Airfryer Tarifleri

Hayatımıza yeni giren ve yeri kalıcı olacakmış gibi görünen airfyerlar, son teknoloji donanımları ve pratik kullanımları ile beraberinde sayısız tarif getiriyor. Eğer siz de bir airfryer sahibiyseniz ve bu yenilikçi cihazla yapabileceğiniz kolay ve yaygın tariflerin peşindeyseniz, doğru yerdesiniz. Sizinle paylaşacağımız airfryer tarifleri sayesinde siz de cihazınızdan maksimum verim alabilir, patatesten tavuğa, muffinden kurabiyeye envai çeşit lezzeti pratik, hızlı ve sağlıklı bir biçimde pişirebilirsiniz. İşte karşınızda en popüler 10 airfryer tarifi.



Airfryer Tavuk Tarifi

Malzemeler
•    4 tavuk göğsü
•    ½ yemek kaşığı zeytinyağı
•    1 çay kaşığı tuz
•    1 ½ çay kaşığı sarımsak tozu
•    1 çay kaşığı tatlı kırmızı biber
•    2 çay kaşığı karışık baharat
•    ½ çay kaşığı karabiber
•    Servis için buharda pişirilmiş pirinç ve brokoli veya yeşil fasulye veya yeşil salata gibi yeşillikler (isteğe bağlı)

Adım 1: Tavuğu yağa bulayın ve bir kenara koyun. Bir kasede tuz, sarımsak, kırmızı biber ve karışık baharatları iyice öğütülmüş karabiberle birleştirin ve bir tabağa yayın.

Adım 2: Yağlanmış her bir tavuk göğsünü baharata bulayın ve fritöz sepetinize koyun. 180 derecede 18-20 dk pişirip 10 dk sonra çevirin. Pişip pişmediğini kontrol etmek için tavuğun en kalın yerinden bıçakla delin ve suyunun berrak çıkıp çıkmadığını kontrol edin. Veya bir sıcaklık termometresi takın ve 70 derece okumasını bekleyin. Pilav ve yeşillik veya salata ile servis yapın.

Airfryer Baharatlı Patates Tarifi

Malzemeler
•    560 gr soyulmuş ve suda haşlanmış patates
•    2 yemek kaşığı ayçiçek yağı veya zeytinyağı

Adım 1: Patatesleri bir kevgir içinde süzün, durulayın ve tekrar süzülmeye bırakın. Bu sırada airfryer'ı 2-3 dakika süreyle 190 dereceye ısıtın. Patatesleri bir kaba alın ve üzerine sıvı yağı gezdirin. Tuz ve taze çekilmiş karabiber ve ayrıca istediğiniz diğer baharatlarla iyice baharatlayın.

Adım 2: İyice karıştırın, böylece patatesler yağ ve baharatlarla tamamen kaplansın. Airfryer sepetine aktarın ve altın rengi ve gevrek olana kadar 20-25 dakika pişirin.

Airfryer Somon Tarifi

Malzemeler
•    1 çay kaşığı tuz
•    1 çay kaşığı karabiber
•    1 çay kaşığı karışık baharat
•    1 çay kaşığı sarımsak tozu
•    4x130 gr somon filetosu derisi alınmış veya çıkarılmış
•    ½ yemek kaşığı zeytinyağı
•    Servis için pişmiş mevsim yeşillikleri ve kinoa veya kahverengi pirinç gibi tahıllar (isteğe bağlı)

Adım 1: Tuz, karabiber, karışık baharatlar ve kullanılıyorsa sarımsak granüllerini bir kasede bir araya getirin ve ardından bir tabağa yayın. Her bir somon filetoyu biraz zeytinyağı ile ovun ve kaplamak için baharatla yuvarlayın.

Adım 2: Airfyer sepetine somonları tek kat halinde koyun ve tamamen pişene kadar 180 derecede 8-10 dakika pişirin. Daha büyük somon filetolarınız varsa, daha uzun süre pişirilmeleri gerekir - 10 dakika sonra kontrol etmeye devam edin ve hazır olana kadar 1-2 dakikalık aralıklarla pişirin. Dilerseniz yeşillik ve kinoa veya pilav ile servis yapın.

