Yazarlık ile İlgili Merak Edilenler

Çoğu zaman yazma tutkusuyla gelişen yazarlık, en temelde bir insanın düşünce ve duygularını yazıya dökme arzusunun sonucudur. Yazmak eyleminden gelen yazar kelimesi, herhangi bir şeyi yazıya döken, anlamı taşır. Günümüzde ise yazarlık bir kitap yazmayı veya herhangi bir internet, dergi ya da gazetede yazmayı ifade eder. Profesyonel meslek gruplarından biri olan yazarlık mesleğini icra edebilmek için kişinin belli bir kabiliyetinin bulunması önemlidir. Ayrıca yazarların ya da yazar olmak isteyenlerin sürekli olarak pratik yapması da büyük önem taşır. Başarılı yazarların ortak özellikleri arasında organize, disiplinli, yaratıcı, mükemmel araştırma becerisine ve yazma tutkusuna sahip olmaları yer alır. Eğer sizler de yazı yazmaya merak duyuyor, herhangi bir konuda bir şeyler kaleme dökmek istiyorsanız yazma eylemi ve yazarlık ile ilgili daha fazla detayı bu yazıda bulabilirsiniz.



Yazar Nedir?
Ülkemizde yazarlığın bir meslek olarak görülmesinde günümüzde bile zorlanılsa da yazarlık aslında profesyonel mesleklerden biridir. Yazar sözcüğünün sözlük anlamı bilim, sanat ve yazın; edebiyat alanlarında eser yazan ve bu eylemle uğraşan kimse demektir. “Yazar” tabiri yalnızca kitap yazanlar için değil öykü, köşe yazısı, makale, deneme, blog, haber, reklam, fıkra ve aforizma gibi birçok türde yazı üreten herkes için kullanılabilir.

Yazının icadı ile gelişmeye başlayan yazarlık, yazmaya ilgi duyan insanların yöneldiği mesleklerden biridir. Yazarlık bir meslek olarak tercih edilebileceği gibi hobi olarak da yapılabilir. Birçok insan hobi olarak kendi öykü, deneme, blog yazılarını yazmakta ve böylece hem düşünce hem de yazma kabiliyetini geliştirmektedir. Eğer siz de hobi olarak yazı yazmakla uğraşmak istiyorsanız öncesinde ne türde bir yazı yazacağınıza ve konuya karar verebilir sonra da hislerinizi yazıya dökmeye başlayabilirsiniz.

Başarılı Bir Yazar Olmak İçin İpuçları
Yazı yazma ile uğraşı yalnızca hobi olarak kalsın istemeyenler daha iyi ve daha başarılı bir yazar olmak için çaba göstermek zorundadır. Başarılı bir yazar aslında yazıları ilgi çeken, insanlar tarafından okunan yazarlardır. İyi yazılar ortaya koyabilmek dolayısıyla da başarılı bir yazar olabilmek için aşağıdaki elementlerin varlığı büyük önem taşıyor.

Merak Unsuru
Bir yazıyı ilgi çekici hale getirebilmek istiyorsanız merak unsuru olmazsa olmazdır. Bir yazıyı okurken kişide merak uyanması o kişinin hem sıkılmasını engeller hem de uykusunu açar. Eğer okuyucularınız yazılarınızı hiç sıkılmadan adeta bir çırpıda okuyorsa, yazınızın merak unsuru başarılıdır demektir. Okuyucu bir yazıyı okurken onda merak uyandıran şeylerin tümüne merak unsuru adı verilir. Birtakım merak unsuru teknikleri bulunur. Bunlardan biri sıralaması A, B, C olan bir hikâyeyi A, C ve B sıralamasıyla okuyucuya sunmaktır. Hikâyeyi bu sıralama ile sunduğunuzda okuyucuda merak uyanacaktır.



