Havaların soğuması, günlerin kısalması ile birlikte kış ayları zorlu geçen dönemler arasında yer alır. Bu aylarda hava sıcaklıklarının da düşmesiyle beraber, ev gibi kapalı alanlarda kalma süresi artar. Bu da enerji seviyesinin düşmesine, motivasyon kaybına ve hatta depresyon belirtilerinin ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu gibi durumlarda kış depresyonuna dikkat etmek gerekir. Kapalı hava, sürekli evde durma, rutinlerin monotonlaşması gibi durumlar kış depresyonunun tetikleyicileri olabilmektedir. Bunun önüne geçmek için kendinizi daha iyi hissedebileceğiniz basit ama etkili yöntemleri kış aylarında hayatınıza sokmanız önemlidir. Peki kış depresyonundan korunmanın yolları nelerdir? Bu yazımızda kış aylarında sıkça rastlanılan kış depresyonunun ne olduğuna ve kış depresyonundan korunmanın yollarına değiniyoruz. İşte merak edilen o detaylar!

Kış Depresyonu Nedir?
Kış depresyonu kısa mevsimsel duygudurum bozukluğu olarak da bilinir. Genellikle sonbahar ve kış aylarında ortaya çıkan bahar ve yaz aylarında azalan ya da tamamen kaybolan bir depresyon çeşidi olarak yer alır. Belirli bir dönemde yaşanmasından dolayı klinik depresyondan ayrılan bir depresyon türüdür. Kış depresyonu daha çok günlerin kısalması, güneş ışığına daha az maruz kalınması, havaların soğumasıyla kapalı alanlarda geçirilen sürenin artması gibi durumlara bağlı olarak kış depresyonu gelişebilmektedir. Bu bahsedilen durumlar özellikle vücudun biyolojik ritmini düşürecek aynı zamanda serotonin seviyelerini de düşürerek daha depresif bir ruh haline yol açabilmektedir. Kış depresyonu kendini; aşırı uyuma isteği, keyifsizlik, kendi haline çekilme, sosyal izolasyonda olma, iştah artışı, enerji kaybı gibi belirtiler ile kendini göstermektedir. Tedavisi olan bir rahatsızlık olan kış depresyonu tedavi edilmediği durumlarda yaşam ve iş kalitesini ciddi ölçülerde etkilemektedir. Bunun önüne geçebilmek için çeşitli yollar bulunmaktadır. Bunları uygulayarak yaşam kalitenizi arttırabilirsiniz ve kış depresyonundan korunabilirsiniz. Sorunun ciddileşmesi durumunda gerekirse profesyonel destek almaktan kaçınmayınız.
Kış Depresyonunun Belirtileri Nelerdir?
Çeşitli nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan kış depresyonu, kadınlarda erkeklere göre daha yaygın olarak görülmektedir. Çoğunlukla genç erişkinlik döneminde ortaya çıkan bu depresyon türü, ailesinde depresyon geçmişi olan kişilerde daha sık rastlanabiliyor. Kış depresyonunu tetikleyen unsurlardan biri de stres faktörüdür. Peki kış depresyonu yaşadığımızı anlayabileceğimiz belirtiler nelerdir? Kış depresyonu belirtileri şu şekilde sıralanabilir;
- Sürekli yorgun hissetmek,
- Devamlı bir şekilde enerji düşüklüğü yaşamak,
- Yapılan aktivitelerden keyif almamak ya da keyif alınan aktivitelere karşı ilginin azalması,
- Sürekli üzgün hissetmek, kaygılı veya huzursuz olmak,
- Konsantrasyon olmada zorluk yaşamak,
- Karbonhidratlı ve şeker ağırlıklı yiyecekleri fazla tüketmek ve iştah artışı yaşamak,
- Kontrolsüz kilo almak,
- Uyku problemleri yaşamak, çok uyumak,
- Gün boyu süren depresif ruh hali içinde olmak.
Yukarıda sözü edilen belirtilen kış depresyonunda sık görülen belirtiler olup uzun süre devam etmektedir.
