Sabun Nasıl Yapılır?

Evde kullandığımız temizlik malzemelerinin içerisinde birçok kimyasalın yer alması sabun gibi kişisel temizlik ürünlerini evde yapmayı daha cazip ve kıymetli hale getiriyor. Üstelik evde doğal sabun üretmek hiç de zor değil! Özellikle son yıllarda artan doğal ve ev yapımı merakıyla yeme içme ürünlerinin yanı sıra temizlik malzemeleri de evde yapılmaya başlandı. Siz de birkaç malzeme ile evde kendi sabununuzu kendiniz yapabilirsiniz. Evde doğal sabun üretimi yapmak hem kişisel temizliğinizde kimyasaldan uzak durmanızı sağlayacak hem de sıfır atık felsefesine uygun olarak ambalaj malzemesi tüketimini en aza indirgemenize yardımcı olacak. Birkaç malzemeyle kolayca evde kendi sabununuzu üreterek aynı zamanda kendinize yeni bir hobi de edinebilirsiniz. Sıvı sabun ve katı sabun yapımıyla ilgili püf noktaları derlediğimiz bu yazımız sayesinde artık kendi sabununuzu kendiniz yapabileceksiniz. Keyifli okumalar!

Evde Doğal Katı Sabun Nasıl Yapılır?
Sağlıklı yaşam arzusunun hızla yükseldiği günümüzde pek çok insan daha sağlıklı ve daha doğal bir yaşam sürebilmek için kullandığı ürünlerin de doğal olanını tercih ediyor. Zira sağlıklı yaşamak yalnızca sağlıklı beslenmekten ibaret değil. Daha sağlıklı bir yaşam için evde kullandığınız temizlik ve bakım ürünlerinde de doğal ve ev yapımı olanı tercih etmelisiniz. Üstelik doğal sabun ve temizlik ürünlerini satın almak yerine evde kendiniz de yapabilirsiniz. Sadece birkaç malzemeyle evde kolayca kendi sabununuzu yapabilir, kişisel temizliğinizi en doğal ürünlerle gerçekleştirebilirsiniz.



Sabun Yapımı İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?
Evde sabun yapabilmek için gerekli olan malzemeleri şu şekilde sıralayabiliriz:

· Silikon sabun kalıpları

· Blender

· Gözlerinizi korumak için gözlük

· Eldiven

· Karıştırma kabı

· Zeytinyağı

· Tahta kaşık

· Çelik tencere

· Kostik soda veya temiz kül

· Kokulu sabunlar için esans (lavanta, gül vb. yağlar)

Kostik Soda ile Kalıp Sabun Yapım Aşamaları
Evde bitkisel kalıp sabun yapabilmek için yukarıda sıraladığımız malzemeleri kullanmanız ve şu adımları izlemeniz gerekiyor:

1. Katı sabun yapabilmek için kostik soda ya da temiz kül kullanmak gerekiyor. Kostik soda kimyasal ve tehlikeli bir maddedir. Bu yüzden kostik soda kullanırken son derece dikkatli olmalısınız. Eğer kostik soda ile sabun yapacaksanız, kostik sodayı kullanmaya başlamadan önce eldiven ve gözlük kullanmalısınız. Ayrıca odanın iyice havalandırıldığından da emin olun.
2. 
Cam kâsenin içerisine 15 gr kostik soda ve 40 ml kadar da su ekleyip iyice karıştırın. (Kostik kullanırken son derece titiz davranmalısınız. Kostik sodanın cildinize temas etmemesine ve etrafa sıçramamasına dikkat edin.) Kostik soda ve suyu iyice karıştırdıktan sonra soğumaya bırakın.
3. 
Daha sonra temiz bir çelik tencereye 120 ml kadar zeytinyağı koyup ocakta ısıtın.
4. 
Isıttığınız zeytinyağının içine kostik sodalı karışımı ekleyin ve blender yardımıyla güzelce karıştırın. Karışımın jel kıvamına gelmesi gerekiyor.
5. 
Karışımınız arzu edilen kıvama geldikten sonra silikon sabun kabına jel haline getirdiğiniz karışımı doldurun. Eğer sabununuzu kokulu hazırlamak isterseniz jel karışımı boşaltmadan önce silikon kaba arzu ettiğiniz esanstan ekleyebilirsiniz. Eğer güllü, defneli, lavantalı sabunlar hazırlayacaksanız jel karışımın üstüne ek olarak bu çiçeklerin yapraklarından da koyabilirsiniz.
6. 
Sabun karışımını silikon kaba aktardıktan sonra 1 gün boyunca hiç kıpırdatmadan bekletin. 24 saatin sonuna gelindiğinde ise sabunu kalıptan çıkarın ve nemsiz bir ortamda en az 1 ay daha bekletin.
7. 
Tüm bu işlemleri tamamladıktan sonra sabununuzu dilediğiniz gibi kullanabilirsiniz. Dilerseniz hazırladığınız sabunları kese içerisinde paketleyerek sevdiklerinize de hediye edebilirsiniz.