Karakterlerinizi Önce Sevin, Sonra Sevdirin
Okuyucunun okuduğu kitap, hikâye, romandaki karakterleri sevmesi önemlidir. Karakterleri okuyucuya sevdirebilmeniz içinse sizin onları severek yazmanız gerekir. Yazdığınız şey ne olursa olsun o yazıyı başarılı kılabilmek için gerekli en önemli elementlerden biri karakteri sevdirmektir. Karakteri sevdirmek demek ya da okuyucunun karakteri sevmesi demek tüm karakterlerin çok iyi olması gerektiği anlamına gelmez elbette. Hatırlamak gerekir ki pek çok kitapta, dizide, filmde ya da hikâyede sevilen karakterlerin çoğu “kötü” karekterler. Örneğin; Batman’daki Joker karakteri kötü bir kişiliğe sahip olmasına rağmen büyük bir hayran kitlesine sahip bulunur. Uzmanlara göre bunun nedeni Joker’in orijinal ve tahmin edilemez bir kişiliğe sahip olması ve yaptığı kötülükleri sebepsiz yapmıyor olmasıdır.

Söz Sanatlarını Kullanın
İyi bir yazar olmak için edebiyatı bilmek ve anlamak önemlidir. Kaleminizin ve edebi bilginizin güçlü olması, başarılı bir yazı ortaya koymak noktasında büyük önem taşır. Yazılarınızı daha başarılı ve etkili kılmak için ayrıca söz sanatlarından da faydalanabilirsiniz. Türk edebiyatında kullanılan mecaza dayalı, söze dayalı ve anlama dayalı söz sanatlarından faydalanarak yazılarınızı hem çok daha etkili hem de çok daha başarılı kılabilirsiniz.

Akıcı Bir Şekilde Yazın
Akıcı olmanın önemini kendinizi okuyucu yerine koyduğunuzda bile kolayca anlayabilirsiniz. Sayfalarca betimlemeler yapıyor olsanız bile akıcılığı kaybetmemeniz son derece önemli. Akıcı bir şekilde yazmak, başarılı bir yazar olmanın en büyük gerekliliklerinden biridir.

Yazma Becerinizi Sürekli Geliştirin
Başarılı bir yazar olmak için önemli maddelerden biri de elbette ki yazma becerisini sürekli olarak geliştirmektir. Yazma becerisini geliştirmenin birtakım yolları bulunur. Eğer yazı yazmaya yeni başlıyorsanız ve yazmak konusunda çok fazla fikir sahibi değilseniz, yazma becerinizi geliştirmek ve perspektifinizi genişletmek için bu alandaki kursları değerlendirebilirsiniz. Yazarlık kursları, özellikle yazmaya yeni başlayanlar için oldukça geliştirici ve faydalı olabilir. Yazma becerisini geliştirmenin bir başka yolu da sürekli olarak yazma pratiği yapmaktır. Günün belli bir bölümünü yazı yazmaya ayırarak yazma kabiliyetinizin geliştiğini gözlemleyebilirsiniz. Yazma konusunda sizi bir adım ileriye taşıyacak olan bir başka şey de yazdıklarınızı -eğer mümkünse- bir profesyonele göstermek ve ondan fikir almak olacaktır.

İyi Bir Okur Olun
Yazma becerilerini geliştirmenin de önemli pratiklerinden biri iyi bir okur olmak ve sürekli okumaktır. Yazar olmanın temeli yazmaktan ziyade çok okumaktan geçer. Ne kadar çok okursanız, yazmaya o kadar hazır hale geleceğinizi unutmayın ve sürekli olarak bir şeyler okuyun. Ne okumalıyım noktasında kararsızsanız ise yazmak istediğiniz türle ilgili eserlere ve edebi eserlere yoğunlaşabilirsiniz.



Gözlem Yapın
İyi bir yazar olmanın önemli püf noktalarından biri de iyi bir gözlemci olmaktır. Bakmak ile görmek aynı şey değildir. İyi bir yazar çevresinde olup bitenleri görmeli, yaşanılan şeylerin farkında olmalıdır.

İyi Bir Dinleyici Olun
Yazma konusunda kendinizi geliştirmenin yollarından biri de iyi bir dinleyici olmaktan geçer. Bilgiye aç olmanız, insanları iyi dinlemeniz insanlardan derlediğiniz hikâyeler ortaya çıkarmanıza ve ufkunuzu açmanıza yardımcı olacaktır.


