En Popüler Resim Sanatı Akımları

Sanat tarih boyunca insanlığın kendini anlatabilmesine yardımcı olan bir araç olarak hayatımızın için yer alıyor. Bu sanat ürünleri arasından kültürü ve duygusal ifadeleri en çok ön plana çıkaran resim sanatı oluyor. Adeta bir ayna etkisi sunan resim sanatı, zaman içerisinde değişen stil ve teknikleriyle dönemin ruhunu en iyi şekilde yansıtmayı başarıyor. İnsanlık tarihinin en eski ve etkileyici sanat biçimlerinden olan resim günümüze de pek çok önemli eser bırakmış durumda. Hala daha işlenmeye ve üretilmeye devam eden resim sanatı dönemlere bağlı olarak farklı akımlardan etkilenerek bu akımların çerçevesinde başyapıtlar ortaya koymakta. Sanatçılar tarih boyunca farklı sanat akımlarını benimseyerek ortaya eserlerini koymuştur. Bu sanat akımları estetik anlayışın yanında toplumun ve sanatçının dünya görüşünü de yansıtmalarına ön ayak olmaktadır. Peki popüler, ön plana çıkmış resim sanatı akımları nelerdir? Bu yazımızda sizler için resim sanatı akımlarına, bu akımların özelliklerine, sanatçılarına ve daha pek çok detaya değindik. Haydi gelin en popüler resim sanatı akımlarına birlikte daha yakından bakalım.



1. Rönesans (Klasizm) Sanat Akımı
Rönesans veya Klasizm olarak da bilinen bu sanat akımı 14. Ve 17.yy ön plana çıkan akımlar arasında yer almıştır. 14.yy’da İtalya’da ortaya çıkan Rönesans hareketleri kısa sürede tüm Avrupa’ya yayılan bir kültürel hareket olarak bilinmektedir. Bu kültürel hareket resim sanatını da etkileyerek sanatçıların resimlerinde kullandıkları bir akım haline gelmeye başlamıştır. Antik Yunan ve Roma sanatının yeniden doğuşu anlamına da gelen Rönesans akımı, Avrupa’nın bir uykudan uyanışını da simgelemektedir. Bu sanat akımıyla birlikte sanatçılar eserlerinde insan anatomisini, perspektifi, doğa gözlemi gibi çeşitli konularda önemli gelişmeler kaydetmiştir. Böylece yeni bir dünya görüşünün başlamasına da ortam hazırlamıştır. Rönesans sanat akımında daha çok dinsel figürler ve mitolojiden yararlanılmıştır. Günlük hayattan konulara pek değinilmemiştir. Fakat akımın içerisindeki bazı Avrupa ülkelerindeki sanatçılar standart kuraların dışına çıkmış ve farklı eserler ortaya koymuşlardır. Akımın öne çıkan sanatçıları ise Leonardo da Vinci, Michelangelo ve Raphael’dir. Bu sanatçıların rönesans akımı içerisinde ürettikleri ve isimlerinin duyurulmasına yardımcı olan eserler Leonardo Da Vinci, Mona Lisa ve Son Akşam Yemeği Michelangelo David heykeli, Raphael’de ise Atina Okulu freskleriyle döneme damgasını vurmaktadır.

