Moda dünyasından kişilerin hayal dünyasından ortaya çıkan tasarımları somut olarak çizimlerle aktarması sonucu kıyafetlerin geliştirilme, hazırlanma süreçleri başlar. Yani yeni tasarımlar biçilip dikilmeden önce elle çizilmiş eskizler halinde sunulur. Eskiz çizimlerin yapılması kıyafetlerin ve birtakım parçaların geliştirilmesinde oldukça etkilidir. Çünkü doğrudan bir kıyafeti dikmek hatalara zemin hazırlayabilirken; çizimlere döktükten sonra yapım aşamasına geçmek daha net sonuçlar doğurmaktadır. Moda eskizleri çizilirken ilk olarak siluet yani manken biçimli figür çizilir. Moda eskizi çiziminde esas olan gerçekçi çizimler değil üzerinde etek, elbise, bluz ve çeşitli aksesuarların ve diğer kreasyonlarının gösterilebileceği boş bir tuval olarak kullanılacak bir figür yaratmaktır. Eğer siz de moda eskizlerine ilgi duyuyorsanız ve moda eskizleri nasıl çizilir diye merak ediyorsanız detayları yazımızda bulabilirsiniz.
Eskiz Çizimleri Nedir?
Bir tasarım tamamlanmadan önce oluşturulan taslak haline eskiz adı verilmektedir. Eskiz çizimleri yalnızca moda dünyasında değil tasarımla haşır neşir olunan tüm mesleklerde büyük önem taşımaktadır. Bir tasarıma başlanmadan önce olası hataların fark edilmesi eskiz çizimleri sayesinde mümkün olmaktadır. Eskiz çizimleri moda tasarımcıları, resim sanatçıları ve mimarlar gibi tasarıma dair yapılan her meslekte uygulanan bir yöntemdir. Bu kişilerin yaptığı eskiz çalışmalar; çalışmalarının mükemmele yakın ölçüde olmasına yardımcı olmanın yanı sıra farklı alternatifler oluşmasını da sağlar.
Her sanatçının eskiz tekniği farklıdır. Eskiz çizimleri yaparken her sanatçı kendi tasarımını en iyi şekilde anlatabileceği yöntemlere başvurur. Örneğin kimileri bazen direkt bir modele, örneğe bakarak çizim yapmayı tercih ederken kimileri ise doğrudan hayal gücünü kağıda aktarır.
Eskiz Malzemeleri Nelerdir?
Moda eskizleri çizmenin birinci adımı eskiz malzemeleri edinmektir. Eskiz çalışmaları genellikle karakalem çalışmaları gibi düşünülse de bu çalışmalar çizim aşamaları gibi farklı elemanlardan yardım alınarak tamamlanır. Eskiz malzemeleri arasında eskiz kalemi, eskiz defteri gibi çeşitli gereçler bulunur. Bu malzemelerin tümüne gelin hep birlikte bakalım!
1. Eskiz Defteri, Eskiz Kağıdı
İngilizce karşılığı sketcbook olan eskiz defteri, tasarımcıların oluşturacakları resimleri çizebilecekleri bir altlık görevi üstlenir. Çoğunlukla yağlı kağıda sahip olan bu defterler, tasarımcının altta yaptığı çizimi görebilmesine imkân verir. Bu sayede tasarımcı, beğenmediği ya da hatalara yol açacak kısımları değiştirirken beğendiği kısımları da tasarımına aynı şekilde taşıyabilir. Eskiz defterleri yağlı kağıda sahip olduğundan çizimlerin daha net olarak ortaya çıkmasını sağlar.
2. Füzen Kalem
Kömür kalemi olarak da bilinen füzen kalem, karakalem ve eskiz çizimleri yapan birçok sanatçının olmazsa olmazı ekipmanlar arasında yer alır. Kömürün işlenmiş haline verilen ad olan füzen, çizim sanatında önemli bir yere sahiptir. Füzen kalemler resimlerin farklı sertlik derecesi ile çizilmesine yardımcı olur. Eskiz çizimlerinin yanı sıra perspektif, mekân ve resim çalışmaları yapılırken de füzen kalemler kullanılır. Füzen kalem ile yapılan çizilmelerde el ile tonlamalar yapılabilir ve böylece resme istenen şekil ve dokular kazandırılabilir. Füzen kalem çeşitleri sertlik derecelerine göre ayrılır. Orta, sert ve yumuşak olmak üzere temelde 3 farklı füzen kalem seçeneği bulunur. Füzen kalemler ayrıca hem kömür blokları hem de kalem şeklindeki haliyle beğenilere sunulur. Füzen kalem ile yapacağınız çizimlerde tonlamaya yardımcı olacak farklı boyutlarda kaynaştırıcı kalemler, hamur silgi ve keçe malzemeler de kullanabilirsiniz.