Airfryer Yaban Mersinli & Çikolatalı Muffin Tarifi

Malzemeler

•    60 ml zeytinyağı
•    75 gr doğal yoğurt
•    1 yumurta
•    2 yemek kaşığı süt
•    100 gr pudra şekeri
•    150 gr çok amaçlı un
•    ¼ çay kaşığı karbonat
•    75 gr yaban mersini, damla çikolata veya kuru meyve

Adım 1: Hava fritözünü 160 derecede 2 dakika ısıtın. Yağ, yoğurt, yumurta ve sütü geniş bir kapta karıştırın, ardından şekeri, unu ve karbonatı ekleyip iyice harmanlayın. Kullanıyorsanız yaban mersini, çikolata parçaları veya kuru meyveleri ekleyin. Karışımı, dörtte üçü dolu olacak şekilde kağıt muffin kaplarına veya silikon kaplara dökün. Bu malzemelerle 6-8 muffin yapabilmeniz gerekir, ancak bunları partiler halinde pişirmeniz gerekebilir.

Adım 2: Kapları fritöz sepetine yerleştirin ve muffinler altın sarısı kahverengi olana ve ortasına batırdığınız kürdan temiz çıkana kadar 12-15 dakika pişirin.



Airfryer Steak Tarifi

Malzemeler

•    Yaklaşık 2,5 cm kalınlığında bir 1 kiloluk sığır filetosu biftek
•    Tuz, taze çekilmiş karabiber
•    4 yemek kaşığı tuzsuz tereyağı, oda sıcaklığında
•    1 yemek kaşığı ince kıyılmış taze maydanoz
•    1 yemek kaşığı ince kıyılmış taze kişniş
•    1 küçük diş sarımsak, ince rendelenmiş

Adım 1: Pişirmeden önce bifteği 30 dakika oda sıcaklığında bekletin.

Adım 2: Airfryer'ınızı 200 derecede önceden ısıtın. Bifteğin her iki tarafını da bir tutam tuz ve birkaç öğütülmüş karabiberle baharatlayın. Biftekleri fritöz sepetinin ortasına yerleştirin ve orta-az pişmiş için yaklaşık 10 dakika, orta için 12 dakika ve orta-iyi için 14 dakika olmak üzere istenen düzeye gelene kadar pişirin. Bifteği bir kesme tahtasına aktarın ve yaklaşık 10 dakika dinlendirin.

Adım 3: Bu arada tereyağı, maydanoz, kişniş ve sarımsağı küçük bir kapta harmanlanana kadar ezin. Biftekleri 1/4-inç kalınlığında parçalar halinde dilimleyin. Sarımsaklı otlu tereyağı sosunuzu üzerinde gezdirin.

Airfryer Brüksel Lahanası Tarifi

Malzemeler

•    350 gr taze brüksel lahanası
•    1 çay kaşığı zeytinyağı

Adım 1: Airfryer'ı 180 dereceye ısıtın. Taze filizler kullanıyorsanız, bunları kesin ve ardından bir kaseye boşaltın. Yağın üzerine gezdirin, iyice baharatlayın ve lahanaların tamamını kaplaması için kabınızı hafifçe silkeleyin. Brüksel lahana filizlerini fritöz sepetine tek bir tabaka halinde yerleştirin ve 10-15 arası pişirin.

Adım 2: Donmuş halde pişiriyorsanız, donmuş filizleri fritöz sepetine koyun ve ne kadar kavrulmuş sevdiğinize bağlı olarak 10-15 dakika pişirin. Çıkarın, ardından bir servis tabağına alın ve isterseniz hazır salata soslarından herhangi birini üzerine serpin.

Airfryer Acılı Tavuk Kanat Tarifi

Malzemeler

•    1 kilo tavuk kanadı, eklemde bölünmüş ve uçları alınmış
•    Tuz
•    4 yemek kaşığı tereyağı
•    1/2 su bardağı acı sos
•    Servis için barbekü sosu

Adım 1: Tavuk kanatlarını kurulayın ve üzerlerine bolca tuz serpin. Kanatları airfryer sepetine, kenarlara değmeyecek şekilde yerleştirin. Sığdırmanız gerekirse, kanatları yanlardan dik duracak şekilde hizalayın. Hava fritözünü 170 dereceye ayarlayın ve 12 dakika pişirin, ardından maşayla kanatları çevirin ve 12 dakika daha pişirin. 

