Taş Boyama Sanatı

Taş boyama sanatı, aslında insanlık tarihinin en eski ve en köklü sanat geleneklerinden biridir. Eski atalarımız, günlük hayatı simgeleyen sembolleri taş duvarlar üzerine kazıyarak hikayelerini anlatmaya çalışırlardı. Bu taş boyama sanatı efsanelerin, dinin ve farklı harita türlerinin renkli resimlerini aktarırdı. Bugünlerde ise taş boyama sanatı, küçük ve doğal taşlar üzerine renkli kanvaslar yaratarak kendini ifade etmenin yollarından biri haline geldi. Eğer siz de stres atmak, yeni bir hobi edinmek ya da yaratıcılığınızın sınırlarını keşfetmek istiyorsanız taş boyama sanatını A'dan Z'ye ele aldığımız bu yazımızı okuyarak başlayabilir ve bu renkli dünyaya ilk adımınızı atabilirsiniz.

Yeni Başlayanlar İçin: Taş Boyama Sanatı Nedir?

Taş boyama sanatı, hem yetişkinlerin hem de çocukların uğraşırken keyifli vakit geçirebileceği bir boyama sanatı olarak karşımıza çıkar. Taş boyama sanatının özünde dışarıda yüzeyi boyamaya uygun taşları aramak, onları toplamak, boyanabilir hale getirmek ve üzerine istenen şekilleri yaparak ortaya farklı hikayeler çıkartmak yatıyor. Taş boyama sanatının en güzel yönlerinden biri de belki bu; sadece kapalı alanlarda değil, açık havada da uzun süre vakit geçirmeyi içerdiği için ebeveynlerin çocuklarıyla birlikte kolektif olarak yapabileceği harika bir aktivite alternatifi oluşuyor. Taş boyama sanatının bir diğer avantajı da eşi benzeri olmayan bir hediye seçeneğine dönüşmesi. Tamamen el yapımı olan ve yüksek miktarda emeği sembolize eden bu ürünleri uzak yakın tüm sevdiklerinize gönül rahatlığıyla hediye edebilir ve başka kimsenin bu denli düşünülmüş bir armağan bulamayacağından emin olabilirsiniz. Bu küçük taş yüzeylerinin devasa boş kanvaslar kadar korkutucu olmaması ve tamamlanmasının çok daha kısa zaman alması da yine taş boyama sanatının getirileri arasında.



Taş Boyama Sanatı İçin Gerekli Malzemeler

Taş boyama sanatını icra etmeden önce doğru malzemeleri seçtiğinizden emin olmanız gerekiyor. İster taş seçimi ister taş boyama boyaları olsun; tüm malzemelerinizi olması gerektiği şekilde tercih ettiği zaman ortaya paha biçilemez mini sanat eserleri çıkartmamanız için hiçbir sebep yok! Gerekli malzemelerin listesi şu şekilde:

  • Pürüzsüz, yassı ve oval şekilli geniş taşlar
  •  Akrilik fırça boyası/akrilik boya kalemleri
  •  Süngerli fırçalar/ince uçlu fırçalar
  •  Kurşun kalem
  •  Asetat kalemi
  •  Vernik, sprey vernik

Taş Seçimi

Taş boyama işlemi için taş seçerken yararlanabileceğiniz en ideal taşlar pürüzsüz, düz ve gri renkli taşlardır. Bu taş çeşitlerini doğada bulma olasılığınız çok yüksek; parklarda, sahillerde, ormanlarda ve dere yataklarında bu tarz taşlara rastlayabilir ve içlerinden en pürüzsüz yüzeye sahip olanları seçebilirsiniz. Eğer bulunduğunuz çevrede bu tarz doğal alanlar yoksa, peyzaj üreticilerinden boyama için oldukça uygun büyük çakıl taşları edinebilir ve hobinizi başlatabilirsiniz.