Kül ile Kalıp Sabun Yapım Aşamaları
Sabununuzu kostik soda kullanmadan temiz kül kullanarak da hazırlayabilirsiniz. Kül ile kalıp sabun yapmak için izlemeniz gereken adımlar şu şekilde:

1. Kül ile kalıp sabun yapmak için beyaz kül denilen odun küllerini kullanabilirsiniz.
2. 
İlk olarak temiz odun küllerini ve yaklaşık 40 ml suyu tencereye koyun. Karışım ısındığı zaman kaynamadan ocaktan alın.
3. Daha sonra ısıtılan karışımı soğumaya bırakın.
4. Karışım soğuduktan sonra üzerine yumurta koyup, kül miktarını doğru bir şekilde ayarlayıp ayarlamadığınıza bakabilirsiniz. Eğer yumurtanın yarısı karışımın içinde kalıyorsa kül miktarını doğru ayarlamışsınız demektir. Ancak yumurta, karışımın üstünde kalıyorsa su ekleyerek dengeyi sağlayabilirsiniz.
5. Karışımı doğru bir şekilde ayarladığınızdan emin olunca temiz bir tencerenin içerisine zeytinyağı ekleyin ve ocakta ısıtın.
6. Isınan yağı ılıttıktan sonra içine küllü su karışımını ekleyin. Malzemelerin tümünü kısık ateşte tahta kaşık yardımıyla karıştırın.
7. Karışım kıvam aldıktan sonra silikon sabun kalıplarına dökün ve en az bir gün bekletin.
8. 
1-2 gün kadar beklettiğiniz sabunları kalıptan çıkarın ve 1-2 ay daha beklettikten sonra kullanmaya başlayın.

Evde Sıvı Sabun Yapımı
Tıpkı kalıp sabun gibi evde sıvı sabun yapabilmek de mümkün. Yalnızca 2 malzeme kullanarak köpüren sıvı sabun yapabilirsiniz. Evde sıvı sabun yapımı için gerekli olan malzemeler şunlar:

· 1 bardak kalıp saf zeytinyağı sabunu rendesi

· 1.5-2 bardak su

Evde sıvı sabun yapmak için izlemeniz gereken adımlar ise şu şekilde:

1. İlk olarak saf zeytinyağı sabununu rendeleyin. 1 bardak sabun rendesi elde etmeniz gerekiyor.
2. Daha sonra kaynamış 1.5 bardak suyun içerisine rendelediğiniz sabunu ekleyin ve tahta bir kaşık yardımıyla karıştırarak eritin. Böylece kaynamış suda karıştırarak sabunun tamamını eritmiş olacaksınız. (Eğer 2 bardak koyarsanız daha akışkan bir kıvam elde edersiniz.)
3. Karışım biraz soğuduktan sonra, kullanmak üzere pompalı bir kaba alın. Ve işte sıvı sabununuz hazır!
4. Hazırlamış olduğunuz bu sabunu tamamen soğuduktan sonra kullanmaya başlayabilirsiniz. Ev yapımı sıvı sabunu hem el hem de vücut temizliğinde kullanabilirsiniz. Bu sabun aynı zamanda elde yıkanan bulaşıklar için de doğal ve harika bir temizleyici görevi görür.