3. Dereceli Kurşun Kalem
Kurşun kalemler farklı sertlik derecesi ve koyuluk, açıklık değerlerine sahip bulunur. Bu kalemlerin derecelendirilmeleri H, B ve F harfleri ile gösterilir. Her çizim tekniğine uygun olarak farklı sertlik ve koyuluk değerine sahip bir kurşun kalem tercih edilmelidir. Eskiz çizimleri ya da resim yapan kimseler her kalemi kullanmakla birlikte daha çok H grubu koyu renkli ve yumuşak uçlu kalemleri tercih etmektedirler. Eskiz yapılırken çizilen teknik, kullanılan materyalin değişmesine neden olur. Örneğin yumuşak uçlu kalemler dağılma özelliği ile ton vermede daha başarılı iken; sert kalemler sınırları belli etmede daha iyi sonuçlar vermektedir. Füzen kalem ile çalışma yapan tasarımcıların ayrıca dereceleri kalemlere de ihtiyacı olur.
4. Aydınlatma ve Sanguine Kuru Kalemleri
Moda eskizleri çizilirken füzen kalem ve dereceli kurşun kalemlerle tonlamalar ve çizgiler üzerinden tasarımlar elde edilir. Silgiler ve kaynaştırma kalemleri ile ise çizime istenilen dokular verilir. Bunların yanı sıra eskiden beri kullanılan farklı tebeşir kalemleri de bulunur. Bu kalemler, siyahın yanında gerekli zamanlarda farklı tonlamalar yapabilmeye olanak sağlar. Eskiz çalışmaları yapılırken beyaz tonların sağlanmasında aydınlatma kalemi yardımcı olurken; kırmızı ve kiremit tonları içinse sanguine kuru kalemi kullanılır. Birçok tasarımcı hayal ettiği tasarım ve resimleri çizime aktarırken farklı tonlara ihtiyaç duyar dolayısıyla da aydınlatma kalemi, sanguine kalemi gibi farklı ekipmanlar kullanır.
5. Marker ve Çizim Kalemleri
Eskiz çalışmalarında genellikle füzen kalemler tercih edilse de dolma kalem ve markerlar da eskiz çalışmalarında sıklıkla kullanılır. Moda tasarımı yapan sanatçılar için renk ve tonları oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu sebeple tasarımcılar eskizlerinde dokuları ve hatları belirlerken markerlardan yardım alır.
Adım Adım Moda Eskizleri Çizmek
Moda dünyasına yeni tasarımlar kazandırmak istiyorsanız öncelikle bunları kağıda dökmeniz gerekiyor. Bunun için de yukarıda saydığımız eskiz ekipmanlarını kullanarak eskiz çizimleri yapabilirsiniz.
- Eskize başlarken ilk kural malzemeleri bir araya getirmektir. Eskiz çalışmaları yaparken mürekkepli kalemler silinemediği için tavsiye edilmez. Bunun yerine füzen kalem ya da dereceli kurşun kalem tercih edebilirsiniz.
- Moda eskizlerinde yaratılan siluet yani manken, doğrudan kıyafet tasarımı çizimine hizmet eden bir siluettir. Bu yüzden kafanızdaki orantılarla kendi siluetinizi yaratmak yerine bazı kestirme yollarla kolayca bir siluet yaratabilirsiniz. Bunun için ister internetten farklı şekil ve boyutlarda siluet indirilebilir isterseniz de bir dergi ya da gazetedeki mankenin fotoğrafının etrafından çizim yapabilirsiniz.
- Siluet çizimi yaparken belirlemeniz gereken en önemli noktalardan biri mankenin pozu. Tasarımınızı taşıyacak olan mankeni yürürken, otururken, eğilirken ya da herhangi başka bir pozisyonda resmedebilirsiniz. Burada önemli olan tasarımınızın en iyi şekilde hangi pozisyonda aktarılacağıdır. Eğer eskiz çizimlerine yeni başlıyorsanız en temel poz olan podyumda durma ya da yürüme pozunu tercih edebilirsiniz.
- Siluet çizimi yaparken öncelikle denge çizgisini çizerek işe başlayabilirsiniz. Bu, eskizin ilk çizgisidir ve ağırlık merkezini temsil eder. Denge çizgisini başın ucundan ayak parmaklarına kadar siluetin omurgası boyunca çizip daha sonra da başı temsil edecek bir oval çizebilirsiniz.
- Mankeni çizmeye ilk olarak pelvik bölgeyi çizerek başlayabilirsiniz. Denge çizgisinin orta kısmının hemen aşağısına yeni bir kare çizerek bunu yapabilirsiniz. Çizeceğiniz kare, manken hangi genişlikte olmalı ise o boyutta çizilmelidir.
- Siluet çiziminde sonraki aşama torso ve omuzlardır. Torso çizgilerini pelvik karenin iki köşesinden yukarı doğru çizebilirsiniz. Torso, bel kısmından içeri doğru girinti yaptıktan sonra omuzlara doğru tekrar genişler. Tıpkı gerçek bir insan bedeninde olduğu gibi omuzlar kalçalarla veya pelvik dörtgenin üstüyle aynı genişlikte çizilmelidir.
