Pilates Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Adını mucidi Joseph Pilates'ten alan pilates, ince, uzun, fit vücutlar ve güçlü çekirdek kaslarla eşanlamlı hale geldi. Bununla birlikte, matlar veya reformer aletleri gibi özel ekipmanlar içeren iki ayrı versiyonu olduğundan, öğrenmesi kafa karıştırıcı olabilecek bir egzersiz uygulamasına da dönüşmüş olabilir. Pilatesin tam olarak ne olduğunu, nelere iyi geldiğini ve pilates dersi almak istiyorsanız nasıl başlamanız gerektiğini bu yazımızdan öğrenebilirsiniz.



Pilates Nedir?
1920'lerde geliştirilen pilatesin özellikle son yıllarda popülerlik kazandığı aşikar. Düşük etkili hareketlerle güç ve esneklik oluşturmayı amaçlayan, omurga ve çekirdek kas grubuna odaklanan bir egzersiz sistemi olan pilates, hizalanma, duruş ve nefes almayı vurgular. Pilates, başlangıçta küçük veya basit görünebilen ancak doğru ve tekrar tekrar yapıldığında zorlayıcı hareketler kullanır. Yaş veya zindelik düzeyi ne olursa olsun tüm kitleler için erişilebilir olmayı amaçlar ve hem zindelik düzeyinizi iyileştirmek hem de yaralanmaları iyileştirmeye yardımcı olmak için tasarlanır.

Mat pilatesi, beklendiği gibi, bir yoga matı veya başka bir mat üzerinde yapılırken, ekipman parçalarının en ünlüsü genellikle “Reformer” olarak anılan özel ekipmanlarla yapılan Reformer pilatestir ve direnç için yaylar kullanan özel ekipman üzerinde yapılır. Mat pilatesi bir stüdyoda veya evde yapılabilirken, ekipman versiyonu her zaman bir stüdyoya gitmeyi gerektirir.

Pilates, duruş ve hizaya odaklanmanın yanı sıra küçük kas gruplarını güçlendirmeye çalıştığı için, kaslarınızı hacim oluşturmadan güçlendirmek için mükemmeldir - bu nedenle dansçılar ve zayıf fiziğini korumak isteyenler tarafından kullanılır. Elbette pilatesin tek kullanım alanı bunlar değil. Uzmanlar, pilatesin esneklikle güç geliştirmenize, çekirdek bağlantınızı artırmanıza, duruşunuzu iyileştirmenize ve yaralanma olasılığını azaltmanıza yardımcı olabileceğini de ifade ediyor.

Pilatesin Tarihçesi Nedir, Nasıl Ortaya Çıkmıştır?
Pilates, adını Joseph Pilates'ten alır. İngiltere'ye ve ardından Amerika'ya Almanya doğumlu bir göçmen olarak, pilates yöntemini geçen yüzyılın başlarında egzersiz ve vücut kondisyonlama için yeni bir yaklaşım olarak tasarlamıştır. O zamanlarda pilates için belki de en iyi bilinen ekipman, bugün neredeyse tüm pilates stüdyolarında kullanımda olan reformer aletleridir. 