Boya Seçimi

Taş boyama sanatı son zamanlarda oldukça popüler olduğu için artık özellikle taş boyamaya yönelik üretilen ve satışa sunulan boyalarla karşılaşmak mümkün. Bunun için fırça yardımıyla taş boyama sanatını icra edebileceğiniz akrilik tüp boyalar olduğu gibi taş boyamak üzere özel olarak tasarlanan kalemlerden de yararlanmanız mümkün. Boyanızı seçerken hangisinin sizin için daha ergonomik ve kullanışlı olacağına önem vermeli; fırça kullanarak mı yoksa kalem kullanarak mı daha rahat edeceğinizi belirlemelisiniz. Daha önce sulu boya gibi çalışmalar üzerine yoğunlaştığınız olduysa, büyük bir ihtimalle fırçalı taş boyama setleri sizin için daha uygun olacaktır. Bu setler, genellikle ana renklerin ve pastel renklerin de bulunduğu geniş bir renk skalasından, bir resim paletinden, fırçalarınızı temizleyebileceğiniz fırça su kabından ve elbette farklı ebatlarda ve inceliklerde fırçalardan oluşur. Set olarak satın almayı tercih etmiyorsanız, mutlaka farklı kalınlıklarda birden fazla fırça edinmeniz tavsiye edilir. Boyama yapacağınız yüzey halihazırda kısıtlı ve küçük bir yüzey olacağı için fırçalarınız ne kadar inceyse, işçiliğiniz de o kadar detaylı ve ince olacaktır. Karakalem ya da dijital çizimlerle ilgileniyorsanız, elbette taş boyama kalemleri kullanmak sizin için daha konforlu ve çabuk alışılır olacaktır. Hem fırçalı setlerin içerisindeki boyalar da taş boyama kalemleri de akrilik bazlı olduğu için taş yüzeyi üzerinde dağılma ya da renklerin birbirine karışması gibi problemlerle karşılaşmaz. Akrilik boyalar aynı zamanda çabuk kuruduğu için de zaman tasarrufu etmenize olanak sunar. Belirtmekte fayda vardır ki ister fırçalı ister kalemli bir kullanım tercih edin; seçtiğiniz boyalar akrilik bazlı olduğu sürece her iki yöntemde de aşağı yukarı benzer sonuçları elde edersiniz. Dağınıklık yaratmadığı ve portatif oldukları için şimdilerde sanatseverler, fırçalı akrilik boya tüpleri yerine bu akrilik taş boyama kalemlerini tercih ediyor.

 

Adım Adım: Taş Nasıl Boyanır?

Taş boyamaya başlamadan önce taşları bir ön hazırlık aşamasından geçirmek gerekir. İster doğadan toplamış ister mağazadan satın almış olun, taşlarınızı öncelikle güzelce yıkamanız gerekir. Üzerinde kalmış olabilecek kir, toz ve çamur izlerini silmek için sert kimyasallar kullanmadan taşlarınızı yıkamalı ve kurumaya bırakmalısınız. Taşlarınızı boyamaya başlamadan önce tamamen kurumuş olduklarından da emin olmanız gerekiyor. Dilerseniz yine bir ön hazırlık aşaması olarak yıkadığınız ve kuruttuğunuz taşlarınıza cila sürerek yüzeylerinin daha da pürüzsüz hale gelmesini sağlayabilirsiniz. Taş boyama işlemi öncesinde cilalamak, üzerinde yapacağınız şekillerin ve boyamaların daha da kalıcı olmasını sağlayacaktır.