2. Barok Sanatı Akımı
Barok dönemine ait olan Barok sanatı akımı 17.yy başlarında İtalya’da ortaya çıkmış ve kısa sürede Avrupa’da adını duyurmayı başarmıştır. Barok resim sanatı Rönesans’ta yer edinmiş dengeli kompozisyonlardan ziyade daha duygusal, hareketli ve dramatik ışık gölge kontrastları gibi içeriklerle ön plana çıkmaktadır. Bu akımın eserlerinde sanatçılar tablolarında insanlarda derin duygusal tepkiler uyandırmak amacıyla çarpıcı ve dinamik sahnelere yer vermektedir. Bu dönemde üretilen eserler aynı zamanda aristokrasinin gücü ve zenginliğini göstermek için kullanılmaktadır. Bunun yanında Katolik kiliselerine karşı reform hareketleriyle bu çaba desteklenmektedir. Barok sanat akımını benimseyen ressamlar eserlerinde halk ile temas kurabilecek figürlere başvurarak halkın içinden eserler üretmektedir. Böylece bu dönemdeki eserler toplumu etkileme gücüne sahiptir. Teorik olarak dramatik bir anlatıma sahip olsa da dönemin gerekliliklerini çarpıcı bir şekilde gösterebilmektedir. Barok sanat akımının ön plana çıkan ressamları ise; Caravaggio, Lorenzo Bernini, Rubens, Rembrandt olarak bilinmektedir. Özellikle Caravaggio’nun güçlü ışık ve gölge oyunları tekniği Barok resminde büyük bir etki yaratmıştır.

3. Gotik Sanatı Akımı
12.yy’ın ortalarında Fransa’da ortaya çıkan Gotik sanat akımı, etkisini 16.yy’a kadar sürdürmeyi başarmıştır. Bu sanat akımı doğal ve insana yakın tasvirlerle dikkatleri üzerine çekmemektedir. Bu detaya ile de Bizans ve Romanesk akımından ayrılmaktadır. Temaları daha çok ruhani ve dini olurken, dramatik bir anlatım ve derin duygusallık işlenmiştir. Kompozisyonlarda figürler detaylı ve daha gerçekçi bir görünüme sahiptir. Renkler canlı ve kontrastlıyken aynı zamanda simetrik bir yapıya da sahiptir. Gotik sanat akımının göze çarpan önemli örnekleri arasında freskler, vitraylar ve el yazması süslemeler yer almaktadır. Bu akımın ön planda olduğu dönemde özellikle katedrallerde yer alan süslemelerde İncil’deki anlatılan sahneler ve azizlerin hayatları işlenmiştir. Gotik sanat akımı böylece dini duyguları pekiştirmek ve Tanrı’nın gücü ve kuvvetini göstermek amacıyla ortaya çıkmıştır. Dönemin önemli ressamları arasında; Bondone, Fra Angelico, Lorenzı Monaco, Simone Martini, Duccio di Buoninsegna olmak üzere ön plnada yer almaktadır. Özellikle Bondone, hacim ve derinlik yaratma konusunda çığır açmış, insan figürlerini mekânsal bir bağlam içinde sunarak, perspektif anlayışına katkıda bulunmuştur.



4. Rokoko Sanat Akımı
Rokoko sanat akımı, 18.yy’ın başlarında Fransa’da ortaya çıkmıştır. Barok sanatının ağır ve dramatik anlatımına tepki olarak gelişen bir sanat akımıdır. Bu akım içerisinde resimler Zarif, hafif aynı zamanda süslü ve genellikle pastel renklerin kullanıldığı kıvrımlı çizgilerle karakterize edilir. Rokoko resim akımı etkisi ile oluşturulan eserlerde daha çok aşk, doğa ve mitolojik hikayeler işlenmiştir. Böylece barok sanat akımının dramatik bütünlüğüne karşı, Rokoko akımında pastoral manzaralar, neşeli ve eğlenceli anlar tabloya yansıtılmıştır. Dönemin eserlerinde daha çok doğallık ve spontaneler ön plana çıkmaktadır. Bunun yanında Aristokrasinin zarif, eğlenceli ve lüks yaşam tarzının yansıtıldığı bu akımda estetik prensipler göz önüne alınmıştır. Duygusal bir estetiğin var olduğu bu sanat akımı resim sanatının dışında iç mekân dekorasyonu ve mobilya tasarımında da büyük bir etkiye sahip olup dönemin inceliklerini yansıtmaktadır. Rokoko sanat akımının önemli ressamlarına baktığımıza ise karşımıza François Boucher, Jean-Honoré Fragonard, Jean-Baptiste-Siméon Chardin, Antoine Watteau çıkmaktadır.