- Siluet çiziminde sıradaki aşamada baş ve boyun çizimi var. Boynu çizerken şu bilgiye vâkıf olmalısınız. Mankenin boynu omuz genişliğinin üçte biri, baş uzunluğunun da yarısı kadar olmalıdır. Boynu çizdikten sonra vücutla orantılı olması gereken kafayı çizebilirsiniz. Kafa ne kadar büyük olursa manken o kadar genç veya çocuksu görünecektir.
- Siluet çizimini ayakları ve kolları da çizerek bitirebilirsiniz. Ayaklar dar, baş ile aynı uzunlukta olmalıdır. Kolları da tıpkı bacaklar gibi oluşturmalı, el bileklerine doğru inceltmelisiniz. Kollar, torsoya göre gerçek bir insan kollarından daha uzun olursa bu, daha stilize bir görünüm elde etmenizi sağlar. Son olarak elleri ve parmakları ekleyerek bu kısmı da bitirebilirsiniz.
- Siluet çiziminin ardından sırada kıyafet ve aksesuarları çizmek var. Bunu yaparken, ortaya çıkarmak istediğiniz tasarımı düşünün ve en ince ayrıntısına kadar resmetmeye çalışın. Örneğin eğer bir elbise tasarlıyorsanız fırfır, kurdele, puantiye gibi hiçbir detayı atlamayın.
- Kıyafetleri çizerken vurgulu bir biçimde çizmeye özen gösterin. Moda çizimlerinin amacı tasarım fikirlerini ortaya koymak olduğundan cesur çizimlerden kaçınmayın. Ayrıca giysileri mankene en gerçekçi biçimde oturtmaya çaba gösterin. Gerçekte giysilerin bir insanın üstünde nasıl durduğunu düşünüp bunu kendi çizdiğiniz mankenin üstünde yeniden yaratabilirsiniz. Mesela dirseklerin ve belin yanı sıra omuzların, ayak ve el bileklerinin etrafında kıvrımlar olması gerekir.
- Kıyafetleri mankenin üstünde daha detaylı ve daha gerçekçi göstermenin yollarından biri de pli, kıvrım ve kat yeri çizmekten geçiyor. Bu yüzden bu detayları çizmeyi iyi bilmek büyük önem taşıyor. Bunun için farklı tür çizgiler kullanarak çizdiğiniz kumaşta farklı türden kıvrımlar oluşturabilirsiniz. Örneğin kıvrımları gevşek, dalgalı çizgilerle, kırışıklıkları ise dairesel desenlerle gösterebilirsiniz. Plileri düzgün çizmek içinse cetvelden yardım alabilirsiniz.
- Eğer desenli bir kıyafet çizimi yapmak istiyorsanız kıyafetin konturunu çizerek işe başlayabilirsiniz. Ayrıca farklı bölümleri olan bir ızgaraya bölmeyi deneyebilir ve bölümleri kumaştaki desenle teker teker doldurabilirsiniz. Böylece desenleri hassas bir şekilde göstermeyi başarabilirsiniz.
- Eskiz çizimler yaparken gölgeleme, mürekkepleme ve renklendirmenin gücünden yararlanmayı unutmayın. Bunu yaparken korumak istediğiniz çizgilerin üstünden kalın siyah boya ya da mürekkeple geçebilir, vücudu şekillendiren çizgileri ve gereksiz kurşun kalem izlerini ise bu noktada silebilirsiniz. Son aşamada ise tasarımlarınızda istediğiniz tonları kullanarak giysileri dikkatlice boyamalısınız. Giysileri ister marker ile ister mürekkeple isterseniz de boyayla boyayabilirsiniz. Ayrıca renkleri karıştırarak ve farklı tonlar kullanarak yaratıcılığınızı ortaya koyabilirsiniz.
Moda Eskizleri Çizerken İşinize Yarayacak İpuçları
- Eğer kafanızda kıyafete eşlik edecek özel bir makyaj canlanmamışsa, çizdiğiniz mankenin yüz detayları ile boğulmayın. Moda eskizlerinde önemli olan çizilen kıyafetin ve detaylarının başarısıdır.
- Mankenleri çizerken gerçeklikten uzak çizimler yapmaktan kaçının. Bu, kıyafet seçerken ve dikerken kolaylık sağlar.
- Kıyafetin üretiminde kullanılacak materyali tasarımınızın yanına yapıştırmak ne kullanacağınızı bilmek ve çizimi buna göre yapmak noktasında büyük kolaylık sunar.
- Silueti çizerken kâğıda çok bastırmayın ki asıl odak noktası tasarımlarınız olabilsin.
Kıyafete doku eklemek başlangıç seviyesi için zor bir işlem olabilir. Her uğraşta olduğu gibi eskiz çizimlerde de bol bol pratik yapmak son derece önemlidir. Ne kadar çok çizim yaparsanız çizimleriniz istediğiniz mükemmelliğe o kadar hızlı ulaşır.