Adım 2: Kanatları tekrar çevirin, ısıyı 200 dereceye yükseltin ve dış kısımlar ekstra çıtır olana kadar yaklaşık 6 dakika daha pişirin. 

Adım 3: Bu arada, mikrodalgada güvenli bir kapta, tereyağını mikrodalgada yaklaşık 1 dakika eriyene kadar ısıtın. Sıcak sosta çırpın. Kanatları büyük bir kapta tereyağı karışımına batırın, çıkartın, ardından da yanında sos ile servis yapın.



Airfryer Ekmek Tarifi

Malzemeler

•    2 yemek kaşığı tereyağı, eritilmiş
•    1 1/2 çay kaşığı aktif kuru maya
•    1 1/2 çay kaşığı şeker
•    1 1/2 çay kaşığı tuz
•    2 2/3 su bardağı çok amaçlı un

Adım 1: 15'e 7 santimlik yuvarlak bir kabı yağlayın ve bir kenara koyun. Tereyağı, maya, şeker, tuz ve 1 su bardağı ılık suyu stand mikserinizde bir araya getirin. Karıştırıcı düşük hızdayken, bir defada 1/2 su bardağı un ekleyin, daha fazlasını eklemeden önce her eklemenin tamamen karışmasını bekleyin. Unun tamamı eklendikten sonra orta devirde 8 dakika yoğurun. Unu ölçerken, kuru bir ölçüm kabı kullanın ve üzerindeki fazlalığı kaşıkla alıp düzeltin. Doğrudan torbadan almak unu sıkıştırarak kuru pişmiş ürünlerle sonuçlanır.

Adım 2: Hamuru hazırlanan kaba aktarın, üzerini örtün ve yaklaşık 1 saat iki katına çıkana kadar mayalanmaya bırakın. Kabı hamurla birlikte hava fritözüne ekleyin ve 190 dereceye ayarlayın. Ekmek koyu kahverengi olana kadar, yaklaşık 20 dakika pişirin. Kapta 5 dakika soğumaya bırakın, ardından tamamen soğuması için tezgaha alın.

Airfryer İsveç Köfte Tarifi

Malzemeler

•    2 dilim beyaz ekmek
•    1/2 su bardağı süt
•    450 gram kıyma
•    1/4 kuru soğan, rendelenmiş
•    3/4 çay kaşığı öğütülmüş yenibahar
•    1 büyük yumurta
•    Tuz
•    Taze çekilmiş karabiber
•    Tepsi için yapışmaz pişirme spreyi

Adım 1: Ekmeği orta boy bir kapta sütün içinde 5 dakika bekletin. Fazla sütü sıkın ve ekmeği lokma büyüklüğünde parçalara ayırın. Ekmeği kaseye geri koyun. Ekmeği kıyma, soğan, yenibahar, yumurta, 1 çay kaşığı tuz ve birkaç öğütülmüş karabiberle karıştırın. Bir tepeleme yemek kaşığı büyüklüğünde küçük toplar haline getirin.

Adım 2: Airfryer sepetine pişirme spreyi sıkın ve 170 dereceye ısıtın. Sepeti köftelerle doldurun ve tepsiyi yarıya kadar sallayarak kızarana, yumuşayana ve tamamen pişene kadar yaklaşık 10 dakika pişirin.

Airfryer Çikolatalı Kurabiye Tarifi

Malzemeler

•    1 1/4 su bardağı çok amaçlı un
•    1/4 çay kaşığı kabartma tozu
•    1/4 çay kaşığı tuz
•    1/4 su bardağı toz şeker
•    1/4 su bardağı esmer şeker
•    4 yemek kaşığı tereyağı, oda sıcaklığında
•    1 büyük yumurta
•    1 çay kaşığı şekerli vanilin
•    1/2 su bardağı damla çikolata parçaları

Adım 1: Airfryer'ı 160 dereceye ayarlayın. Orta boy bir kapta un, kabartma tozu ve tuzu birlikte çırpın. Her iki şekeri ve tereyağını başka bir kapta elektrikli bir el mikseri ile orta-yüksek hızda hafif ve kabarık olana kadar yaklaşık 3 dakika çırpın. Kaseyi silikon bir spatula ile sıyırın. Yumurtayı ve ardından vanilyayı çırpın. Karıştırıcı hızını düşürün, un karışımını ekleyin ve birleşene kadar çırpın. Damla çikolataları tahta kaşıkla ekleyerek onları da karıştırın.