Kış Depresyonundan Korunmanın Yolları
Kış ayları geldiğinde yeteri kadar güneş ışığına maruz kalmamak, soğuktan dolayı hep evde veya kapalı alanlarda vakit geçirmek kış depresyonuna yol açabilir. Dolayısıyla kış depresyonundan korunmamız gerekir. Bunun için hayatınız içine entegre edebileceğiniz bazı tutum ve davranışlar şu şekilde gösterilebilir.
1.) Doğal Işıktan Faydalanmak
Kış depresyonu yaşamamak için mümkün olduğunca doğal ışıktan faydalanmanız gerekir. Gün ışığından mahrum kalmak kış depresyonunu tetikleyebilir. Dolayısıyla güneş ışığından olabildiğince faydalanmak oldukça önemlidir. Mümkün olduğunca aydınlık ve güneş ışığı görebileceğiniz yerlerde durmalısınız. Sabah saatlerinde kısa bir yürüyüş yaparak ya da perdeleri açarak gün ışığından yararlanabilirsiniz. Aynı zamanda çalışırken ya da karanlık bir odada gününüzü geçiriyorsanız gün ışığı lambalarından da faydalanabilirsiniz.
2.) Düzenli Egzersiz Yapmak
Kış depresyonundan korunmanın bir diğer yolu ise düzenli egzersiz yapmak oluyor. Fiziksel aktivitede bulunmak mutluluk hormonu salgılanmasını arttırarak depresyona karşı bir direnç sağlar. Fiziksel sağlık açısından da oldukça önemli olan egzersiz yapmak, gün içinde motivasyon ve enerjinizin de artmasına neden olur. Haftada birkaç gün düzenli bir şekilde egzersiz yapmak ruh halinizin dengelemesine fayda sağlayacaktır. Yoga, pilates ya da tempolu bir şekilde yürüyüş yapmak hem bende hem de zihin rahatlığı için fayda sağlayacaktır.
3.) Dengeli Beslenmek
Beslenme düzenine dikkat etmek kış depresyonu riskini de minimuma indirmektedir. Beslenme düzeni ruh halini etkileyen etkenler arasında yer alır. Özellikle omega-3 yağ asitleri, magnezyum ve D vitamini açısından yüksek değere sahip gıdaları tüketmek, kış depresyonuna karşı sizi koruyabilir. Bu noktada eğer bir beslenme düzeni oluşturamıyorsanız bir beslenme uzmanından destek alabilir, daha sağlıklı beslenmeye çalışarak fiziksel ve zihinsel sağlığınızı koruyabilirsiniz. Balık, ceviz, avokado ve koyu yeşil yapraklı sebzeleri bolca tüketebilirsiniz.
4.) Sosyalleşmek
Yoğun iş temposu ve soğuk hava ister istemez bizleri sosyallikten uzaklaştırmaktadır. Sosyalleşmedikçe de yalnızlık hissi her geçen gün artarak çoğalır. Bu durumun önüne geçmek yaşanmamasını sağlamak için kendinizi sosyal çevrenizden izole etmemeniz gerekir. Arkadaşlarınızla vakit geçirmek, yeni insanlar tanımak ya da ortak hobilere sahip bir hobi grubuna katılmak kış depresyonuna yakalanma olasılığınızı azaltacaktır. Aynı zamanda sosyal aktiviteler, kendinizi de daha iyi hissetmenize yardımcı olması açısından oldukça kıymetlidir.

5.) Kendinize Zaman Ayırmak
Kış depresyonuna girmemek için sosyalleşmek kadar kendinize vakit ayırmak ve ihtiyaç ve isteklerinizi önceliklendirmek de oldukça önemlidir. Kış aylarında kendinize özel bir rutin oluşturarak sadece kendinize odaklandığınız anlar yaratabilirsiniz. Bu sıcak bir içecek eşliğinde kitap okumak olabilir, meditasyon yapmak olabilir ya da sevdiğiniz bir dizi, filmi izlemek de olabilir. Böylece ana ve ihtiyaçlarınıza odaklanarak kendinize öz şefkat verebilir, dolaylı yoldan stresten uzaklaşabilirsiniz.