Evde Anti-Bakteriyel Köpüklü Sabun Nasıl Yapılır?
Mikrop, bakteri ve virüs gibi parazitlerin cildinize yapışmasını ve bu yolla çeşitli hastalıklara sebep olmasını engellemek için hijyene çok önem vermelisiniz. Virüsleri yok etmek içinse anti-bakteriyel özellikteki sabunları tercih etmek gerekiyor. Hem köpürebilen hem de anti-bakteriyel özelliğe sahip olan bir sabunu evde kolayca hazırlayabileceğinizi biliyor muydunuz?

Köpük sabun Thieves yağı birleşimlerinden yapılan bir sabun çeşididir. Bu yağı Türkiye’de bulmak hayli zor olduğundan evde hazırlamanızı öneririz. Birkaç farklı yağı karıştırarak bu yağı elde etmek mümkün olabiliyor. Thieves yağını elde etmek için şu yağları, aşağıda belirtilen ölçülerde kullanabilirsiniz:

· 1 yemek kaşığı karanfil yağı

· 1 yemek kaşığı limon yağı

· 1 buçuk çay kaşığı tarçın yağı

· 2 çay kaşığı okaliptüs yağı

· 2 çay kaşığı biberiye yağı

Thieves yağını elde ettikten sonra, köpüren anti-bakteriyel sıvı sabun yapımına başlayabilirsiniz. Anti-bakteriyel sabun yapımı için gerekli malzemeler:

· 3-4 bardak su

· Çeyrek ölçüde sıvı kastil sabunu (Zeytinyağı, Hindistan cevizi yağı ve Hint yağından yapılanı tercih ediniz)

· 5 damla hazırlamış olduğunuz Thieves yağı

Anti-bakteriyel sabun yapmak için tüm bu malzemeleri bir kapta güzelce karıştırın ve kullanmak üzere bir köpük sabunu şişesinin içerisine alın. Hazırladığınız karışıma birkaç damla da anti-bakteriyel jel sıkın. Ve böylece hem köpürebilen hem de bakteri önleyici anti-bakteriyel bir sıvı sabun elde edebilirsiniz.



Evde Sabun Yapmanın Püf Noktaları
Evde, istediğiniz kokuda ve istediğiniz şekilde sabun yapabilirsiniz. Silikon sabun kalıpları farklı ölçülerde ve farklı figürlerde dizayn ediliyor. Hayvan figürlü, yıldız figürlü, melek figürlü, kare, üçgen ya da yuvarlak şekilli birçok sabun kalıbı seçeneği bulunuyor. Sabunlarınıza farklılık katmak isterseniz alışılmış kalıp sabun kaplarının yanı sıra farklı figürlere sahip silikon sabun kalıplarını tercih edebilirsiniz. Sabun yapımında ileri bir noktaya geldiğinizde dilerseniz sabunlarınızı satışa da sunabilirsiniz. Sabun yapımına zaman ayırdığınızda ve püf noktalarını da bildiğinizde harika sabunlar yapabilmek için önünüzde hiçbir engel kalmaz!

Doğal sabun yapımı çok kolay bir işlem olmasına rağmen bazı ipuçlarını kaçırdığınızda hatalı sonuçlarla karşılaşabilirsiniz. Doğal sabun yapımında bilmeniz gereken ilk püf nokta, sabunun kalıba döküldükten sonraki aşamasıyla ilgili. Sabunu kalıba döktükten sonraki aşamada terleme ve dış etkenlerden kaynaklı kabarcıklar olabilmekte bu da hem sabunun kalitesini düşürüp hem de görünümünü bozabilmektedir. Bu durumun önüne geçmek için sabun karışımını kaplara boşaltmadan önce sabun kabınıza bir iki fıs alkol sıkabilir böylece oluşacak olan baloncukları engelleyebilirsiniz. Eğer yine de kabarcıklı bir görünüm oluştuysa sabun kalıba döküldükten sonra alkol ya da kolonya ile dış yüzey silinerek kabarcıklar alınabilir.

Sabunları kalıptan çıkarmadan önce karışımın tamamen soğuduğundan emin olmalısınız. Soğumaya bıraktığınız sabunlarınızın ısısını elinizde kontrol ederek soğuduğundan emin olabilirsiniz. Daha sonra silikon sabun kalıplarınızın kenarlarını açarak sabun ile sabun kabını birbirinden ayırabilirsiniz. Eğer sabun yeterince soğumuş ise bu işlem son derece basit olacaktır. Kenarları ayırdıktan sonra silikon sabun kalıbını ters çevirerek bastırıp sabununuzu kolayca çıkarabilirsiniz.