Joseph Pilates, 1880'de Düsseldorf yakınlarında doğdu. Kendini güçlü ve sağlıklı kılmaya kararlı, hasta bir çocuktu. Vücut geliştirmeye başladı ve onlu yaşlarında anatomik çizim modelleri üzerinde çalıştı. Pilates, sağlık ve fiziksel zindelik hakkında Batı ve Doğu fikirlerini birleştiren belki de ilk etkili figürdü. Yapabileceği her türlü egzersizi araştırdı ve uyguladı. Bu, klasik Roma ve Yunan egzersiz rejimlerinden vücut geliştirme ve jimnastiğe kadar uzanıyordu. Bunu, Doğu'nun yoga, tai chi, dövüş sanatları ve zen meditasyon disiplinleriyle bir araya getirerek uygulamaya koydu. Ayrıca anatomi ve hayvan hareketleri üzerine çalıştı. Kendisini görevine adamış bir şekilde, yapabildiği her türlü egzersizi denedi ve sonuçları dikkatlice kaydetti. 1912'de 32 yaşında profesyonel boksör olduğu için Almanya'dan ayrıldı. Uzman bir kayakçı ve dalgıç olarak, Scotland Yard dedektiflerine nefsi müdafaa öğrettiği ve sirk cambazı olarak iş bulduğu yer İngiltere'ydi. Birinci Dünya Savaşı'nın patlak vermesi üzerine, İngilizler onu bir Alman düşmanı olarak tutukladı. Stajyer olarak zamanını egzersiz ve vücut kondisyona yeni bir yaklaşım geliştirmeye başlamak için kullandı - bu da aslında bugün pilates olarak bilinen şeyin tam da başlangıcıydı. Gözaltı sırasında hemşire olarak çalışma şansı da buldu. Bu da ona, hastaların hala yatağa bağlıyken bile kaslarını çalıştırmaya başlayabilmeleri için hastane yataklarına yaylar takarak deney yapma şansı verdi. Bunlar, şimdi pilates reformer olarak bilinen ilk pilates makinelerinin kökenleriydi. Erken versiyonlarında reformer aleti, kayan bir yatak şeklindeydi ve direnç olarak yaylar kullanıyordu. 

Birinci Dünya Savaşı'ndan sonra Almanya'ya dönen Pilates, Rudolph Laban gibi hareket tekniğinin öncüleriyle çalıştı. Bugün hala kullanılan temel dans notasyon sistemini yaratan Laban'dı. 1923'te Pilates, Amerika'ya taşındı. Atlantik geçişinde tanıştığı eşi ve asistanı Clara ile birlikte New York'ta ilk stüdyosunu açtı. Yeni yöntemi, özellikle Martha Graham ve George Balanchine gibi dansçılar arasında anında hit oldu. Kısa süre içerisinde diğer dansçılar da bu yeni sisteme adapte oldu. Pilates yönteminin, hem yaralanmalardan kurtulmanın hem de tekrarlamalarını önlemenin en iyi yolu olduğunu keşfetmeleri uzun sürmedi. Yavaş yavaş, daha geniş bir kitle bunu bir egzersiz yöntemi olarak duymaya başladı. Pilates, tekniğini 'Kontrololoji' olarak adlandırdı - ancak daha sonra kendi soyadıyla tanındı. Bunu, bireylerin vücutlarını tam potansiyelleriyle çalıştırabilecekleri fiziksel olduğu kadar zihinsel bir koşullanma olarak ifade etti.



Düzenli Olarak Pilates Yapmanın Faydaları Nelerdir?
1. Omuzlarınızdaki, sırtınızdaki ve bacaklarınızdaki gerginliği gidermeye yardımcı olabilir: Güçlü çekirdek kaslara sahip olmak, daha iyi bir duruş sağlar ve bu da günlük rutinlerimizde oluşan kas gerginliğini önleyebilir veya rahatlatabilir. Pek çok insanın zayıf karın ve sırt kasları vardır ve pilates, kaslarını güçlendirmek, bu zayıflıktan kaynaklanan gerilimi dengelemeye yardımcı olur. Bu, özellikle uzun süre masa başında oturan insanlar için harika çünkü daha güçlü karın ve sırt kaslarına sahip olmak, omuzlarınızda ve bacaklarınızda gerginliğe ve ağrıya neden olan klasik masa duruşlarından kurtulmanıza yardımcı olabilir.

2. Vücudunuzun doğal yağ yakma yeteneğini artırır: Pilates, kalorileri hızlı bir şekilde yakmak için en iyi egzersiz değildir. Ancak bu, pilatesin vücudunuzun yağ yakmasına yardımcı olmadığı anlamına gelmez. Pilates kas inşa eder ve bu çok önemlidir, çünkü kas inşa etmek vücudunuzun temel metabolizma hızını artırır - bu da dinlenme sırasında vücudunuzun kaç kalori yaktığını gösterir.