6.) Uyku Düzenine Dikkat Etmek
Kış depresyonuna yenik düşmemek için kaliteli bir uyku uyumak çok önemli. Dolayısıyla kış depresyonuyla baş edebilmek ve korunmak için uyku düzeninize dikkat etmeniz gerekir. Her gün aynı saatte uyumak ve ortalama 8 saatlik uykunuzu aldığınızdan emin olmak oldukça önemli. Yeteri kadar uyumak ve düzenli bir uyku çekmek gün içinde daha enerjik ve aktif olmanıza da yardımcı olacaktır. Bu da doğrudan fiziksel ve zihinsel aktivitelerinize yansıyacaktır. Dolaysıyla daha enerjik olabilmek için uyku düzeninize dikkat etmeniz gerekmektedir.
7.) Yeni Uğraşlar Edinmek
Kış depresyonundan korunmak ve kurtulmak için hayatınıza yeni uğraşlar sokabilirsiniz. Yeni bir hobi edinmek ya da yeni ortamlara dahil olmak yaşamınızı ve rutininizi değiştirecektir. Rutin değişikliği de depresyonun önüne geçmek için etkili bir detaydır. Özellikle bir hobiye sahip olmak kış depresyonu başta olmak üzere diğer depresyon çeşitleri için de oldukça önemlidir. Tabi edindiğiniz bu uğraşları sürdürebilmek de önemli. Mümkün olduğunca edindiğiniz hobileri sürdürülebilir kılmaya çalışmalısınız. Böylece kış depresyonunu önleyebilirsiniz.
8.) Stresten Uzak Durmak, Stres Yönetimi Yapmak
Kış depresyonundan korunmak için stres faktörünü hayatınızdan çıkarmalısınız. Yüksek düzeyde stres yapmak zihinsel olduğu kadar fiziksel sağlığı da olumsuz etkiler. Dolayısıyla stres seviyenizi olumsuz düzeyde arttıracak davranış ve işlerden uzak durmalısınız. Böylece stres ile beraberinde gelen olumsuz duygu durumlarından da kurtulabilirsiniz. Eğer stresinizi kontrol almakta zorluk yaşıyorsanız stres yönetimi yapabileceğiniz eğitim ve programlara katılabilirsiniz. Böylece stresin nasıl doğru yönlendirilmesi gerektiğini öğrenerek yaşam kalitenizi arttırabilir, kış depresyonundan korunabilirsiniz.
9.) Profesyonel Destek Almak
Kış depresyondan korunmak ya da kurtulmak tercih edebileceğiniz yöntemlerden biri de profesyonel bir destek almaktır. Kış depresyonu bazı durumlarda ciddi bir şekilde ilerleyerek kişiyi yataktan dahi çıkaramayacak düzeye getirmektedir. Bu gibi durumlarda profesyonel destek alınması zorunlu olan konulardandır. Her ne kadar kişinin böyle bir destek almayı istemesi önemli olsa da ciddi boyutlara ulaşmış kış depresyonunda kişinin yakınları da destek alma noktasında ısrarcı olabilmektedir. Bu gibi durumlarda kış depresyonunda olan kişinin ihtiyaçlarına bağlı olarak klinik bir tedavi yöntemi izlenir. Böylece kişi depresyon sürecini daha sağlıklı ve bilinçli bir şekilde geçirerek atlatabilmektedir. Bu nedenle profesyonel destek almak kış depresyonu ve diğer depresyon çeşitleri için önemli detaylar arasındadır.
Yukarıda da görüldüğü gibi kış depresyonun korunmak için yaşamımıza katabileceğimiz birçok yol var. Bu maddeler aynı zamanda kış depresyonundan kurtulmanın da yöntemleri arasında yer alır. Fakat tüm bunları gerçekleştirmeden önce içerisinde bulunduğunuz durumun farkında olmanız ve bu ruh halinden çıkmak istemeniz çok önemli. Yaşamınız içerisinde hangi alan eksik ya da göz ardı edilmişse onları hayatınıza katarak kış depresyonundan kurtulabilir, daha mutlu ve huzurlu bir kapı aralayabilirsiniz. Unutmayın, zorlukların üstesinden gelmek yalnızca sizin elinizde. Tek yapmanız gereken içinizde var olan o güce sıkı bir şekilde tutunmak ve doğru adımlar atarak olumsuz ruh halinden kurtulmak.