Yazarlık Türleri Nelerdir?
Edebi eserler üreten ve toplum tarafından “gerçek” yazar olarak kabul gören yazarlığın dışında başka yazarlık türleri de bulunur.

Bunlar;

  • Köşe yazarlığı
  • Sözlük yazarlığı
  • Blog yazarlığı
  • Moda yazarlığı
  • Tez-bildiri yazarlığı
  • Haber yazarlığı
  • Metin yazarlığı
  • Yaratıcı yazarlık
  • Oyun yazarlığı gibi türlerdir.

Yaratıcı yazarlık ve yazarlık birbirleri ile sıkça karıştırılan kavramlar arasında yer alır. Yaratıcı yazarlıkta “yaratıcılık” ön plandayken yazarlık, tüm bu türlerin genel adını ifade eder. Yaratıcı yazarlık ile ilgili daha fazla bilgiye ulaşmak isterseniz <a href="https://akademi.alarko-carrier.com.tr/sosyal-ogrenme/yaratici-yazarlik-uzerine" title="Yaratıcı Yazarlık Üzerine">Yaratıcı Yazarlık Üzerine</a> başlıklı yazımızı inceleyebilirsiniz.



Gölge Yazarlık Nedir?
Aslında çok kullanılan ancak çok bilinmeyen kavramlardan biri olan gölge yazarlık, yazarlık yapmak isteyen herkesin bilmesi gerekenler arasında yer alıyor. Hayalet yazar olarak da bilinen gölge yazar kavramı, bir kişiye ait fikrin, eserin doğru ve eksiksiz bir şekilde okuyucuya ulaşmasını sağlayan kişiler için kullanılır. Eğer kafanızda her şeyin hazır olduğunu düşünüyor, ne yazmak, ne anlatmak istediğinizden emin olduğunuza inanıyor ancak bunları yazıya dökmekte zorlanıyorsanız gölge yazarlarından yardım alabilirsiniz.

Harika bir kurgunuz var ancak yazmak konusunda kendinizi iyi hissetmiyorsanız fikirlerinizi insanlara ulaştırmak için gölge yazarları kullanabilirsiniz. Gölge yazarlarla birlikte eserinizin hedef kitlesini ve dilini doğru bir şekilde belirleyebilir ardından da yazma işini tamamıyla onlara bırakabilirsiniz. Bu noktada önemli olan, tüm yazım süreçlerinde olaya dahil olmanız ve düşüncelerinizin doğru bir şekilde aktarıldığından emin hissetmenizdir. Aksi takdirde ortaya size ait olmayan ve tamamen yabancılaştığınız bir eser çıkabilir.

Roman ya da Öykü Yazarken Bunlara Dikkat!
Yazar olmak ve arkasında kalıcı eser bırakmak isteyen pek çok kimse roman ya da öykü kitabı yazmak istiyor. Eğer ilk kez bir roman ya da öykü denemesi kaleme alacaksanız dikkat etmeniz gereken şu noktaları bilmenizde fayda var:

  • Yazdığınız hikâyeden, anlattığınız olaydan ilk önce siz keyif almalısınız.
  • Okurunuzun kendini yakın hissedeceği en az bir karakter yaratmaya çalışın. Roman ya da öykü kitaplarında karakter büyük önem taşır. Bu yüzden karakter yaratmak üzerine çalışabilir ve konuyla ilgili birtakım kitaplar okuyabilirsiniz.
  • Hikâyenin başı ve sonunun mümkün olduğunca birbirine yakın olması gerekir. Okurunuz hikâyenin içerisinde kaybolmamalı, aksine hikâyede sürüklenmeli ve bir sonraki cümleyi iple çekmelidir.
  • Her ne yazacak olursanız olun mutlaka planlı bir şekilde ilerleyin. Yazmış olduğunuz ilk cümlenin nereye varacağını bilmeden yazmaya başlamamalısınız. Olayın içerisinde kaybolmamak için hangi olayın nerede biteceğini iyi planlamanız gerekir.
  • Bir şeyi yazarken başarılı olmayı değil arzu ettiğiniz şeyi ortaya koymayı hedeflemelisiniz.
  • Eğer farklı bölümlerden oluşan bir roman ya da farklı hikâyelerden oluşan bir hikâye kitabı yazıyorsanız bunların başlıklarını yazmayı bitirdikten sonra atmanız daha doğru olacaktır. Çünkü başlık olay örgüsüne göre değişiklik gösterebilir.
  • Yansıtmak istediğiniz duyguları en iyi şekilde okura yansıtabilmek için doğru kelimeler seçin ve söz sanatlarından da faydalanın.