3. Yaralanmaları önlemenin harika bir yoludur: Güç ve esneklik oluşturmaya yardımcı olduğu için pilates, egzersiz rutininize bazı işlevsel çeşitlilikler eklemenin harika bir yoludur. İster forma girmeye çalışın, ister genel sağlığınızı iyileştirmeye çalışın, sizi oraya götürebilecek gerçekten tek bir egzersiz türü yok. Kapsayıcı egzersiz rejiminizde, kardiyo, kuvvet antrenmanı, esneklik egzersizleri ve hatta belki bazı yüksek yoğunluklu interval antrenmanı (HIIT) dahil olmak üzere çeşitli antrenmanlara ihtiyacınız var. Bu çeşitli egzersiz türlerini fitness planınıza dahil etmek, çapraz eğitim olarak adlandırılır. Çapraz eğitim önemlidir, çünkü yalnızca tek bir tür egzersiz yapıyorsanız, kaslarınızı tekrar tekrar aynı şekilde kullanmaktan alabileceğiniz aşırı kullanım yaralanmalarına sebebiyet verirsiniz. Pilates, antrenmanlarınızı karıştırmanın harika bir yoludur - egzersizi tamamen bırakmanıza neden olabilecek zihinsel tükenmişlik olasılığını azaltır.

4. Zihin ve beden farkındalığını destekler: Pilatesin bir diğer faydası da, güç kazanırken vücudunuzla iletişim halinde kalmanızı teşvik etmesidir. Halter gibi diğer kuvvet antrenmanı egzersizleri, vücudunuzun sınırlarını zorlama zihniyetini teşvik eder. Bu, vücudunuzu her zaman tamamen dinleyemeyeceğiniz anlamına gelir, bu da vücudunuzun ipuçlarını görmezden gelmenizi kolaylaştırır. Pilates, sizi vücudunuzun sınırlarını belirlemeye ve bu sınırlar içinde çalışmaya teşvik eden bir tür kuvvet antrenmanı egzersizidir. Ayrıca doğasında var olan bir farkındalık ve çok fazla nefes çalışması var, bu da gerginliği ve stresi azaltmaya yardımcı olabilir.

5. Sadece bir mattan daha fazlasına gerek duymazsınız: Pilatesi düşündüğünüzde, reformer denilen karmaşık görünümlü makineler aklınıza gelebilir ve gözünüzü korkutabilir. Ancak pilates yapmak illaki bir makine gerektirmez. Bir mat üzerinde pilates yapmayı öğreten çok sayıda çevrimiçi ders vardır. Online mat pilatesi dersine gitmeye karar verirseniz, düşündüğünüzden çok daha yoğun olabileceğini unutmayın. Uzmanlar, ilk online mat pilates dersinizi denerken kendinizi hafife almanızı ve her zaman başlangıç seviyesinden başlamanızı tavsiye ediyor.



Pilates Çeşitleri Nelerdir?
1. Klasik Pilates
1920'lerde ilk olarak geliştirilen pilates çeşididir. Joseph Pilates, pilates seanslarının belirli bir sırayla yürütülen ve egzersizler arasındaki geçişleri içeren güçlü bir tüm vücut ve zihin çalışması olmasını amaçlamıştır. Klasik pilates tipik olarak, vücudu tam bir hareket aralığında hareket ettirmek için tasarlanmış bir sırayı takip ederek mat ve aparat çalışmasını birleştirir.

2. Mat Pilatesi
Mat pilatesi, hemen hemen her yerde yapabileceğiniz ve çok az ekipmana ihtiyaç duyduğunuz için bu sporun en erişilebilir şeklidir. Bu yöntem aynı zamanda çok bütçe dostudur ve tek bir sınıfta spor yapmayı kolaylaştırır. Mat pilatesi yaptığınız zaman, yeni başlayanlar için uygun olan temel pilates hareket tekniklerini öğrenmeye ve mükemmelleştirmeye odaklanacaksınız. Bununla birlikte, egzersizler karmaşıklığı ve yoğunluğu artırmak ve vücut ağırlığınızı direnç için kullanmak üzere değiştirilebildiğinden, mat pilatesi daha ileri düzeydeki öğrenciler için de harikadır. Makinelerden yardım gelmediği için, vücudunuzun uzayda ne yaptığını gerçekten bilmenizi gerektirir. Karnınızı, bel kaslarınızı ve pelvik tabanınızı güçlendirmekten kalçalarınıza, kalça kaslarınıza, omuzlarınıza ve üst vücudunuza kadar mat pilatesin faydaları sonsuzdur. Tıpkı çoğu pilates gibi, mat pilatesi de nefes çalışmasının bir sonucu olarak farkındalık, rahatlama ve stresin azalması gibi bir dizi zihinsel sağlık yararına da sahiptir.