 

Taşları boyama aşamasına başlarken öncelikle taş üzerinde nasıl bir görsel görmek istediğinizi kafanızda canlandırmanız gerekir. Tamamen kafanızda canlandırdığınız bir deseni taşın üzerine taşıyabileceğiniz gibi, boyama yapmayı planladığınız taşın ebatlarında bir bir görsel çıktısı alarak önce onun eskizini taş üzerine kopyalayabilirsiniz. Küçük semboller, ilham aldığınız bir ifade, hoşunuza giden bir çiçek deseni ya da soyut imgeler, sizin için güzel bir başlangıç noktası olabilir. Örneğin nokta sanatı, özellikle taş boyamada sıklıkla kullanılan ve oldukça eğlenceli olan bir tema. Taş boyama sanatıyla uğraşırken ve boyama yaparken her daim aklınızda tutmanız gereken şey bir sanat yarışmasına katılmadığınız ve bunu sadece eğlenmek ve keyifli vakit geçirmek için yaptığınız. İşte bu işi keyifle yapmanıza olanak sunacak, hepsi birbirinden kolay ve eğlenceli taş boyama sanatı adımları:

 

1. Tercih ettiğiniz şekillerde ve ebatlarda taş satın alın ya da toplayın.

2. Taşları sabun ve su kullanarak yıkayın.

3. Yıkadığınız taşları güneşte kurutun.

4. Taşlar kuruduktan sonra yüzeyin tamamını şeffaf, renksiz baz akrilik boya ile kaplayın. Baz için yapacağınız görsele bağlı olarak renkli bir baz boyası da tercih edebilirsiniz.

5. Hazır bir çizimi eskiz olarak kullanacaksanız önce kurşun kalem ile, ardından da asetat kalemi ile bu çizimi taşın üzerine kopyalayın.

6. Baz boyası kurur kurumaz taş yüzeyine dilediğiniz resmi, cümleyi, deseni ve temayı boyayın. Taş boyama fikirleri edinmek için internette ufak bir araştırma yapabilir ve hoşunuza giden resimleri kendiniz yapabilirsiniz.

7. Görselinizin renk bloklu kısımları için kalın uçlu fırçaları kullanabilir, ince detaylara girerken ise ince uçlu fırça çeşitlerinden yararlanabilirsiniz.

8. Tasarımınızın tamamen kurumasına izin verin. Boyanın tamamen kuruması ve taşa yerleşmesi için en az 1 gece beklemeniz tavsiye edilir.

9. Taşınızdaki boyalar tamamen kuruduktan sonra üzerine vernik sürerek tasarımınızı ölümsüzleştirin.

Taş Boyamanın Püf Noktaları Nelerdir?

  •  Boyama işlemine geçmeden önce yıkadığınız taşların tam olarak kurumasını sağlamak için güneşte bekletmekle birlikte saç kurutma makinesinden de destek alabilirsiniz.
  •  Beyaz renkli taşlar, desenlerinizin daha belirgin görünmesini sağladığı için taş seçimi yaparken olabildiğince açık tonlarda olan taşlara yönelebilirsiniz.
  •  Elinizde sadece koyu renkli taşlar varsa astar boya olarak öncelikle beyaz boya tercih edebilirsiniz.
  •  Daha dayanıklı bir astar zemini oluşturmak için baz boyanızı en az 2 kat sürmeniz tavsiye edilir.
  •  Akrilik boyanın oldukça dayanıklı ve hızlı kuruyan bir boya türü olduğundan bahsetmiştik. Bu boyayla işlem yaparken giysilerinizin ve eşyalarınızın zarar görmemesine dikkat etmelisiniz; zira kıyafetlerinize ya da üzerinde çalıştığınız zemine akrilik boya dökülmesi durumunda çıkartmak bir hayli zor olacağı için koruyucu kullandığınızdan emin olmanız gerekiyor. Taş boyama sanatıyla uğraşırken gözden çıkardığınız bir tişörtü ve eşofmanı kullanabilir, üzerinde çalıştığınız zemini ise sonradan atabileceğiniz bir örtü ya da tek kullanımlık naylon branda ile kaplayabilirsiniz.
  •  Kullandığınız fırçadaki boyanın çok sulu olmamasına dikkat edin; aksi halde boyama yaptığınız sırada boyalar dağılabilir ve birbirine girebilir.
  •  Boyama işleminiz tamamlandıktan sonra ürünü "mühürlemek", yani cilalayarak verniklemek, taş boyama sanatının en kilit noktalarından bir tanesi. Bunu yapmadığınız takdirde taşınızın üzerine itinayla çizdiğiniz tüm desen ve figürlerin zaman içerisinde birbirine karışması, dağılması ve sökülmesi kuvvetle muhtemel. Bu nedenle özel taş cilaları ya da şeffaf boya verniklerinden birini kullanarak "mühürleme" işlemini yapabilir ve tasarımınızı sonsuzluğa taşıyabilirsiniz.
  •  Eğer vernik edinmekte zorlanıyorsanız şeffaf ojelerinizden birini feda ederek onunla da mühürleme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
  •  Her ne kadar bu aktiviteyi çocuklarınızla birlikte yapıyor olsanız da boyaları kullanmadığınız zamanlarda onları çocuklarınızın ulaşamayacağı yerlerde muhafaza etmeniz oldukça önemli.
 