Eğer sabun yaparken boya kullanacaksanız bilmeniz gereken püf noktalar şu şekilde:

- Neon boya kullanırken, neon boyayı kaynar su içerisinde beklettikten sonra bazla karıştırabilirsiniz.

- Toz boyayı esans ile karıştırdıktan sonra erimiş bazınızın içine karıştırmalısınız.

Evde sabun yapmaya karar verirseniz seçtiğiniz sabun tarifini tüm ölçülerine uygun olarak kullanmaya özen göstermelisiniz.

Sabun yapımını özellikle kostik soda ile gerçekleştirecekseniz; kullanacağınız malzemeleri güvenilir yerlerden almaya özen göstermeli, her malzemenin doğru malzeme olduğundan emin olmalısınız. Kostik soda ile sabun yaparken ayrıca dikkati elden hiç bırakmamalısınız. Kostik soda ile sabun yapımında gözünüze koruyucu gözlükler takmayı, pencerelerin açık olduğu bir ortam seçmeyi ve ellerinizi eldiven ile korumayı asla unutmayın.



Ev Yapımı Doğal Sabun Kullanmanın Faydaları
Cilt ve vücut temizliğimiz için kullandığımız kozmetik ürünler, içerdiği kimyasallar sebebiyle cilde birtakım zararlar verebiliyor. Doğal sabunların tamamen doğada bulunan doğal ürünlerden elde edilmesi, içerisinde hiçbir katkı maddesi ve kimyasal içermeyen bir temizleyiciye sahip olmamızı sağlıyor.

· İçeriğinde hiçbir kimyasal ve katkı maddesi bulunmayan doğal sabunlar, cildinizi zarar vermeden temizlemenize yardımcı olur.

· Doğal sabunlar ayrıca kullanıldığı bölgede hızlıca pH dengesini düzenlemede de vücuda yardımcı olur.

· Doğal sabunların her ne kadar cildi kuruttuğu düşünülse de aslında doğru şekilde hazırlanan bir sabun, vücudun dem dengesini korur.

· Doğal sabunlar, bazı deri hastalıklarının hızlıca iyileşmesine de yardımcı olur.

· Doğal ev yapımı kalıp sabunlar saç temizliğinde kullanıldığında saç köklerini güçlendirir ve saç dökülmelerini önemli oranda engelleyebilir.

· Doğal sabunlar düzenli kullanımda cilde canlılık kazandırır.

· Zeytinyağı sabunu gibi doğal yağlarla hazırlanan sabunlar saçların da daha canlı ve parlak görünmesini sağlar.

· Ev yapımı doğal sabunlar aynı zamanda saçlardaki elektriklenmelerin de önüne geçer.

· Lavanta esansı ile hazırlanan doğal lavanta sabunu, rahatlatıcı özelliği ile ciltteki sivilcelenmelerin azalmasına yardımcı olur.

· Zeytinyağlı doğal sabunlar antiseptik özelliğe sahip bulunur.

· Zeytinyağlı sabun ayrıca gözenekleri küçültür, kırışıklıkları giderir, cilt lekelerini giderir ve sivilceleri önler.

Evde doğal sabun yapımı tarifi ve püf noktaları ile siz de evde kendi sabununuzu kendiniz yapabilirsiniz. Başlangıçta ilk olarak zeytinyağlı kalıp sabun denemeleriyle başlayabilir daha sonra sevdiğiniz esans ve bitkilerden harika doğal sabunlar elde edebilirsiniz. Evde yapabileceğiniz sabun çeşitleri arasında defne sabunu, lavanta sabunu, zerdeçal sabunu, pirinç sabunu, üzüm çekirdeği sabunu, keçi sütü sabunu, kahve sabunu, sarımsak sabunu, biberiye sabunu, aynısefa sabunu gibi birçok sabun seçeneği bulunuyor. Hem cildinizi ve vücudunuzu doğal içerikli bir temizlik ürünü ile temizleyebilmek hem de kendinize yeni bir hobi edinmek için sabun yapımını deneyebilirsiniz.