3. Reformer Pilates
Reformer Pilates, isminden de anlaşılacağı gibi pilates reformer makinesini kullanır. Makine, pilates egzersizlerinin her birine direnç eklemek için tasarlandığından, mat pilatesi sınıfından tartışmasız daha yoğun ve dinamiktir. Bununla birlikte, yaylar yardımcı olarak da işlev görebilir, bu nedenle hareket etmekte zorlanıyorsanız, kısmen ağırlık taşıyorsanız veya rehabilitasyondan geçiyorsanız, reformer size gerçekten yardımcı olabilir. Reformer makinesi, vücudun dirence karşı eksantrik olarak çalışmasına yardımcı olan ve karşılığında esnekliği, gücü, dayanıklılığı ve duruşu artıran bir platformdur; kayar bir yatak, halatlar, yaylar ve makaralardan oluşur. Reformer Pilates aynı zamanda yaralanma rehabilitasyonu için de uygundur, çünkü kişilerin tam ağırlığı bacaklarına vererek dikey olarak yüklenmeleri gerekmez, özellikle diz ameliyatı geçirdiyseniz veya diz yaralanması çekiyorsanız sizin için gayet uygun bir spor türüdür.

4. Klinik Pilates
Klinik pilates dersleri birebir verilir ve kalifiye bir fizyoterapist tarafından öğretilerek onun gözetiminde yapılır. Tıbbi geçmişinizi ve önceden var olan tıbbi durumlarınızı tam olarak anlamak için öncelikle bire bir değerlendirme yapılır. Bu, fizyoterapistinizin veya klinik pilates eğitmeninizin seansınızı rehabilitasyonunuza ve hedeflerinize göre uyarlamasına yardımcı olmak için tasarlanır. İster mevcut bir sakatlığınız olsun, ister yakın zamanda bir ameliyat geçirmiş olun, tekrarlayan veya kronik ağrılardan şikayetçi olun, bir bebeğiniz olmuş olsun veya hamile olun, klinik pilates tüm bu gruplar ve çok daha fazlası için uygundur. Klinik pilates, güvenli, etkili ve spesifik pilates egzersizlerini birleştirerek, çekirdek kuvveti oluşturmaya, kas dengesizliklerini düzeltmeye, rehabilitasyona yardımcı olmaya ve gelecekteki yaralanmaları önlemeye yardımcı olur.

Pilates mi Yoga mı?
Hem Pilates hem yoga, esnekliği geliştirmek gibi bazı benzerliklere sahiptir, ancak genel olarak çok farklıdırlar ve bu nedenle tamamlayıcı egzersiz sistemleri olarak görülme eğilimindedirler. Pilates, yoga da dahil olmak üzere her türlü zindeliği tamamlaması bakımından harikadır. Çekirdek hareketiniz, tipik olarak çalışmadığınız diğer kas gruplarıyla birlikte geliştirilir. Pilates ile yoga arasındaki tartışmada bir yöntemin diğerinden daha iyi olduğunu söylemek kesinlikle doğru olmaz. Bazı benzerlikleri olduğu aşikar, ancak her ikisi de amaca ve kişinin bireysel durumuna göre farklılık gösteren, değişkenli birer formata sahiptir. Bununla birlikte, yaşın pilatesin lehine olabileceği de yaygın görüşler arasında. Uzmanlar, olgunlaşan kişiler için pilatesin daha iyi bir seçim olduğuna inanıyor. Deneyimlere göre yoga, özellikle bilekleri ve omuzları ile eklem sorunları geliştiren yaşlılar ve denge sorunları olanlar için zor olabilir. Buna karşılık pilates aparatları, kişinin tam olarak bu sorunlarına yardımcı olurken, onları çok daha iyi ve etkili bir egzersiz sürecine girmeye zorlayabilir.