Taş Boyama Sanatı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

 

Taş boyamaya başlamadan önce taşlarımı nasıl hazırlamalıyım?

Taşlarınızı önce kir, toz ve çamurdan arındırmak için sabunlu ılık suda yıkamalı, ardından havlu yardımıyla nemini almalı ve tamamen kurumaları için güneşe bırakmalısınız. Kurutma işlemini hızlandırmak için saç kurutma makinesinden faydalanabilirsiniz.
 

Taş boyamada hangi tür boya kullanılır?

Taş boyama sanatı için en uygun boya türü akrilik boyadır. İnce ayrıntıları resmetmek için ince uçlu fırçalardan ve akrilik tüp boyalardan yararlanabileceğiniz gibi keçeli kalemlerden de faydalanabilirsiniz.


İki boyanmış taşı birbirine yapıştırmak için hangi tür yapıştırıcı kullanmalıyım?

Taşlarınızı birbirine nasıl ekleyeceğinize bağlı olarak değişmekle birlikte fazlaca ağır olmayan taşları birbirine yapıştırmak için silikon bazlı yapıştırıcılardan yararlanabilirsiniz.


Boyadığım taşları nerede kullanabilirim?

Özenle boyadığınız, hazırladığınız ve mühürlediğiniz taşlarınızı sizin için hayatınızda özel bir yeri olan sevdiklerinize birer armağan olarak kullanabilirsiniz. Bununla birlikte bu hobiyi yapmaktan keyif alıyor ve sürekli olarak taş boyuyorsanız kendi eserlerinizden oluşan bir koleksiyon oluşturabilir, birbirinden farklı temalar yaratarak eğlenceli hikayeler anlatabilirsiniz.


Boyamaya uygun taşları nereden satın alabilirim?

Taş boyama sanatında kullanılan taşlar, aslında bahçe mimarisinde ve peyzaj tasarımlarında sıklıkla kullanılan taşlardan oluşuyor. Dolayısıyla taş boyama yapabilmek için bulunduğunuz çevrede doğal taşlar bulamıyorsanız, bir ev ve bahçe düzenleme mağazasına uğrayarak tercih ettiğiniz ebatlarda ve sayıda taşları rahatlıkla satın alabilir ve boyamaya başlayabilirsiniz.


Taş boyama sanatı maliyetli midir?

Taş boyama sanatı, son zamanların en popüler hobilerinden biri olmakla birlikte aynı zamanda en ekonomik sanat dallarından da biridir. Taşlarınızı doğal çevrenizde bulduğunuz ve evinizdeki akrilik bazlı boyaları (ki çoğu keçeli kalem aslında akrilik bazlıdır) kullandığınız sürece neredeyse yok maliyete eşi benzeri bulunamayan sanat eserleri yaratabilirsiniz.