Adım 2: Hamurdan yemek kaşığı dolusu biraz alıp yuvarlayın ve top haline getirin. Partiler halinde çalışarak (bir seferde yaklaşık 6), aralarında en az 1 inç bırakın. Altın kahverengimsi bir renge kavuşana kadar 6 ila 8 dakika pişirin. Ek parçanın içinde birkaç dakika soğumaya bırakın ve ardından bir spatula ile bir tel rafa ayırarak tamamen soğumaya bırakın. Kalan hamur toplarını aynı şekilde gruplar halinde pişirin.

Airfryer Donut Tarifi

Malzemeler

•    125 ml ılık süt
•    50 gr tereyağı, eritilmiş ve ılık olarak soğutulmuş
•    1 poşet hızlı etkili maya
•    60 gr pudra şekeri
•    1 çay kaşığı şekerli vanilin
•    275 gr çok amaçlı un
•    ½ çay kaşığı tuz
•    ½ çay kaşığı öğütülmüş tarçın (isteğe bağlı)
•    1 yumurta, çırpılmış
•    125 gr pudra şekeri
•    3 yemek kaşığı süt
•    ¼ çay kaşığı vanilya özü

Adım 1: Süt, eritilmiş tereyağı, maya, 1 çay kaşığı şeker ve vanilini bir stand mikserinin kasesinde birleştirin. Mayanın aktifleşmesi için 8-10 dakika bekletin.

Adım 2: Ayrı bir kapta kalan şekeri, unu, ½ çay kaşığı tuzu ve kullanıyorsanız tarçını birleştirin. Çırpılmış yumurtayı süt karışımına ekleyin, ardından kuru malzemeleri ilave edin. Hamur pürüzsüz ve elastik hale gelene kadar 5-8 dakika orta hızda stand mikserde yoğurun. Pürüzsüz olana kadar 10-12 dakika elle de yoğurabilirsiniz. Çok yapışkan bir hamur olacaktır, bu yüzden sabırlı olun.

Adım 3: Karışımı hafifçe yağlanmış bir kaseye aktarın, temiz bir havluyla örtün ve hamur iki katına çıkana kadar 1 saat 30 dakika ılık bir yerde bekletin. Hamuru hafifçe unlanmış bir yüzeye alın ve yaklaşık 1,5 cm kalınlığında açın. Bir halka kesici kullanarak donut’larınızı kesin. Donut’ları, isterseniz donut ortalarıyla birlikte, isterseniz ortalarını ayırarak, astarlı bir fırın tepsisine koyun ve temiz bir mutfak havlusu ile örtün. 40 dakika veya gece boyunca buzdolabında kabarmaya bırakın. Donut’lar buzdolabında saklanırsa şekillerini daha iyi tutacaktır.

Adım 4: Pişirmeye hazır olduğunuzda, airfryer sepetine 2-3 donut koyun ve üreticinin talimatlarını izleyerek 180 derecede kızarana kadar 5-6 dakika pişirin. (Bazı airfryer'ların daha yoğun ısı ürettiğini unutmayın, bu nedenle donut’ların yanmadığından emin olmak için kontrol etmeye devam edin.) Sepetten çıkarın ve kalan çörekleri pişirirken çıkarttıklarınızı bir tel ızgara üzerinde soğumaya bırakın. Donut’ların yapışmasından endişe ediyorsanız sepetinizin altına bir parşömen kağıdı koyabilirsiniz.

Adım 5: Son parti pişerken, pudra şekerini bir kaseye eleyin ve süt ve vanilya özütünü karıştırın. Çörekler soğuduğunda, her birinin üstünü bu karışım içine daldırın. Glazürün oturması için tel ızgara üzerinde bırakın. Donut’lar elbette en iyi aynı gün yenir, ancak hava geçirmez bir kapta 24 saate kadar da saklayabilirsiniz.