5. Neo Klasizm Sanat Akımı
Neo Klasizm sanat akımı 18. ve 19.yy’ın başlarında ortaya çıkmış ve etkisini belli bir dönem sürdürmüş akımlar arasında yer almaktadır. Barok ve Rokoko sanat akımlarının süslemeci tarzına tepki olarak ortaya çıkmıştır. Sadelik, güzellik ve simetri anlayışını göz önüne alan bu sanat akımı Antik Yunan ve Roma dönemine ait sanata duyulan hayranlıkla şekillenmektedir. Neo Klasizm akımında daha çok disiplinli kompozisyonlar ve net çizgiler yer alarak anlatılmak istenen tarihsel konular daha karakterize bir şekilde ifade edilmektedir. Bu sanat akımında ahlaki erdemler, kahramanlık ve vatanseverlik temaları sıkça işlenir. Neo Klasizm içinde barındırdığı disiplin ve düzen anlayışını Avrupa sanatına da yansıtarak modern sanatın gelişmesini de yakından etkilemektedir. Bu dönemde üretilen eserler geleneğin canlanması gerekliliğine vurgu yaparak akıcılığı ön plana çıkarmaktadır. Bunun için de bu akımı benimseyen sanatçılar eserlerinde sütunlar, duvar süsleri, alınlıklar ve diğer süslemeler gibi klasik kült tarzları resimlerinin konularına dahil etmektedir. Parlak renkleri vurgulayan bu sanat akımı karanlık görülse de ışık resim içerisinde eşit bir şekilde dağılmaktadır. Neo Klasizm sanat akımı içerisinde ön plana çıkan sanatçılar ise Jacques-Louis David, Jean-Auguste-Dominique Ingres ve Angelica Kauffman yer almaktadır.

6. Modern Sanat Akımı
Modern resim sanatı, 19.yy’ın sonlarında başlayan ve 20.yy boyunca çeşitli tarzlarda gelişen bir sanat akım olarak bilinmektedir.  Eski kalıpları parçalan bu sanat akımı deneme amacıyla ortaya çıkmıştır. Bu modern sanat akımı içerisinde yer alan resim sanatında bireysel ifade, soyutlama ve yeni oluşturma gibi detaylar ön plana çıkmaktadır. Böylece geleneksel sanat kurallarını ve tekniklerini reddeden modern sanat akımı, yenilikçi, deneysel ve proaktif bir yaklaşım benimsenmektedir. Böylece bu akımı benimseyen resim sanatçıları duygu ve düşüncelerini serbestçe ifade etmek için kompozisyon, renk ve biçimle oynamaktadır. Öznel ve kişisel ifadeyi ön planda tutuna modern sanat, sanatçıların özgünlüğünü desteklemektedir. Sanayi devrimi, kentleşme, teknolojik gelişmeler, ikinci dünya savaşı gibi toplumsal ve ekonomik değişimlerden etkilenen bu sanat akımı ortaya benzersiz eserlerin çıkmasına da ön ayak olmuştur. Modern sanat akımı içerisinde alt akımlar da yer almaktadır bunlar arasından izlenimcilik, ekspresyonizm, kübizm, dadacılık ve sürrealizm gibi akımlar en göze çarpanları arasında yer almaktadır. Dönemin önde gelen sanatçıları ise; Pablo Picasso, Salvador Dali, Juan Gris, Carlo Carra, Edgar Degas gibi ünlü ressamlardır.