En İyi Yazarlardan Yazarlık Üzerine Tüyolar

“Bir yazarın geliştirebileceği en yararlı özellik özgüven – kibirdir, eğer onu yönetebilirseniz. Kendinizi dünyaya empoze etmek için yazarsınız ve dünya hiçbir fikrinize katılma belirtileri göstermediğinde kendi becerinize inanmak zorundasınızdır.” -Hilary Mantel

“Her zaman sabah yazarım. Yakın zamanda Rousseau’nun da sabah kalkıp kısa bir yürüyüş yaptıktan sonra işe giriştiğini öğrendiğimde sevindim. Sabahları insanın zihni bilhassa canlıdır. En iyi düşünceler genellikle uyandıktan sonra hâlâ yataktayken ya da yürüyüş sırasında akla gelir.” -Leo Tolstoy

“Gece, nesnel dünya kendi mağarasına sokulduğunda ve hayalcileri kendi başına bıraktığında, daha az büyülü ve sessiz bir saatte gelmesi imkânsız olan ilham ve yetenekler ortaya çıkar. Kimse gece yazmayı denemediği sürece yazar olup olmadığını bilemez.” -HP Lovecraft

“Okuyun, okuyun, her şeyi okuyun – çöp, klasik, iyi, kötü okuyun – ve nasıl yaptıklarını görün. Aynı ustalaşmaya çalışan bir marangoz çırağı gibi. Okuyun! Kavrayacaksınız. Sonra yazın. İyiyse, fark edersiniz. Değilse, camdan dışarı atın.” -William Faulkner

“Geriye bakınca, hep yazdığımı görüyorum. Zırvalıklar da oldu. Ancak zırvalık ya da bir şey, herhangi bir şey, hiçbir şeyden çok daha iyidir.” -Katherine Mansfield

“İyi giderken her zaman durun ve ertesi gün tekrar başlayana kadar bunun hakkında düşünmeyin. Bu şekilde bilinçaltınız sürekli onun üstünde çalışacaktır. Ancak üstünde bilinçli şekilde çalışırsanız veya kaygılanırsanız onu öldürürsünüz ve beyniniz daha başlamadan yorulur.” -Ernest Hemingway

“Sonunda bitireceğiniz düşüncesini kafanızdan atın. 400 sayfanın izini sürmeyin ve her gün için bir sayfa yazın. Yardımcı oluyor.” -John Steinbeck

“İnternete bağlı olmayan bir bilgisayarda çalışın.” -Zaide Smith

“Eğer bir probleme, özellikle bir kâğıt işi ya da yazmaya konsantre olmak istiyorsanız bir kedi edinmelisiniz. Çalıştığınız odada kedi ile yalnızken, kedi her zaman masanıza çıkacak ve masa lambanızın altına kurulacaktır. Bir lambadan gelen ışık… kediye büyük bir hoşnutluk verir. Kedi yerleşecek ve huzurlu olacaktır, bütün anlayışı aşan bir huzur. Ve masanızda otururken kedinin sakinliği yavaş yavaş sizi etkileyecektir, ki konsantrasyonunuzu engelleyen bütün heyecanlandırıcı özellikler kendilerini yatıştırıp zihninize kaybettiği hâkimiyeti geri verebilsinler. Kediyi sürekli izlemek zorunda değilsiniz. Varlığı kendi başına yeterlidir. Kedinin odaklanmanız üzerindeki etkisi olağanüstü ve çok gizemlidir.” -Muriel Spark