon bulunur. Bunlardan hangisini kullanacağınızı seçerken, malzeme ne kadar ince olursa, düğümlerinizin o kadar küçük çıkacağını unutmamak önemlidir. Elbette boyut seçenekleri dışında ip seçiminde farklı renkler de kullanabilirsiniz. Hatta bazı tekstil sanatçıları, pamuk ipi gibi boyanması güvenli bir malzeme kullanarak makrome parçalar yaratır ve ardından bitmiş parçanın tamamını boyar.
  • Tutacak: Eğer bir duvar süsü yapıyorsanız, makromenizi asmak için bir tür dübel ya da tutacak kullanmanız gerekecektir. Bu ahşap, metal veya plastikten olabilir. Daha organik ve doğal bir görünüm yaratmak isterseniz dal bile kullanabilirsiniz. Bitki askıları gibi makrome nesneler için parçanızı duvara veya tavana takmak üzere bir askı halkasına ihtiyacınız olacaktır.
  • Kancalar: Çalışırken dübelinizi veya başlangıç halkanızı yerinde tutmak için bunlardan yararlanabilirsiniz. Bazıları kancalarını kolayca asmak için tekerlekli bir elbise askısı kullanır, ancak parçanızı bir kapının arkasından da asabilirsiniz.
  • Makas: Seçtiğiniz makrome ipini kolayca ve temiz bir şekilde kesebilen bir makas kullanmalısınız.

 

Makrome ile Neler Yapılır?
Milenyum kuşağı makromeyi geri getirmiş olabilir, ancak her yaştan insan bu zanaattan gerçekten zevk alabilir ve ona aşık olabilir. Makrome ipi kullanarak ve temel makrome tekniklerine aşina olarak kendi başınıza tamamlayabileceğiniz pek çok farklı makrome projesi var. Her projenin sadece kendinize ait olması ve özgün durması için düzinelerce varyasyonu da vardır. Düğüm atmaya alıştığınızda kendi desenlerinizi oluşturabilecek ve gerçekten benzersiz parçalar elde edebileceksiniz. Aşağıdaki makrome fikirlerinden bazılarını değerlendirmeye alabilirsiniz:

 

  • Duvar askıları
  • Küpe, bileklik, kolye gibi takılar
  • Anahtarlıklar
  • Tavandan asmalı minderli koltuklar
  • Kemerler
  • Saksı tutacakları
  • Runner, masa örtüsü, bardak altığı vb. ev tekstili
  • Yastık kılıfları
  • Ayna çerçeveleri
  • Hediyelik süs eşyaları

 

Temel Makrome Düğümleri Nasıl Atılır?

Lark Düğümü:

  1. Bir makrome ipinin uzunluğunu ölçün ve kesin. İpi ikiye katlayın, uçları bir araya getirin.
  2. Katlanmış halkayı dübelin önüne getirin, ardından dübelin arkasına geri getirin. İlmek aşağıyı gösterecek şekilde, kordonun iki ucunu ilmeğin içinden çekin.
  3. Düğümü sıkmak için uçları aşağı çekin, her iki ucun da eşit olduğundan emin olun.

 

Ters Lark Düğümü:

  1. Bir makrome ipinin uzunluğunu ölçün ve kesin.
  2. Halatı ikiye katlayın.
  3. Katlanmış halkayı dübelin arkasına alın, ardından dübelin önünde ileri ve aşağı getirin. İlmek aşağıyı gösterirken, halatın uçlarını yukarı ve ilmek boyunca çekin.
  4. Düğümü sıkmak için uçları aşağı çekin, her iki ucun da eşit olduğundan emin olun.

 

Yarım Kare Düğüm:

  1. Soldakş ipi iki dolgu kordonunun üzerinden ve sağ kordonun altına getirin.
  2. Sağdaki ipi iki dolgu kordonunun altına ve sol kordonun üzerine getirin.
  3. Düğümü sıkın.


Sağ Yarım Kare Düğüm:

  1. Bu, önceki yarım kare düğümün ayna görüntüsüdür.
  2. Sağ kordonu iki dolgu kordonunun üzerinden ve sol kordonun altına getirin.
  3. Sol kordonu iki doldurma kordonunun altına ve sağ kordonun üzerine getirin.
  4. Düğümü sıkın.


Makrome Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

 

Makrome öğrenmek kolay mı?

Evet, makrome öğrenmek oldukça kolaydır. İlk bakışta karmaşık görünse de makrome, herkesin yapmayı öğrenebileceği basit ve keyifli bir aktivitedir.

 

Makrome bir zanaat mı yoksa sanat mı?

Makrome en temel haliyle bir kumaşı düğümleme sanatıdır. Ancak tüm düğümleri ve teknikleri öğrendiğinizde farklı desen oluşumu ve düğümleme stilleri nedeniyle benzersiz sanatsal parçalar geliştirme gücüne sahip olursunuz.

 

Makrome için örgü ipi kullanabilir miyiz?

Makrome için elbette örgü ipi de kullanabilirsiniz ancak çoğu makrome tutkunu, elde edilecek sonuçların makrome ipi kullanımı ile aynı olmayacağı kanaatinde. Normalde örgü veya tığ işi için kullanacağınız iplik türü genellikle çok ince ve esnektir. Çoğu örgü ipliği o kadar sıkıştırır ki yapacağınız düğümler beklenenden çok daha küçük olur.

 

Makromenin kökeni nereye dayanır?

Bugün bildiğimiz şekliyle makrome, on üçüncü yüzyıl Arap dokumacıları arasında ortaya çıktı. Bu dokumacılar, dokuyacakları duvak ve şalların üzerine fazla malzemeleri veya saçakları düğümleyerek başladılar ve makrome sanatı da böylelikle start bulmuş oldu.

 

Makrome işleri iyi satış getirir mi?

Özellikle son dönemdeki popülerliği göz önünde bulundurulduğunda makromenin gerçekten de çok iyi sattığını söylemek mümkün. Eğer siz de bu sanata ilgi duyuyorsanız ve üzerinden gelir elde etmek istiyorsanız, çevrimiçi mağazanızı açabilir veya hatta makrome hakkında kendi YouTube kanalınızı bile başlatabilirsiniz. Ürettiğiniz ürünlerin ilgi göreceğini söylemek yanlış olmaz, çünkü bu parçalar hazır bir pazara sahip benzersiz, özgün ve el yapımı dekoratif öğelerden oluşacak.

 

Makrome için en iyi ip kalınlığı nedir?
Makrome yapmak için kullanılan makrome ipleri, yani kordonlar için en iyi kalınlık 4 mm ile 7 mm arasında olmalıdır. Bu bitki askıları, duvar süsleri ve kilimler yapmak için ideal bir kalınlık seviyesidir.