7. Empresyonizm (İzlenimcilik) Sanat Akımı
Empresyonizm diğer bir ismiyle izlenimcilik sanat akımı 19.yy’ın sonlarında Fransa’da ortaya çıkmıştır. Alışılmış geleneksel resim kurallarının dışına çıkan bu sanat akımı doğrudan gözlemlenebilen detaylara odaklanmaktadır. Anlık izlenimleri ışığın doğadaki yansıyışına bağlı olarak yakalamaya çalışarak değişimleri ortaya çıkarmaktadır. Empresyonizm sanat akımını benimseyen ressamlar dışarıda resim yapmayı tercih etmektedirler. Böylece doğanın içinde yer alarak orman, dağ, göl kenarı gibi mekanlarda ışığın değişimini yakından gözlemleyebilir ve resimlerine doğrudan yansıtabilme şansını yakalayabilmektelerdir. Böylece aynı cismin güneşin farklı zamanlarında farklı renge büründüğünü de deneyimleyerek bunu resimlerinde kullanabilmektedirler. Böylece detaylardan kurtularak genel izlenimlere önem verilmektedir. Empresyonist ressamlar renkleri karışmamış olarak doğrudan olduğu gibi tuvale uygulamaktadır. Bu yapmalarındaki neden gözlemciye anın duyumsal ve objektifliğini yansıtmasına imkan tanımaktır. Bu sanat akımı içerisinde genellikle gölgeler soğuk ışıklı alanlar ise sıcak renklerle tasvir edilmektedir. Empresyonizm sanat akımı içerisinde ön plana çıkan ressamlar ise; Claude Monet, Edgar Degas, Mary Cassatt, Paul Cézanne, Alfred Sisley olarak yer almaktadır.

8. Pop Art Sanat Akımı
Pop Art sanat akımı yakın dönem sanat akımları arasında yer almaktadır. 1950’li yılların ortasında çıkan bu sanat akımı 1960’larda popüler bir hale gelmiştir. Tüketim kültürünü ifade eden bu sanat akımı popüler medyadaki imgeleri, nesneleri ve kitlesel üretimi konu almaktadır. Amerika ve İngiltere’de ortaya çıkan bu sanat akımı sıra sürede tüm dünyada ses getirmeyi başarmıştır. Pop art sanat akımı geleneksel güzel sanatları ve popüler kültürü birleştirerek gündelik yaşamın öğelerini sanat yoluyla sunmaktadır.  Sanatın elistist ve soyut dünyasından dışarı çıkan bu sanat akımı günlük yaşamdan ve popüler kültürden etkileri yansıtmaktadır. Bu sanat akımının öne çıkan isimleri ise; Andy Warhol, Roy Lichtenstein, Jasper Johns. Andy Warhol, Campbell olarak bilinmektedir. Campbell çorba kavanozları ve Marilyn Monroe portreleri gibi ikonik figürlerle adını bu döneme yazdırmıştır. Roy Lichtenstein, resimlerinde büyük noktalar ve parlak renkler kullanır ve genellikle çizgi roman tarzında çalışırken Jasper Johns ise bayraklar ve hedefler dahil olmak üzere sıradan nesneleri resmetmesiyle ünlenmiştir.

9. Kübizm Sanat Akımı
Kübizm sanat akımı 20.yy’ın başlarında ortaya çıkan akımlardan biridir. Pablo Picasso ve Georges Braque tarafından ünlenen bu sanat akımında geometrik şekiller ve nesneler ön plandadır. Bu sanat akımında ressamlar geleneksel perspektif ve form anlayışını redderek nesne ve figürleri ön plana çıkartmaktadır. Böylece ressamlar nesneleri farklı açı ve perspektiflerden göstermeye çalışırlar. Renkler genellikle düzleştirilmiş ve geometrik formlar arasında kontrast oluşturacak şekilde kullanılmaktadır. Nesnelerin biçim ve özü daha ön planda olurken bu akımda resim daha soyut ve deneysel bir form olarak ortaya çıkmaktadır. Kübizm sanat akımının önde gelen isimleri arasında Juan Gris’de yer almaktadır. Gazete ve meyvelik adlı eseriyle bu akıma katkı sağlamıştır.